ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

ΠΡΩΙ του Σαββάτου της 1ης Ιουλίου του 1916. Στην Βόρεια Γαλλία και κοντά στον ποταμό Σομ ετοιμάζονται να ξεμυτίσουν μέσα από τη γη και να επιτεθούν στις θέσεις των Γερμανών χιλιάδες Αγγλοι στρατιώτες…

ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΓΜΑ θα το δώσει ο λοχαγός Γούλφρεντ Νέβιλ, ένα παιδί 22 ετών, παίκτης του χόκεϊ στην ομάδα του Κέμπριτζ μ’ έναν τρόπο που δεν είχε προηγούμενο! Θα σηκωθεί όρθιος στο χαράκωμα και θα σουτάρει μια μπάλα ποδοσφαίρου προς την αντίπαλη πλευρά!!! Άλλες τέσσερις μπάλες θα πεταχθούν σχεδόν αμέσως με τον ίδιο τρόπο απο διάφορα σημεία…

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ η κολασμένη έφοδος και μια σφαγή ασύλληπτη και πρωτοφανής στη μέχρι τότε πολεμική ιστορία! Μέσα σε λίγες ώρες στην… κρεατομηχανή θα πέσουν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 19.240 Αγγλοι και θα τραυματιστούν άλλοι 38.230! Αυτή η ημέρα είναι καταγεγραμμένη ως η χειρότερη στην ιστορία του Βρετανικού στρατού!

ΑΠΟ τα 129 τάγματα και τους συνολικά 100.000 στρατιωτες που πήραν μέρος σ’ αυτή τη μάχη, μέχρι να φθάσει το μεσημέρι χωρίς προβλήματα έμεινε  μόνο το 43%! Η φρίκη ολοκληρώθηκε λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 19 Νοεμβρίου του 1916.

ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ των αντιμαχόμενων πλευρών μέσα σ’ αυτό το τετράμηνο έφθασαν τους 146.431 απο την πλευρά των Αγγλων, Γάλλων, Αυστραλών και απο την πλευρά των Γερμανών 164.055! Συνολικά με τους τραυματίες οι ζωές που θυσιάστηκαν στο βωμό των οικονομικών “πιράνχας” της εποχής, ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο!!!

ΠΟΙΑ ήταν τα κέρδη αυτού του σφαγείου στη μάχη του Σομ; Κατάκτηση εδάφους… οκτώ χιλιομέτρων από τους συμμάχους! Με τον Βρετανό στρατηγό Ντάγκλας Χέϊγκ που είχε το γενικό πρόσταγμα  της επιχείρησης, να αποφαίνεται στο τέλος ότι οι απώλειες σε σχέση με τις δυνάμεις που πήραν μέρος, ήταν μικρές!!! Εγινε και αρχιστράτηγος μετά για την προσφορά στο έθνος και στην… ανθρωπότητα!!

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΑΝ όμως οι μπάλες ποδοσφαίρου που έριξαν οι Αγγλοι στην αρχή της μάχης; Απέμειναν οι δύο που σήμερα εκτίθενται σε μουσεία του Σάρεϊ και του Ντόβερ Κάστλ. Η μία φέρει ως επιγραφή, την στρατιωτική ένδειξη “6B”, δηλαδή “6th Plattoon B. Company”.

O ΛΟΧΑΓΟΣ που έκανε το πρώτο σουτ ήταν μέσα στα χιλιάδες θύματα που έχασαν τη ζωή τους από τις βόμβες και τις ριπές των πολυβόλων!!! Ο ανθός και τα νιάτα της Ευρώπης εξολοθρεύτηκαν σε τέτοιο βαθμό που στα χωριά και στις πόλεις κυκλοφορούσαν μόνο γυναίκες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι…

ΤΑ τράστ του κέρδους, άρχιζαν ήδη να λαδώνουν την… κρεατομηχανή που θα άρχιζε να δουλεύει λίγα χρόνια αργότερα στο επόμενο (δεύτερο παγκόσμιο) πόλεμο…

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Συνειδητοποιήσαμε ποιοι πάνε άκλαυτοι στον πόλεμο;

ΤΟ ΡΗΤΟ

«Χρειάζονται 15000 απώλειες για να εκπαιδευτεί ένας αρχιστράτηγος»

ΦΕΡΝΤΙΑΝ ΦΟΣ – ΓΑΛΛΟΣ ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Η μπάλα ποδοσφαίρου (αυτή τη φορά αυτοσχέδια κι όχι έτοιμη) πρωταγωνίστησε και σε μια άλλη απίθανη ιστορία που καταγράφηκε στον όλεθρο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Την Παραμονή Χριστουγέννων του 1914 στην πόλη Ιπρ του Βελγίου Βρετανοί και Γερμανοί στρατιώτες σταμάτησαν να πολεμούν και συναντήθηκαν στη νεκρή ζώνη ανταλλάσσοντας τσιγάρα, σοκολάτες και ουϊσκι! Επαιξαν ποδοσφαιρο και νίκησαν τον πόλεμο. Ο τελευταίος επιζών που βίωσε αυτή την ξεχωριστή ημέρα ήταν ο Αλφρεντ Αντερσον που έφυγε από τη ζωή πριν λίγα χρόνια σε ηλικία σε ηλικία 109 ετών και διηγήθηκε πάρα πολλά απο αυτή τη συνεύρεση όπου ο άνθρωπος απέδειξε ότι μπορεί να νικήσει τον κακό του εαυτό…

«1917»

Αυτές τις ημέρες στον κινηματογράφο της πόλης μας παίζει η πολυσυζητημένη ταινία “1917” που αναφέρεται στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ήδη υποψήφια για 10 όσκαρ. Καταπληκτική η σκηνοθεσία του Σαμ Μέντες που έχει κάνει και τα προηγούμενα Τζέημς Μποντ…

Τους χαρακτηρίζει…
Ωραίο έργο, αξίζει να το δει κανεις και να περάσει δύο ώρες απολαμβάνοντας μια γεμάτη κινηματογραφική βραδιά. Η βιομηχανια με τα Οσκαρ βέβαια δεν πιστοποιεί πάντα την ποιότητα μιας ταινίας. Εδώ δεν πήρε Οσκαρ ο Μορικόνε για τις μουσικές του που είναι πλέον κλασσικά αριστουργήματα.

Η φρίκη
Επιστρέφοντας στην ταινία, όλα καλά με τον Μέντες, έξοχη η περιπέτεια, ακατάπαυστη η δράση και καταπληκτική ατμόσφαιρα, αλλά στο σενάριο δεν αναδεικνύεται με τη δόση που θα έπρεπε, η φρίκη του πολέμου και οι αιτίες που τον προκαλούν. Εκεί θα μπορούσαν να γίνουν “παπάδες”…

Να το δουν..
Κι όχι απαραίτητα να μακρύνει η ταινία σε διάρκεια, ούτε να γίνουν εκπτώσεις στη δράση και στο σενάριο. Μαζί θα μπορούσε να αναδειχθούν στο βαθμό που έπρεπε η τρομερή σφαγή και ο ρόλος εκείνων που οδήγησαν στο αιματοκύλισμα! Και να το δούν και κάποιοι που νομίζουν ότι ο πόλεμος είναι σημαιούλες και παρελάσεις! Να το δουν γιατί πάντα το ζήτημα είναι επίκαιρο…