Αρχίζει σήμερα η άρδευση μέσω του δικτύου του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, εξέλιξη η οποία βάζει τέλος στην αγωνία χιλιάδων παραγωγών.
Οι καταστροφικές πλημμύρες του «Ιανού» είχαν «πληγώσει» βαθιά τις αρδευτικές υποδομές του Νομού, ενώ τις μεγαλύτερες ζημιές είχε υποστεί το δίκτυο του ΤΕΟΒ Ταυρωπού που εξυπηρετεί έκταση 120.000 στρεμμάτων, κυρίως περιμετρικά της Καρδίτσας και βρέθηκε στο κέντρο του κυκλώνα.
Μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής, η αγωνία των παραγωγών ήταν έκδηλη για το αν θα καταστεί εφικτή φέτος η άρδευση των ποτιστικών καλλιεργειών. Αντλώντας ρευστότητα από το πολύτιμο «μαξιλάρι» των αποθεματικών που κατάφερε να δημιουργήσει, η Διοίκηση του ΤΟΕΒ προχώρησε τους προηγούμενους μήνες σε πλήθος παρεμβάσεων επισκευής του κατεστραμμένου δικτύου και των καναλέττων.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε σήμερα την παροχή του αρδευτικού νερού στο δίκτυό μας για όλες τις περιοχές» ανέφερε μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού κ. Αθανάσιος Μαρκινός, ο οποίος πρόσθεσε: «η παροχή θα γίνει αρχικά με μικρές ποσότητες που θα βαίνουν αυξανόμενες μέρα με τη μέρα».
Συνέχισε επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αποτέλεσμα των αναρίθμητων παρεμβάσεων και επισκευών που πραγματοποίησε ο Οργανισμός σε χιλιάδες κατεστραμμένα αρδευτικά καναλέττα του τριτεύοντος δικτύου, στο πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο, αλλά κυρίως στις σημαντικές αποκαταστάσεις μεγάλης πολυπλοκότητας στην κεντρική προσαγωγό διώρυγα. Παράλληλα προώθησε λύσεις εφεδρικής διαδρομής του νερού, ώστε να διασφαλιστεί η παροχή του αρδευτικού ύδατος σε όλες τις περιοχές, για να προβλεφθούν τυχόν αστοχίες.
Η καταστροφή από τον «Ιανό»
«Είναι σε όλους γνωστό, ότι οι υποδομές του δικτύου του ΤΟΕΒ Ταυρωπού δέχτηκαν ισχυρότατο πλήγμα από το καταστροφικό φαινόμενο του “Ιανού” που έπληξε την περιοχή μας. Οι συνέπειες ήταν τέτοιου μεγέθους που κατέστρεψαν πολλά χιλιόμετρα της κεντρικής προσαγωγού διώρυγας του Οργανισμού, καθώς και των πρωτευουσών, δευτερευουσών και τριτευουσών διωρύγων, με αποτέλεσμα να μην ήταν δυνατή η άρδευση στο 50% και πλέον της έκτασης των στρεμμάτων του δικτύου του ΤΟΕΒ Ταυρωπού.
Μέσα σε αυτό το πρωτόγνωρο πλαίσιο της απογοήτευσης, της αγωνίας για το μέλλον της άρδευσης και της αβεβαιότητας, ο Οργανισμός κινήθηκε ταχύτατα από την πρώτη στιγμή, κατέγραψε αναλυτικά τις ζημιές και συνέταξε σχετική μελέτη αποκατάστασης, η οποία ανερχόταν σε ποσό άνω των 12 εκατομμυρίων ευρώ για το αρδευτικό δίκτυο και μόνο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Διττή λύση
Παράλληλα στάθηκε στο γεγονός πως ο τρόπος αντιμετώπισης της προβληματικής αυτής κατάστασης απασχόλησε τόσο τη Διοίκηση του Οργανισμού, όσο και όλους τους σχετιζόμενους φορείς, Περιφέρεια, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Υπουργείο Οικονομικών σε αρκετές συσκέψεις.
«Αποτέλεσμα όλων αυτών των κοινών προσπαθειών ήταν να αποφασιστεί η διττή λύση του προβλήματος. Συγκεκριμένα επιλέχθηκε η προσωρινή αποκατάσταση του υπάρχοντος δικτύου, ώστε να δοθεί βραχυπρόθεσμη λύση στο θέμα της άρδευσης για την καλλιεργητική περίοδο που ήδη ξεκίνησε και να μπορέσουν να αρδεύσουν οι παραγωγοί μας και ταυτόχρονα να προχωρήσει η υλοποίηση ενός σύγχρονου κλειστού δικτύου, συμβατού με το όραμα της Ελληνικής Κυβέρνησης, αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης», σημείωσε ο κ. Μαρκινός.
Με την ευκαιρία αυτή, ως Διοίκηση ευχαρίστησε «όλο το προσωπικό του Οργανισμού που έδωσε τον καλύτερό του εαυτό προς αυτή την κατεύθυνση, τους εξωτερικούς συνεργάτες μας, τους παραγωγούς – Μέλη μας για την πίστη και την υπομονή τους, και φυσικά την Κεντρική Διοίκηση, που μέσω του Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, στέκεται δίπλα μας εμπράκτως, σε αυτή την δύσκολη περίοδο».
Η επιτυχία βασίζεται
στη σωστή συνεργασία
Κλείνοντας ο κ. Μαρκινός, επισήμανε και υπενθύμισε ότι το δίκτυό είναι συλλογικό και η επιτυχής λειτουργία του, στηρίζεται πάντα στην σύμπραξη των ενεργειών τόσο του Οργανισμού, όσο και των ίδιων των παραγωγών. «Γι’ αυτό θα πρέπει όπως κάθε χρόνο, αλλά κυρίως φέτος να κρατήσουν το τριτεύον αρδευτικό δίκτυο που διέρχεται από το χωράφι τους σε λειτουργική κατάσταση, κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες (καθαρισμό, αρμολόγηση), όπως το καταστατικό λειτουργίας ορίζει. Με την σωστή συνεργασία όλων μας είμαι βέβαιος ότι η φετινή αρδευτική περίοδος θα εξελιχθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους, δεδομένων των συνθηκών, και θα έχουμε ένα αξιόλογο παραγωγικό αποτέλεσμα» τόνισε.