Μια πρωτοβουλία με στόχο την επέκταση της καλλιέργειας φουντουκιάς στην Ελλάδα ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αυτή περιλαμβάνει συνεργασία με ντόπιους φυτωριούχους για την παραγωγή φυτωριακού υλικού εντός Ελλάδας και μεσολάβηση στην Ιταλία για απορρόφηση του προϊόντος που θα παράγεται συμβολαιακά.
Συγκεκριμένα το θεσμοθετημένο Εργαστήριο Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων, Hortlab του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τον Διευθυντή του, Καθηγητή Δενδροκομίας, Dr Αλέξανδρο Παπαχατζή πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει συγκεκριμένες δράσεις για την επιστημονική υποστήριξη και διάδοση της καλλιέργειας, αλλά κυρίως για την εξασφάλιση των παραγωγών με:
-Μεσολάβηση για την σύναψη «συμβολαιακής γεωργίας» με μεγάλη Ιταλική εταιρεία για την εξασφαλισμένη διάθεση του προϊόντος -Πιστοποίηση των ποικιλιών και κατ’ επέκταση του πολλαπλασιαστικού υλικού που αγοράζουν οι παραγωγοί από τους φυτωριούχους, ώστε το μετέπειτα συμβόλαιο διάθεσης του προϊόντος, να γίνεται κατά ζητούμενη ποικιλία
-Υποστήριξη των παραγωγών με τεχνογνωσία για ένα μοντέρνο και εκμηχανοποιημένο τρόπο καλλιέργειας
-Παροχή τεχνογνωσίας στους συνεργαζόμενους φυτωριούχους για υγιές, πιστοποιημένο και με νέα υποκείμενα και ποικιλίες πολλαπλασιαστικό υλικό και νέους τρόπους εμβολιασμού.
Ο ΑγροΤύπος μίλησε με τον κ. Παπαχατζή για την πρωτοβουλία αυτή, με τον Καθηγητή να στέκεται στις προοπτικές της καλλιέργειας στην Ελλάδα. Μιας καλλιέργειας, η οποία ήρθε στην Ελλάδα το 1970 περίπου κι ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 μέτραγε 80.000 στρέμματα, το 2008 κάλυπτε μια έκταση μόλις της τάξης των 6.000 στρεμμάτων περίπου. Η μείωση αυτή οφείλετο σε ένα βακτήριο που προκάλεσε ζημιά στην καλλιέργεια, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί φουντουκιού στράφηκαν στο ακτινίδιο.
Εκμεταλλεύσεις με φουντουκιές σήμερα συναντούμε στην Κεντρική Μακεδονία (παράγει το 60% του ντόπιου φουντουκιού), στην Ήπειρο (30%) και τέλος κάποια στρέμματα στη Θράκη. Συνολικά η χώρα μας παράγει σήμερα μόλις 800 τόνους, σύμφωνα με τον κ. Παπαχατζή, εισάγει περίπου 2.000 τόνους, ενώ η κατανάλωση προσεγγίζει τους 3.000 τόνους.
Η απόδοση ενός στρέμματος με φουντουκιές μπορεί να φτάσει τα 300 κιλά, ενώ οι τιμές του εισαγόμενου προϊόντος, παραδοτέου στην Ελλάδα κυμαίνονται μεταξύ 3 – 6 ευρώ το κιλό.
Σημειωτέον ότι την καλλιέργεια ευνοούν μέρη με υγρασία (π.χ. κοντά σε λίμνες), ενώ δεν την ευνοούν μέρη με μεγάλη διακύμανση της θερμοκρασίας.