«Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η λίμνη Πλαστήρα έχει περιορισμένες αρδευτικές δυνατότητες. Ζητάμε την σύνταξη μελέτης για τον υπολογισμό της χωρητικότητας της λίμνης, τον επαναπροσδιορισμό και κατοχύρωση νέου οικολογικού ορίου με βάση τα νέα επιστημονικά και άλλα δεδομένα» υπογραμμίζει στον «Νέο Αγώνα» ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος.
Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα, επισημαίνει την ανάγκη μερικής μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου και αναφέρεται στα έργα που υλοποιήθηκαν μέσα μια δύσκολη χρονική χρονική συγκυρία με πανδημία και δύο φυσικές καταστροφές. Ακόμη μιλά για την προσπάθεια να καθιερωθεί η περιοχή ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, για την ένταξη του Δήμου στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων και τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ενώ εκφράζει την διαφωνία του με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα Άγραφα.
Τέλος ανακοίνωσε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Αναλυτικά:
-Δήμαρχε, διανύετε τη δεύτερη θητεία σας η οποία μαζί με την πρώτη, έχουν στιγματιστεί από τα προβλήματα που δημιούργησαν οι φυσικές καταστροφές. Μέσα στο δύσκολο αυτό περιβάλλον, ποια έργα ή δράσεις φέρατε σε πέρας και με ποια αποτελέσματα για το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον του Δήμου;
Είναι αλήθεια ότι η πρώτη θητεία ξεκίνησε με Covid-19 και lock down, στο χρόνο επάνω μας χτύπησε ο “Ιανός” και δύο χρόνια μετά οι “Daniel” και “Elias”. Ήταν περίοδος διαρκούς διαχείρισης κρίσεων, θα έλεγα μία ιδιότυπη “εμπόλεμη” κατάσταση, για πρώτη φορά στα χρονικά τόσες καταστροφές σε περίοδο ειρήνης. Όμως τις αντιμετωπίσαμε με επιτυχία και με την βοήθεια του Κράτους, αποκαταστήσαμε ταχύτατα όλες τις υποδομές που επηρέαζαν Αγροτική Παραγωγή και Τουρισμό.
Για να γίνει αντιληπτό το έργο μας, σε σύντομο διάστημα υλοποιήθηκαν από το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα δεκάδες έργα, ύψους 11 εκ. Ευρώ, ενώ κάποια είναι σε εξέλιξη. Παράλληλα με την αποκατάσταση υποδομών, καταφέραμε να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα σε όλους τους τομείς: Το αρδευτικό Αγ. Γεωργίου Μορφοβουνίου (1,2 εκ), προγράμματα αγροτικής οδοποιίας συνολικού προϋπολογισμού (2,4 εκ), αισθητικές και άλλες αναπλάσεις, πλατείες, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, ενώ οργανώσαμε για πρώτη φορά εξωστρεφείς εκδηλώσεις με στόχο την τόνωση του Τουρισμού.
-Η Λίμνη Πλαστήρα σταδιακά καθίσταται δημοφιλής προορισμός, τί έπαιξε ρόλο;
Πριν αναλάβουμε την διοίκηση του Δήμου, εκπονήσαμε σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης, με στόχο να καλύψουμε την χαμένη δεκαετία 2010 και τις απώλειες από τα μνημόνια. Δημιουργήσαμε την Δημοτική Επιτροπή Τουρισμού, ανανεώσαμε τα έντυπα, σχεδιάσαμε αμιγώς τουριστική ιστοσελίδα με βίντεο και φωτογραφίες, συμμετέχουμε σε εκθέσεις, με στόχο την διεθνή τουριστική αγορά. Καλέσαμε πρέσβεις στη Λίμνη και αναπτύξαμε συνεργασία με χώρες όπως Ισραήλ, Ουκρανία, Κύπρος, Γερμανία, φέραμε διεθνείς εκδηλώσεις στην περιοχή, ομάδες ενδιαφερόντων, και γενικά προσπαθήσαμε να διευρύνουμε τις συνεργασίες. Με συνεργασίες σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, τηλεοπτικές παραγωγές, συνεντεύξεις, με οργάνωση νέων εκδηλώσεων και δράσεων πανελλήνιας εμβέλειας, καταφέραμε να ακούγεται η λίμνη Πλαστήρα όλο το χρόνο.
