Προβληματισμένοι οι αγρότες του Νομού υπό το φόβο κατασχέσεων

Μήνας πιστώσεων είναι ο Δεκέμβριος για τους αγρότες του Νομού Καρδίτσας. Μετά την καταβολή του 75% της νιτρορύπανσης, σειρά παίρνει τώρα η εξόφληση του «τσεκ» για περίπου 10.000 δικαιούχους.

Την ίδια ώρα μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν διευθετηθεί και κάποιες από τις εκκρεμότητες σχετικά με ανειλημμένες υποχρεώσεις παλαιότερων ετών, ενώ στο πρόγραμμα των πληρωμών μπαίνουν και οι ενισχύσεις de minimis στους αιγοπροβατοτρόφους.

Η δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης δρομολογείται από για την επόμενη Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου ή το αργότερο μέχρι τις 18 του μήνα.

Ενώ φαίνεται να συγκεκριμενοποιείται η εκκαθάριση του «τσεκ», επιβεβαιώνονται ο «Νέος Αγών» που είχε μεταφέρει τους φόβους του αγροτικού κόσμου ότι θα παραμείνουν απροστάτευτοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί και σε αυτή την πληρωμή καθώς δεν έχει ακόμη θεσπιστεί ειδικός ακατάσχετος τραπεζικούς λογαριασμός.

Να θυμίσουμε ότι τους τελευταίους μήνες οι αγροτικοί σύλλογοι στη Θεσσαλία έχουν ζητήσει επανειλημμένα την υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργείου για άμεση θέσπιση του ειδικού λογαριασμού, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται πως θα γίνει πριν την εκκαθάριση του «τσεκ».

Όπως είχε δεσμευτεί προ δεκαημέρου ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, η σχετική τροπολογία θα προωθηθεί στη βουλή αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Η ψήφιση θα διεξαχθεί στις 18 Δεκεμβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι ο ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός θα προστατέψει τα ποσά για τις πληρωμές που θα γίνουν από το νέο έτος.
Σε ότι αφορά τα deminimisη πίστωση αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στους λογαριασμούς 45.990 δικαιούχων, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη.