Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45-50 λεπτά και στη συνέχεια ο κ. Πομπέο αναχώρησε για τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια, παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.
Το τετ α τετ Πομπέο – Δένδια πραγματοποιήθηκε τελικά σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης και όχι στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.
Ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί επίσης το Εβραϊκό Μουσείο, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ολοκληρώνοντας έτσι την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.
Επόμενος σταθμός του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα είναι η Κρήτη και η ναυτική βάση της Σούδας.
Με μάσκες και… αγκωνιές
Η συνάντηση ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί, σε αίθουσα του ξενοδοχείου όπου έχει καταλύσει η πολυπληθής αμερικανική αποστολή, με τους δύο υπουργούς να ανταλλάσσουν «αγκωνιές» αντί χειραψίας, τηρώντας τα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.
Ποιοι συμμετείχαν στη συνάντηση
Στη συνάντηση είναι παρόντες -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος υποδέχθηκε τον κ. Πομπέο, χθες το βράδυ, κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη.
Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Πομπέο έφτασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και μετά τη συνάντησή του με τον κ. Δένδια θα συμμετάσχει επίσης σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια, στον ΣΒΒΕ, παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ενώ στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.
Η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Σούζαν, θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή του στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Δένδιας: Επιβεβαιώνονται οι ισχυροί δεσμοί ΗΠΑ-Ελλάδας
Με ανάρτησή του στο twitter ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σημειώνει ότι η επίσκεψη Πομπέο επιβεβαιώνει τους ισχυρούς δεσμούς και τη διαρκώς ενισχυόμενη εταιρική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ.
I welcomed @SecPompeo on his landmark 1st visit to #Thessaloniki underscoring strong ties & growing partnership between 🇬🇷&🇺🇸. pic.twitter.com/a26zdmlBkI
— Nikos Dendias (@NikosDendias) September 28, 2020
Πομπέο: Με την Ελλάδα μοιραζόμαστε μια κοινή στρατηγική
Λίγο πριν από τη συνάντηση ο Μάικ Πομπέο έκανε μια ανάρτηση στο Τwitter, τονίζοντας: «Είμαι ενθουσιασμένος που επέστρεψα στην Ελλάδα, έναν ζωτικό συνεργάτη των ΗΠΑ με τον οποίο μοιραζόμαστε μια κοινή στρατηγική. Η ισχύς της διμερούς μας σχέσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και ανυπομονώ για μια παραγωγική επίσκεψη».
Thrilled to be back in Greece, a vital U.S. partner with whom we share a common strategic vision. The strength of our bilateral relationship is at an all-time high, and I’m looking forward to a productive visit. pic.twitter.com/8UZIAj6jtk
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) September 28, 2020
Υπογραφές συνεργασίας για επιστήμη και τεχνολογία
Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια θα υπογραφεί διμερής συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία. Επίσης ο κ. Πομπέο θα συμμετάσχει με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κλάδου της ενέργειας σε μια συζήτηση κατά την οποία θα υπογραμμίσει, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, τη σημασία της ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων υποδομής που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.
Η αμερικανική πλευρά έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα και εστιάζει στη συνεργασία με την Ελλάδα και στον ρόλο που μπορεί να παίξει στα Δυτικά Βαλκάνια. Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Πομπέο βρίσκεται η αμυντική συνεργασία, όπως μαρτυρά και η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία αναφέρεται στην κοινή δέσμευση των δύο χωρών για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ουάσινγκτον ενδιαφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για την προμήθεια των τεσσάρων φρεγατών τις οποίες σκοπεύει να αγοράσει η Ελλάδα, καθώς και τη συμμετοχή της στην αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ.
Στην Κρήτη το απόγευμα ο Πομπέο, φιλοξενείται από τον Μητσοτάκη
Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός υπουργός θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα φιλοξενηθεί στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι. Σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του κ. Πομπέο, υπογραμμίζοντας τη στενή προσωπική τους σχέση. Ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί στενή προσωπική σχέση με τον κ. Πομπέο από πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχαν περάσει αρκετές ώρες μαζί, πέραν του επίσημου προγράμματος. Εκτοτε μιλούν τακτικά και ο κ. Μητσοτάκης είχε συνομιλήσει μαζί του και κατά τις πρώτες μέρες της κρίσης με το Oruc Reis, όταν είχε «κλειδώσει» εκτάκτως το ραντεβού του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη Βιέννη.
Πηγή: iefimerida