“Βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου”: Διεθνείς αντιδράσεις για την συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς

Ελπιδοφόρα κρίνεται από διεθνείς παράγοντες η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για τετραήμερη εκεχειρία και απελευθέρωση αιχμαλώτων

Με ελπίδα υποδέχτηκαν σε όλο τον κόσμο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για τετραήμερη εκεχειρία και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

Η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς, περιλαμβάνει τετραήμερη εκεχειρία και την απελευθέρωση 50 εκ των ομήρων της Χαμάς, και αντίστοιχα 150 Παλαιστινίων που κρατούνται σε φυλακές του Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία ενώ ζήτησε να υπάρξουν μονιμότερες λύσεις στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Η κυβέρνηση του Αμπάς, που εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, «εκτιμά τις προσπάθειες (μεσολάβησης) του Κατάρ και της Αιγύπτου», επιθυμεί παρατεταμένη εκεχειρία με το Ισραήλ και «την εφαρμογή πολιτικής λύσης με βάση τη διεθνή νομιμότητα», σύμφωνα με ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Χουσέιν αλ Σέιχ, ανώτερου συμβούλου του Παλαιστίνιου προέδρου.

ΕΕ: Ευκαιρία για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα πως καλωσορίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση 50 ομήρων και μια παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί για να χρησιμοποιήσει αυτή την παύση για μια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», ανέφερε σε δήλωση.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία για την απελευθέρωση των γυναικών και των παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα», αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στο Κατάρ και την Αίγυπτο για την βοήθεια που παρείχαν.

Ο Σαρλ Μισέλ τονίζει ότι «η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους. Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιηθεί αυτή η παύση στις εχθροπραξίες για να επιτραπεί η μέγιστη ανθρωπιστική βοήθεια για όσους έχουν ανάγκη».

Το Παρίσι ελπίζει ότι θα υπάρχουν Γάλλοι μεταξύ των ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι προσεχώς από την Χαμάς σε αντάλλαγμα για “ανθρωπιστική παύση” του πυρός στη Γάζα που αποδέχθηκε το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

“Ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν Γάλλοι”, “το ελπίζουμε και εργαζόμαστε γι’αυτό”, δήλωσε η Κολονά στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, υπογραμμίζοντας ότι παραμένει επιφυλακτική, καθώς “θα πρέπει και οι δύο πλευρές να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας”.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της “ιδιαιτέρως για τη δουλειά του Κατάρ”, το οποίο έπαιξε ρόλο μεσολαβητή για να συναφθεί η συμφωνία ανάμεσα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και το Ισραήλ.

Η Γερμανία χαιρέτισε την «πρόοδο» που επετεύχθη και η οποία «θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την παροχή ζωτικής σημασίας βοήθεια στους αμάχους» στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τη συμφωνία κήρυξης ανθρωπιστικής εκεχειρίας στον παλαιστινιακό θύλακα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς.

«Η απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας ομήρων αποτελεί πρόοδο, αν και τίποτε στον κόσμο δεν θα μπορέσει να σβήσει τα δεινά τους. Η ανθρωπιστική εκεχειρία πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να παρασχεθεί ζωτικής σημασίας, απαραίτητη βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στο Χ.

Από την πλευρά του ο Βρετανός ομόλογός της Ντέιβιντ Κάμερον χαιρέτισε «ένα κρίσιμο βήμα» για τους ομήρους και «την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

«Η συμφωνία αυτή είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την παροχή ανακούφισης στις οικογένειες των ομήρων και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα», επεσήμανε ο Κάμερον.

«Καλώ όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως», πρόσθεσε.

Γεραπετρίτης: Άμεση και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας

«Θα ήθελα να χαιρετίσω τη σημερινή επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μερών για ανθρωπιστική παύση στη Γάζα και απελευθέρωση 50 ομήρων που είχαν απαχθεί μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δήλωσή του.

«Η ελληνική κυβέρνηση είχε εγκαίρως εισηγηθεί και θέσει μετ’ επιτάσεως την ανάγκη ανθρωπιστικής παύσης και δημιουργίας βιώσιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων. Προς την κατεύθυνση αυτή είχαμε προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Θα πρέπει πλέον, σε εφαρμογή της συμφωνίας, να υπάρξει άμεση και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους το έχουν ανάγκη, καθώς και να ενταθεί η προσπάθεια για οριστική ειρήνευση στην περιοχή», καταλήγει.

Πηγή: news247