Με τις πολιτικές καινοτομίας και εξωστρέφειας, αλλά και την σύμπραξη Δήμου, Συλλογικών φορέων και Ιδιωτών, καταφέραμε σπουδαίες εκδηλώσεις. Σκεφθείτε ότι μόνο το Lake Plastira Festival έφερε στη Λίμνη 8.500 επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα και έβαλε την Καρδίτσα στο ετήσιο χάρτη των μεγάλων συναυλιών της χώρας. Οι Αθλητικές Ακαδημίες, οι Αγώνες Ορεινού Τρεξίματος, το Τρίαθλο, αγώνες μοτοσυκλέτας, 44ο διεθνές ράλι ιστορικού αυτοκινήτου, έφεραν θεματικό κοινό. Μετά από χρόνια αδράνειας επαναλειτουργήσαμε τον Βοτανικό Κήπο (Νεοχώρι), τα Μουσεία Πλαστήρα (Μορφοβούνι), Οίνου και Αμπέλου (Μεσενικόλα), δημιουργήσαμε νέα σημεία αναφοράς, όπως τα Σχολεία Δάσους, παιδικές χαρές σε όλα τα χωριά, κ.α. που δεν έχει νόημα εδώ να αναφερθούμε. Όλα αυτά είχαν θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία.
-Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της θητεία σας ήταν η ένταξη του Δήμου Λ. Πλαστήρα στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων, προϊόν και της συνεργασίας του Δήμου σας με εκείνους της Αργιθέας και των Αγράφων. Ποια βήματα έχουν γίνει και ποιό αποτέλεσμα επιδιώκετε για την περιοχή;
Πράγματι, το ΕΑΠΑ είναι ιστορική ευκαιρία συνολικά για τα Άγραφα. Ξεκίνησε από την πρότασή μας “Επιστροφή στην Πατρίδα” που τέθηκε στον πρωθυπουργό, ο οποίος την έκαμε δεκτή, Χάρη στη Διαδημοτική συνεργασία με τους Δήμους Αγράφων και Αργιθέας, ήδη τα πρώτα έργα έχουν προχωρήσει, όπως η επανάχρηση του Γυμνασίου Μεσενικόλα και οι αισθητικές αναπλάσεις, είμαστε στο στάδιο υπογραφής συμβάσεων με τους αναδόχους. Δρομολογήθηκε η ένταξη του Πολυδύναμου Ιατρείου Πεζούλας, οι αστικές αναπλάσεις, παραλίμνια πάρκα αναψυχής, κ.ά. Πρόκειται για κρίσιμες υποδομές οι οποίες παίζουν καταλυτικό ρόλο στην Ανάπτυξη της περιοχής και με την ολοκλήρωσή τους ενισχύουν το τουριστικό προϊόν, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην ευρύτερη περιοχή. Βέβαια, ένα μέρος του ΕΑΠΑ Λίμνης Πλαστήρα επηρεάζεται από τις δεσμεύσεις της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Ελπίζουμε να το λύσουμε μέσα από τα Ειδικά Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.
