«Ξηλωνεται» η νέα ΚΑΠ από τις αντιδράσεις των αγροτών στην Ευρώπη- άρση περιορισμού δραστικών

Πίσω στο «πρασίνισμα» οι Βρυξέλλες και το χαμένο πλεονέκτημα αγροτών

Τα τρία βήματα πίσω των Βρυξελλών στο «πρασίνισμα» και το χαμένο πλεονέκτημα των αγροτών που τους κρατάει στους δρόμους

Παρά τις παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες πρώτα µε την ετήσια παράταση της αγρανάπαυσης, µετά µε την απόσυρση της πρότασης περιορισµού των φυτοπραστατευτικών, και στην συνέχεια µε την αφαίρεση από τον «πράσινο» οδικό χάρτη της αναφοράς για µείωση κατά 30% των αερίων αζώτου και µεθανίου έως το 2040 δεν λέει να κοπάσει το κύµα αγροτικών διαµαρτυριών σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, πολλές χώρες µε δεµένα δηµοσιονοµικά τα χέρια, ανάµεσα τους και η Ελλάδα, ανακοινώνουν µέτρα «ασπιρίνες» απέναντι στα αιτήµατα για λύσεις ρευστότητας και φοροαπαλλαγές. Με προεξέχουσες, το προηγούµενο διάστηµα χώρες τη Γερµανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο που κυριολεκτικά έβαλαν «φωτιά» στις Βρυξέλλες, η φλόγα των διαµαρτυριών επεκτάθηκε στη συνέχεια και σε άλλες χώρες της Γηραιάς.

Στην Ελλάδα, οι αγρότες µε αίτηµα αιχµής τα υψηλά αγροτικά και ενεργειακά κόστη και τις παρενέργειες της ΚΑΠ, διαµαρτύρονται εδώ και αρκετές εβδοµάδες, προχωρώντας σε αποκλεισµούς δρόµων και προγραµµατίζοντας κάθοδο στην πρωτεύουσα την ερχόµενη εβδοµάδα. Στη Βουλγαρία διαδηλώνουν για την έλλειψη υποστήριξης ενόψει του αυξανόµενου κόστους και των χαµηλών τιµών για τα προϊόντα τους. Οι αγρότες εκεί είναι επίσης εξαγριωµένοι µε τους οικολογικούς κανονισµούς της ΕΕ, που όπως φαίνεται αρχίζουν ελέω πιέσεων για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου να…ξηλώνονται.

«Βγαίνουµε στους δρόµους λόγω της Πράσινης Συµφωνίας, δεν µπορούµε να δουλέψουµε αυτή τη στιγµή. Υπάρχουν χωράφια που δεν έχουµε οργώσει ακόµα γιατί µας το έχουν απαγορεύσει µέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Πουλάµε σε τιµές ίδιες µε πριν από 10 χρόνια, λιπάσµατα, καύσιµα, µισθοί όλα έχουν πολλαπλασιαστεί» δήλωσε αγρότης από τη Βουλγαρία.

Παρόµοιο σκηνικό και στην Ισπανία, όπου οι αγρότες έχουν αποκλείσει δρόµους σε 20 περιοχές, ενώ και στην Ολλανδία οι παραγωγοί προχωρούν σε αποκλεισµούς δρόµων, ανάβοντας φωτιές. Στην Ιταλία κονβόι τρακτέρ από διάφορες αγροτικές περιφέρειες µε τερµατικό σταθµό στις 8 Φλεβάρη τη Ρώµη, έδωσε µια «ηχηρή» προειδοποίηση προς τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, ότι τα ζητήµατα παρά τις µικρές οπισθοχωρήσεις µένουν ενεργά και δη στο µέτωπο των εµπορικών συµφωνιών µε χώρες όπως αυτές του µπλοκ Mercosur. Ζητούν να ληφθούν πιο αποτελεσµατικά µέτρα στις εισαγωγές αφού η άρση των δασµών στα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα λόγω της ρωσικής εισβολής, τους προκαλεί µεγάλα προβλήµατα στα έσοδα.

Η αντίσταση στους περιβαλλοντικούς κανόνες των Βρυξελλών έχει τροφοδοτηθεί από την αντίληψη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για τις αστικές περιοχές αγνοούν τις αγροτικές περιοχές – ένα συναίσθηµα από το οποίο η ακροδεξιά προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Η αγριότητα των διαδηλώσεων έχει αιφνιδιάσει τις κυβερνήσεις όπως φάνηκε και στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της 1ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες αλλά και από την προσπάθεια της προέδρου της Κοµισιόν Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν να ξεκινήσει «στρατηγικούς διαλόγους» και να επιτρέψει σε γη που θα αφηνόταν στην άκρη  να καλλιεργηθεί και στις πρωτεύουσες να θεσπίσουν περιορισµούς σε εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων.

Η ίδια, καθώς και άλλοι πολιτικοί που επιδιώκουν επανεκλογή, ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι οι αγρότες θα γίνουν εχθρικοί στις κάλπες και θα ψηφίσουν σε ακροδεξιά κόµµατα, αντί για τις κεντροδεξιές δυνάµεις που παραδοσιακά υποστήριζαν.

Σε επιστολή προς την Επιτροπή, οι Πράσινοι δήλωσαν ότι οι αγρότες ήταν «παγιδευµένοι σε ένα σύστηµα που τους συνέθλιβε» και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να προτείνουν µέτρα, συµπεριλαµβανοµένου ενός απροσδόκητου φόρου στις εταιρείες αγροδιατροφής για να τους υποστηρίξουν

Οι γεωργικές δραστηριότητες, που αντιπροσωπεύουν το 10% εκποµπών του µπλοκ, είχαν αρχικά τιµολογηθεί ως «ένας από τους βασικούς τοµείς για µείωση των εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου στην ΕΕ έως το 2040» σύµφωνα µε προσχέδιο της Επιτροπής που παρουσίασαν οι Financial Times.