Τα κύματα ζέστης που πλήττουν τις τελευταίες εβδομάδες την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο δεν έχουν φέρει μόνο θερμοκρασίες – ρεκόρ σε πολλές πόλεις. Η ξηρασία που προκάλεσαν οι καύσωνες έχουν αποκαλύψει μυστήρια αλλά και ιστορικά κειμήλια.

Στην Ιταλία ειδικότερα, βρήκαν βόμβα του Β’ Παγκοσμίου σε ποταμό του οποίου η στάθμη υποχωρεί λόγω της ξηρασίας.

Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εξουδετέρωσαν τη βόμβα 450 κιλών με ελεγχόμενη έκρηξη. Η βόμβα ανακαλύφθηκε στις 25 Ιουλίου κοντά στο βόρειο χωριό Borgo Virgilio.

«Η βόμβα βρέθηκε από ψαράδες στην όχθη του ποταμού Πάδου λόγω της μείωσης της στάθμης του νερού που προκλήθηκε από την ξηρασία», δήλωσε ο συνταγματάρχης Μάρκο Νάσι.

Η εξουδετέρωση της βόμβας δεν αποτέλεσε απλή υπόθεση. Σύμφωνα με τον στρατό, περίπου 3.000 άνθρωποι που κατοικούσαν σε κοντινή απόσταση εκκένωσαν τις κατοικίες τους. Παράλληλα, έκλεισε ο εναέριος χώρος της περιοχής ενώ σταμάτησε και η ναυσιπλοΐα κατά μήκος αυτού του τμήματος της πλωτής οδού. Μια κοντινή σιδηροδρομική γραμμή και ένας αυτοκινητόδρομος σταμάτησαν επίσης τη λειτουργία τους.

«Στην αρχή, μερικοί από τους κατοίκους είπαν ότι δε θα μετακινηθούν, αλλά τις τελευταίες ημέρες πείσαμε τους πάντες», είπε ο δήμαρχος του Borgo Virgilio, Φραντσέσκο Απόρτι.

Η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον περασμένο μήνα για τις περιοχές γύρω από τον Πάδο, που είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας λόγω της χειρότερης ξηρασίας εδώ και 70 χρόνια.

Πηγή: cnn.gr