-Ο Δήμος Λ. Πλαστήρα ήταν από τους πρώτους που εξασφάλισε Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Σε ποιό στάδιο βρίσκεται το συγκεκριμένο θέμα, ποια η σημασία τους με δεδομένες τις στρεβλώσεις της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου και πως θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής;
Ενταχθήκαμε με το καθεστώς Δήμου σε έκτακτη ανάγκη για εκπόνηση Ειδικών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, αυτό έγινε με δική μας πρωτοβουλία μετά τον «Ιανό» και εξασφαλίστηκε από την κυβέρνηση, με την συνδρομή και του κ. Τσιάρα. Ο πρώτος κύκλος ολοκληρώθηκε, ο φάκελος βρίσκεται στο Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, το οποίο υλοποιεί το έργο. Ο Δήμος έκαμε τις προτάσεις του, επισημάναμε τις αλλαγές σε χρήσεις γης και οριοθετήσεις οικισμών, οι μελετητές υπέβαλλαν στις κρατικές υπηρεσίες το φάκελο οι οποίες κλήθηκαν να γνωματεύσουν. Εκκρεμεί οι μελετητές να έλθουν να παρουσιάσουν το σχέδιο στις τοπικές κοινωνίες και με βάση τις συνολικές παρατηρήσεις να προχωρήσει η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας, το βέβαιο είναι ότι εμείς διεκδικούμε την αλλαγή χρήσεων γης ως προϋπόθεση Ανάπτυξης, συνάμα όπως επιδιώκουμε την προστασία του Περιβάλλοντος διότι είναι το πολύτιμο κεφάλαιο του τόπου μας.
-Ο ταμιευτήρας της Λ. Πλαστήρα πλησιάζει προς τις επτά δεκαετίες ζωής. Με το πέρας των ετών και μετά από δύο φυσικές καταστροφές που είχαν ως αποτέλεσμα το μπάζωμα του πυθμένα από φερτά υλικά, έχουμε εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στον ταμιευτήρα; Πρέπει να αναθεωρηθεί το οικολογικό όριο της στάθμης της λίμνης;
Η λίμνη Πλαστήρα στα 65 χρόνια ζωής, έχει υποστεί προσχώσεις από φερτές ύλες που έχουν εναποτεθεί στον πυθμένα. Ειδικά μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα “Ιανός” και “Daniel”, έπεσαν ανυπολόγιστες σε όγκο φερτές ύλες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η χωρητικότητα και συνεπώς πρέπει να δούμε το ρόλο της λίμνης υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της καταστροφής, στην εκβολή του «Καριτσιώτη» ποταμού, εκεί που κάποτε ήταν ρεματιά με μεγάλο βάθος νερού, τώρα είναι ρηχή κοίτη.
Αυτό σημαίνει ότι η λίμνη δεν έχει πια το υδάτινο απόθεμα που είχε. Φέραμε κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού για να εκτιμήσει τις ανάγκες βυθομέτρησης και της ακριβούς αποτύπωσης του πυθμένα. Ζητάμε την σύνταξη μελέτης για τον υπολογισμό της χωρητικότητας της λίμνης, τον επαναπροσδιορισμό και κατοχύρωση νέου οικολογικού ορίου με βάση τα νέα επιστημονικά και άλλα δεδομένα.
Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η λίμνη Πλαστήρα έχει περιορισμένες αρδευτικές δυνατότητες. Σχεδιάστηκε για 115.000 στρέμματα του ΤΟΕΒ Ταυρωπού και έφτασε να αρδεύει 900.000 στρέμματα, με σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, μία από αυτές η υποβάθμιση της ποιότητα ύδρευσης 80.000 κατοίκων και σταματώ εδώ. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη να σταματήσει ο καταχρηστικός αρδευτικός χαρακτήρας της λίμνης και να επανέλθει στον αρχικό σχεδιασμό. Σταδιακά να περιοριστεί στον ενεργειακό και υδρευτικό ρόλο της και βέβαια να στηρίξει το ανανεωμένο τουριστικό προϊόν της περιοχής.
