Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα την Καρδίτσα σε μία κρίσιμη καμπή για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, και της περιοχής.
Ο Νομός Καρδίτσας ήταν εκείνος που «αιμοδότησε» την προσπάθεια περιστολής των δημοσίων δαπανών στα χρόνια των μνημονίων, με σημαντικές θυσίες, στην εκπαίδευση και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως τη μείωση των σχολικών της αιθουσών σε ποσοστό άνω του 55%, με την αναστολή λειτουργίας της σχολής Αστυφυλάκων και κυρίως με την κατάργηση τμημάτων του πρώην ΤΕΙ στο πλαίσιο της συγχώνευσης με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (σχέδιο Γαβρόγλου), παρά το γεγονός, ότι είχε τις κτιριακές υποδομές να τα λειτουργήσει.
Ανεστάλη η λειτουργία ενός άκρως επιτυχημένου τμήματος του σχεδιασμού τεχνολογίας ξύλου και επίπλου, με απορροφητικότητα από την αγορά εργασίας 105% (!), μεταφέρθηκε άνευ λόγου και αιτίας ένα εξίσου επιτυχημένο τμήμα με υψηλή ζήτηση και βάση εισαγωγής (το Διατροφολογίας) στα Τρίκαλα.
Αξίζει μάλιστα να τονιστεί ότι με τη συγχώνευση του εξίσου επιτυχημένου τμήματος τεχνολογίας τροφίμων το οποίο είχε διεθνείς διακρίσεις για καινοτόμα προϊόντα, με έναν από τους δύο κλάδους του τμήματος διατροφής και διαιτολογίας που μεταφέρθηκε στα Τρίκαλα, δημιουργήθηκε ένα νέο τμήμα χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα ή θνησιγενές, για το οποίο αναζητείται η νέα του ταυτότητα.
Παράλληλα, ανεστάλη η λειτουργία πριν καν ξεκινήσει του τμήματος Βρεφονηπιοκόμων που δόθηκε ως αντιστάθμισμα…
Αυτό έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα πίκρας στους πολίτες της Καρδίτσας, οι οποίοι αναμένουν από το σημερινό πρωθυπουργό να το αμβλύνει με τις ενέργειές του και να αποκαταστήσει την αδικία εις βάρος του τόπου μας.
Στη νέα αρχιτεκτονική του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψη τεχνοκρατικά, επιστημονικά ή άλλα ακαδημαϊκά κριτήρια, παρά μόνο μικροκομματικές- ψηφοθηρικές ή τοπικιστικές και άλλες σκοπιμότητες, αφού κατέστησαν την Καρδίτσα τη μόνη από τις πέντε πόλεις (Λαμία, Τρίκαλα, Λάρισα και Βόλο) που δεν έχει έδρα σχολής, άρα και τη δυνατότητα να λειτουργεί αυτοτελώς τα τμήματά της.
Το γεγονός ότι έχει το δεύτερο μεγαλύτερο campus στην Κεντρική Ελλάδα, όπου αναπτύσσεται το νέο πανεπιστήμιο δεν ελήφθη καν υπόψη, ούτε ότι διαθέτει κουλτούρα και ώσμωση δεκαετιών με την ανώτατη εκπαίδευση η τοπική κοινωνία.
Για την Καρδίτσα η άρση της αδικίας σημαίνει:
- Επαναλειτουργία του τμήματος Ξύλου και Επίπλου,
- Λειτουργία του τμήματος Βρεφονηπιοκόμων,
- Επιστροφή του τμήματος Διατροφολογίας,
- Ίδρυση έδρας σχολής που θα σχετίζεται με
την ενεργειακή και τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας που είναι τα δύο μεγάλα στοιχήματα για το μέλλον στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, όπως αυτό διαφαίνεται και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που βρίσκεται σε διαβούλευση.
«Ν.Α.»