Με την αγορά να αναζητά εναγωνίως ποσότητες , ξεκίνησε ο αλωνισμός στα κριθάρια τοιυ Αλμυρού και της οδού Βόλου, γεγονός που σηματοδοτεί ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία και για τα αλώνια και στα στάρια, με διφορούμενα ωστόσο μηνύματα.

Ενώ λοιπόν οι τιμές που ακούγονται για τα μεν κριθάρια στα 19 με 20 λεπτά , για τα δε στάρια στα 23 με 25 κρίνονται ικανοποιητικές, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τη σοδειά, που δείχνει να είναι φέτος προβληματική στο θεσσαλικό κάμπο. Οι ανοιξιάτικοι παγετοί, ο μύκητας και στη συνέχει οι λίβες του Μάη και οι νοτιάδες, φαίνεται να έχουν ασπρίσει τα σιτηρά που εκτός από το χρώμα τους δείχνουν να έχουν χάσει και βάρος.

Οι στρεμματικές αποδόσεις για τα πρώιμα σιτηρά μπορεί να είναι ακόμη και 30% κάτω σε σχέση με πέρυσι, δηλώνει ο γεωπόνος Γιάννης Ράγκος, ενώ ο Ντίνος Μπλιάτσος επισημαίνει πως στον άξονα Νίκαιας – Φαρσάλων ίσως και να μη συμφέρει να μπει η θεριζοαλωνιστική στο χωράφι.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης από την πλευρά του ανέφερε πως τα πράγματα για τα ξερικά στάρια δεν είναι ευοίωνα, φαίνονται να έχουν αδειάσει, οι τελευταίοι παγετοί του Απρίλη φαίνεται να τα άδειασαν και να μείωσαν το βάρος στα στάχυα, ενώ και για τα ποτιστικά δεν είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση. Οι στρεμαμτικές αποδόσεις θα είναι χαμηλές, καταλήγει και πλέον ελπίζουμε μόνο στην ποιότητα, ωστόσο οι βροχές που αναμένονται Δευτέρα και Τρίτη, μπορεί να τα επηρεάσουν. Σε ότι αφορά τις τιμές κατέληξε είναι ακόμη νωρ΄ίς , αλλά όπως πάντα ο συνεταιρισμός θα καταβάλει προσπάθεια να διασσφαλίσει τις καλύτερες στην αγορά.

Λίγα τα κριθάρια, πάνω οι τιμές

Ο Α.Σ. Πλατυκάμπου ξεκίνησε τις παραλαβές κριθαριών. Φαίνεται να υπάρχει αυξημένη ζήτηση και ακούγονται τιμές μέχρι και 20 λεπτά το κιλό. Αυτό έχει την εξήγησή του σύμφωνα με το Γιάννη Κουκούτση.

Όταν πέρυσι ξεκίνησαν τα αλώνια με τις ζυθοποιίες να προσφέρουν μόλις 12 λεπτά το κιλό, αυτό απογοήτευσε τους παραγωγούς που δεν έσπειραν φέτος κριθάρι, με αποτέλεσμα να μειωθεί η καλλιέργεια. Φέτος λοιπόν που ανοίγει ξανά η εστίαση και φαίνεται να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα η κατανάλωση μπύρας , δεν υπάρχει πρώτη ύλη γεγονός που πιέζει τις τιμές προς τα πάνω. Τα κριθάρια πάντως ήταν πιο ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες και δείχνουν να μην έχουν πρόβλημα από τις άστατες φετινές καιρικές συνθήκες.

Ο κ. Βασίλης Κωτούλας, υπεύθυνος για το πρόγραμμα συμβολαιακής κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι προς το τέλος του μήνα αρχίζουν σιγά-σιγά τα αλώνια, ανάλογα την περιοχή. Πρώτα, ξεκινά παραδοσιακά ο Αλμυρός και μετά από μια εβδομάδα περίπου μπαίνει στο αλώνισμα και η Λάρισα. Με τα σημερινά δεδομένα, προσθέτει ο κ. Κωτούλας, αναμένεται μια μέτρια και σε κάποιες περιπτώσεις καλή χρονιά, όσον αφορά στις αποδόσεις, που προβλέπεται να κυμανθούν ανάλογα τα χωράφια, την φροντίδα κ.λπ. από τα 200 έως τα 600 κιλά στο στρέμμα, με μια μεσοσταθμική πρόβλεψη παραγωγής στα 400 – 400 και κάτι κιλά το στρέμμα. Σύμφωνα με τον κ. Κωτούλα τα κύρια προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει φέτος το κριθάρι ήταν η εναλλαγή θερμοκρασιών το χειμώνα και μετέπειτα η ξηρική άνοιξη. Είναι ενδεικτικά της κατάστασης, συνεχίζει ο ίδιος, τα στοιχεία δυο μετεωρολογικών σταθμών σε παραγωγικές περιοχές, οι οποίοι κατέγραψαν ότι το φετινό (2021) Απρίλιο έπεσε 50% λιγότερο νερό, από τον περσινό (2020) Απρίλιο. Σε σχέση με τις τιμές, όπως καταλήγει ο κ. Κωτούλας, φαίνεται πως είναι νωρίς για ασφαλή πρόβλεψη.

Ο κ. Αντώνης Ρεντζιάς είναι πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νίκαιας Λάρισας κι όπως μας λέει, με τα σημερινά δεδομένα, καλλιεργητικά τα κριθάρια της περιοχής, τόσο τα βυνοποιήσιμα, όσο και τα ζωοτροφικά είναι σε καλή κατάσταση. Σύμφωνα με τον ίδιο όμως, όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες κι έως ότου, να αρχίσει ο αλωνισμός. Σημειωτέον ότι στην περιοχή ευθύνης του ΑΣ Νίκαιας, οι πρώτοι παραγωγοί αναμένεται να μπουν να αλωνίσουν, δειλά – δειλά, από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.