-Ωστόσο αν περιοριστεί ο αρδευτικός χαρακτήρας της λίμνης Πλαστήρα, ποιά λύση αντιπροτείνετε για τις αρδευτικές ανάγκες του κάμπου;
Με αφορμή τον «Ιανό» (2020) και τον ΟΔΥΘ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, κάποιες εξαγγέλθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση, όπως τα φράγματα Μουζακίου, Πύλης και Φαρσάλων. Η μερική μεταφορά νερού από τον άνω ρου του Αχελώου και τα έργα ορεινής υδρονομίας τα οποία θα λειτουργήσουν και ως αντιπλημμυρικά, είναι η λύση. Προσωπικά πιστεύω ότι με την κλιματική κρίση, παράλληλα με τα έργα υποδομής, πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης του υδάτινου αποθέματος του Θεσσαλικού κάμπου. Είναι αδιανόητο να στέλνουμε στο Αιγαίο τα νερά από τα ποτάμια και το καλοκαίρι να ψάχνουμε εναγωνίως λύσεις για να μην καταστραφεί η αγροτική παραγωγή. Επίσης τα ελεγχόμενα περιφερειακά αρδευτικά συστήματα που μηδενίζουν τις απώλειες, το πρόγραμμα έργων που ανακοίνωσε ο κ. Τσιάρας και θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
-Ο Δήμος Λ. Πλαστήρα διαθέτει ένα εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον και μοναδική ομορφιά που όμως απειλείται από τα βιομηχανικά πάρκα των ανεμογεννητριών. Τελευταία περίπτωση το προωθούμενο αιολικό πάρκο στον κορυφογραμμή της Καζάρμα. Ποια είναι η θέση σας και ποιές σε ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή;
Είμαστε κατά των αιολικών πάρκων στα Άγραφα διότι συνιστούν τεράστια απειλή για το Φυσικό Περιβάλλον και υποθηκεύουν την Ανάπτυξη του τόπου μας. Τα Άγραφα έχουν συνεισφέρει όσο καμία άλλη περιοχή της χώρας στην εναλλακτική ενέργεια, μέσα από τα υδροηλεκτρικά Λίμνης Πλαστήρα και Κρεμαστών. Δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών πάνω από την Λίμνη Πλαστήρα στη θέση «Καζάρμα» και αλλού. Ήδη έχουμε προβεί σε διοικητικές, νομικές και πολιτικές ενέργειες για την αποτροπή τους και την προστασία του Περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα συμμετέχουμε και στηρίζουμε όλα τα κοινωνικά κινήματα που υπερασπίζονται την σωτηρία των Αγράφων από την απειλή των ανεμογεννητριών. Δεν μπορεί εμείς να επενδύουμε συστηματικά στην Περιβαλλοντική Καινοτομία και την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι να απεργάζονται την καταστροφή και υποβάθμιση της περιοχής και του Περιβάλλοντος, με το πρόσχημα της ενέργειας.
Αναφέρατε τον όρο περιβαλλοντική καινοτομία, τι ακριβώς σκοπεύετε να κάνετε;
Στρατηγικός στόχος είναι Λίμνη Πλαστήρα να γίνει εθνικό σημείο αναφοράς για την Καινοτομία Περιβάλλοντος και διεθνές τοπόσημο. Γι’ αυτό δημιουργούμε υποδομές ευφυούς διαχείρισης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος μέσα από καινοτόμες δράσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η λίμνη Πλαστήρα οφείλει να είναι τόπος με ποιότητα ζωής, περιοχή βιωματικής δράσης των επισκεπτών μας, ανάπτυξης νέων μορφών οικονομίας, παραγωγής γνώσης και σύνδεσης με όλα τα επίπεδα Εκπαίδευσης. Οφείλουμε να μετατρέψουμε την περιοχή σε ανοιχτό περιβαλλοντικό κέντρο καινοτομίας και εξωστρέφειας, όπου οι νέες γενιές θα κτίζουν σχέσεις ουσιαστικές με τη Φύση, μέσα από ευφυείς επιλογές από την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, τις υπηρεσίες, την Εκπαίδευση με βιωματικό τρόπο. Δημιουργούμε κυψέλες διεθνούς ενδιαφέροντος και θεματικές που σήμερα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, επιδιώκουμε να γίνουμε εθνικό σημείο αναφοράς και εκπρόσωποι στη διεθνή πραγματικότητα. Τα Σχολεία Δάσους, το Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Συμπεριληπτικό Πάρκο Αναπηρίας, οι Διεθνείς Ακαδημίες Πολιτισμού, η σύνδεση με όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης, τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Erasmus, είναι μέρος εξωστρεφών δράσεων Καινοτομίας Περιβάλλοντος. Επίσης υπάρχει το ερευνητικό και επιστημονικό πεδίο, όπως για παράδειγμα το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Aqualoops 4 Med, το οποίο υλοποιούμε σε συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Ισπανία και Ιταλία, ενώ έπεται η συνέχεια.
