Eικόνες εγκατάλειψης που απογοητεύουν, αντικρίζει όποιος επισκεφθεί το Δασικό Χωριό «Δρυάδες στο Καροπλέσι.
Ένας χώρος που κάποτε αποτελούσε πρότυπο, αφού ήταν το πρώτο δασικό χωριό στην Ελλάδα, σήμερα μαραζώνει. Έρμαιο της εγκατάλειψης, με το πέρασμα του χρόνου και την αδιαφορία να κάνουν ολοένα και περισσότερο εμφανή τα σημάδια τους.
Το Δασικό χωριό αποτελούσε πόλο έλξης για Καρδιτσιώτες και επισκέπτες μέχρι και τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, καθότι βρίσκεται μέσα στη φύση σε υψόμετρο 950 μέτρων.
Την εποχή που το ζητούμενο είναι η ανάδειξη του ορεινού όγκου και η ανάπτυξη όλων των ειδών φυσιολατρικού τουρισμού, κόντρα στις επιβουλεύσεις εκείνων που επιδιώκουν να βιομηχανοποιήσουν τα βουνά με ανεμογεννήτριες, ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Καρδίτσας παραμένει ανεκμετάλλευτο. Να θυμίσουμε ότι το Δασικό Χωριό ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τη διαχείρισή του είχε επί μια δεκαετία ο πρώην Δήμος Ιτάμου μέσω Δημοτικής Επιχείρησης, ενώ πλέον έχει περιέλθει από το 2010 στο Δήμο Καρδίτσας προς χρήση- αξιοποίηση.
Το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών, καλείται να καλύψει νέα Δημοτική Αρχή, ενδεχομένως σε συνεργασία με άλλους (συναρμόδιους ή μη) φορείς του Νομού και σε συνεργασία με το Υπουργείο, προκειμένου το Δασικό Χωριό να αναζωογονηθεί και να γίνει ξανά φιλόξενο.
Μέχρι και το 2010 που εφαρμόστηκε ο «Καλλικράτης» στην τοπική αυτοδιοίκηση, το Δασικό
Χωριό λειτουργούσε με μεγάλη επιτυχία, στο σύνολο σχεδόν της σεζόν, ενώ ακολούθησε μια τριετία εκμετάλλευσης του χώρου την καλοκαιρινή περίοδο.
Από εκεί και μετά προέκυψαν ζητήματα με τον ανάδοχο που ανέλαβε την εκμετάλλευση του Δασικού Χωριού. Κατόπιν, όλα τα επόμενα χρόνια, ο χώρος παραμένει παντελώς ανεκμετάλλευτος.
«Ντροπή να εγκαταλείπεται
ένας τέτοιος θησαυρός»
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για ακόμη μια φορά μέσω του «Ν.Α» ο πρώην Δήμαρχος Ιτάμου και Πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών Βασίλης Τσαντήλας, επί θητείας του οποίου εγκαινιάστηκε και λειτούργησε ο χώρος. «Έκανα αυτοψία στο χώρο τις προηγούμενες ημέρες. Είμαι αγανακτισμένος. Πρόκειται για ενσυνείδητη εγκατάλειψη. Η κινητή περιουσία και εξοπλισμός που υπήρχε έχουν εξαφανιστεί. Που πήγαν; Έγινε πλιάτσικο στη δημοτική- κρατική περιουσία; Απαιτείται άμεσα να γίνουν εργασίες καθαρισμού του χώρου, συντήρησης των ξύλινων κατασκευών, και επισκευής των εγκαταστάσεων και καταγραφή της κινητής περιουσίας που υπήρχε μέσα και σήμερα λείπει» τονίζει και προσθέτει ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί η εικόνα αυτή με την παρατεταμένη εγκατάλειψη, το Δασικό Χωριό θα έχει την τύχη άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δήμου που αυτή τη στιγμή έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση.
«Οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου, οι τοπικές διοικήσεις και οι αρμόδιες κρατικές αρχές, φέρουν βαρύτατες ευθύνες. Ο νέος Δήμαρχος επωμίζεται ένα βαρύ φορτίο και παράλληλα την ευθύνη να προχωρήσει άμεσα στις εργασίες που απαιτούνται για να μην σαπίσουν οι εγκαταστάσεις και να γίνει μια στοχευμένη μελέτη παρεμβάσεων ώστε να καταστεί ξανά φιλόξενος ο χώρος. Από τη μη λειτουργία του Δασικού Χωριού ο Δήμος έχει απολέσει έσοδα της τάξης των 30.000-50.000 ευρώ το χρόνο» σημειώνει ο κ. Τσαντήλας και προσθέτει:
«Το Δασικό Χωριό «Δρυάδες», χωροθετήθηκε και χρηματοδοτήθηκε το 1998, ως συνεισφορά στον τόπο του, από τον συμπατριώτη Υφ. Γεωργίας Δημήτρη Σωτηρλή στη θέση που βρίσκεται σήμερα μετά από υπόδειξη του τότε κοινοτάρχη Καροπλεσίου Κλεομένη Γιαννέλου και απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας επί Νομαρχίας Κων/νου Παπακυρίτση.
Ως Δήμαρχος Ιτάμου παρακολουθούσα την πορεία των εργασιών και ζήτησα λειτουργικές παρεμβάσεις στα οικήματα που έγιναν δεκτές και το έργο παραδόθηκε πλήρες το 2001 επί προεδρίας Καροπλεσίου Κων/νου Τραχανή.
Το Δασικό Χωριό περιλαμβάνει: Είκοσι ξύλινα σπίτια δυο δωματίων, τεσσάρων κλινών, σε έκταση 26 στρμ.εστιατόριο και το 2002 προστέθηκε ένα ακόμη ξύλινο οίκημα δωρεά της εταιρείας «Ελατον» προς εμένα προσωπικά και ο ίδιος προς την Δημοτική Επιχείρηση για να καλύψει τις ανάγκες: χώρου υποδοχής (Ρεσεψιόν), διαμονής, νυχτοφύλακα και αποθήκης αναλώσιμων υλικών (διότι δεν είχε προβλεφθεί από την αρχική μελέτη).
Πολύ πριν περατωθεί και παραδοθεί το Δασικό Χωριό υπήρχε το ζήτημα ποιος και πως θα λειτουργήσει. Τόσο ο ίδιος όσο και οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ιτάμου, αποφασίσαμε να ζητήσουμε την αυτοδιαχείριση του Δασικού Χωριού από τον Υφ. Γεωργίας κ. Φώτη Χατζημιχάλη.
Παρά τις αρχικές του επιφυλάξεις, τον πείσαμε ότι η Δημοτική Αρχή Ιτάμου θα τολμήσει και θα τα καταφέρει.
Για τον σκοπό αυτό συστήσαμε Δημοτική Επιχείρηση, προσλάβαμε τέσσερις υπαλλήλους από τον ΟΑΕΔ και τέσσερις εποχιακούς εργάτες και το 2001 άρχισε η λειτουργία του Δασικού Χωριού «Δρυάδες» αφού μισθώσαμε με δημοπρασία μόνο τη λειτουργία του εστιατορίου.
Από το 2001 έως 31/12/2010, που καταργήθηκε ο Δήμος Ιτάμου, το Δασικό Χωριό λειτούργησε με πρωτοφανή επιτυχία και στην προσέλευση και διαμονή επισκεπτών όσο και στα οικονομικά αφού κάθε χρόνο άφηνε κέρδη της τάξης 30.000 – 50.000 ευρώ
και κύκλο εργασιών πάνω από 200.000 ευρώ.
Είναι ντροπή να παρουσιάζει σήμερα το ιστορικό και πολύτιμο δασικό χωριό την εικόνα αυτή. Έπρεπε να έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να μην σταματήσει καθόλου τη λειτουργία του. Ότι δεν έκανε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ας το κάνει η νέα, προχωρώντας έγκαιρα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες μαζί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει την κυριότητα προκειμένου να επαναλειτουργήσει άμεσα».