-Προφανώς αυτό είναι μέρος της δεύτερης θητείας σας, ποιους άλλους στόχους έχετε;
Για την ομάδα διοίκησης του Δήμου συνεχίζεται ο «Μαραθώνιος» έργων από την προηγούμενη θητεία, περί τα 15 εκ. ευρώ. Η αποκατάσταση των καταστροφών, η δημοπράτηση ενταγμένων έργων, η υλοποίηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Αγράφων, 30 εκ. ευρώ, είναι διαδρομή την οποία πρέπει να διανύσουμε και να παραδώσουμε ολοκληρωμένα έργα. Πρόκειται για υποδομές που συμβάλλουν στην αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής, από την αγροτική οικονομία, την μεταποίηση και εμπορία των αγαθών, την διεύρυνση της τουριστικής αγοράς. Είναι καιρός η Λίμνη Πλαστήρα να διεκδικήσει δυναμικά τη θέση της τόσο στον αγροδιατροφικό τομέα με ποιοτικά προϊόντα, όσο και στη διεθνή τουριστική αγορά. Μεθοδικά κτίζουμε το νέο τουριστικό προϊόν με ποιοτικά χαρακτηριστικά πολιτιστικής αειφορίας, βιωματικής μάθησης μέσα από νέες θεματικές μορφές τουρισμού που έχουν σχέση με το Περιβάλλον. Κτίζουμε νέο προφίλ για την λίμνη Πλαστήρα, αναγνωρίσιμο στην Διεθνή τουριστική πραγματικότητα, προορισμένο για ποιοτικό τουρισμό εμπειρίας, με καλές οικονομικές εισροές.
-Ωστόσο αυτοί οι στόχοι αντικειμενικά είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν μέσα σε 4 χρόνια, να υποθέσω ότι θα είστε ξανά υποψήφιος;
Στην πρώτη θητεία κλήθηκα να αντιμετωπίσω πρωτόγνωρες καταστροφές, ενώ μεγάλο μέρος της δεύτερης απορροφά η διαχείριση κρίσης του “Daniel”. Αντικειμενικά δεν μας δόθηκε η ευκαιρία της απρόσκοπτης ενασχόλησης με την ανάπλαση του τόπου μας, με το Αναπτυξιακό μας πρόγραμμα και τους υψηλούς στρατηγικούς στόχους που θέσαμε. Νομίζω ότι δικαιούμαι να υλοποιήσω το αναπτυξιακό πρόγραμμα, να ολοκληρώσουμε προγραμματισμένα έργα και υποδομές. Προπαντός νοιώθω ευθύνη και χρέος να μετατρέψω σε έργα ένα καινοτόμο όραμα που έχει ανάγκη η Λίμνη Πλαστήρα και ως ένα βαθμό η Πατρίδα μας. Γι’ αυτό, ναι, θα είμαι ξανά υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, θέτοντας στην κρίση των δημοτών την εργώδη προσπάθεια και το συλλογικό μας έργο και αυτοί είναι οι μόνοι που μπορούν να αποφασίσουν.