ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Στην υποβολή υπομνήματος προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, με το οποίο θα ζητά την ανάκληση της αδειοδότησης για τα αιολικά πάρκα στα Άγραφα, επικαλούμενος μεταξύ άλλων την μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την κατάθεση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων μαζί με την ειδική οικολογική αξιολόγηση, κάτι που επισήμανε και το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Παράλληλα ο Δήμος θα καλέσει το υπουργείο, σε συνεργασία με εθνικούς επιστημονικούς φορείς, να μελετήσει την περιοχή και τις καταστροφικές επιπτώσεις που επιφέρουν οι παρεμβάσεις ισοπέδωσης των βουνοκορφών και διάνοιξης δρόμων.
Την απόφαση αυτή έλαβε το απόγευμα της Τρίτης κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Δημοτικό Συμβούλιο Λίμνης Πλαστήρα, ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου κ. Παναγιώτη Νάνου. Επίσης στο πλαίσιο της εισήγησης, το σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη διερεύνηση της νομιμότητας όσων ενεργειών έγιναν και επιμέρους αδειοδοτήσεων δόθηκαν και να σταλεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στην εισαγγελία για διερεύνηση.
Εθνικό πάρκο ιστορικής μνήμης
Στο πλαίσιο των ενεργειών που θα αναλάβει ο Δήμος, θα ζητήσει επίσης να χαρακτηριστούν τα Άγραφα εθνικό πάρκο ιστορικής μνήμης, κάτι που όπως είπε ο κ. Νάνος έχει ιδιαίτερη αξία λαμβάνοντας υπόψη τις προετοιμασίες που γίνονται από την κυβέρνηση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.
Αυτόνομος φορέας
Ακόμη ο Δήμος θα επιδιώξει τη δημιουργία ενός αυτόνομου φορέα εθνικού προστατευόμενου πάρκου για τα Θεσσαλικά και Ευρυτανικά Άγραφα με προτεινόμενη έδρα τη Λίμνη Πλαστήρα, στα πρότυπα των Πρεσπών, του Παρνασσού κ.ά. Όπως είπε ο Δήμαρχος, με το Νόμο 45/19 το 2018 δημιουργήθηκε φορέας διαχείρισης εθνικού πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου και Αγράφων με έδρα τα Γιάννενα. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η περιοχή ευθύνης είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορεί να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα., γι’ αυτό και ο Δήμος θα επιδιώξει τη δημιουργία ενός αυτόνομου φορέα για τα Άγραφα.
Νάνος: «Παρεμβάσεις με
παράνομο και ανήθικο τρόπο»

Στην τοποθέτησή του ο κ. Νάνος σημείωσε ότι η δημοτική αρχή παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις, τη στιγμή που στα Άγραφα έχουν ξεκινήσει χωματουργικές εργασίες από την ενδιαφερόμενη εταιρεία δίχως να έχει λάβει τις σχετικές άδειες που έχει ζητήσει και το ΣτΕ.
«Η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προσκόμισε η συγκεκριμένη εταιρεία δεν απαντάει στα γεωολογικά δεδομένα και στον φλύσχη (λιθολογικό σχηματισμό) των Αγράφων» σημείωσε προσθέτοντας ότι οι παρεμβάσεις που θα κάνει η εταιρεία στη φύση (ισοπέδωση βουνοκορφών και άνοιγμα δρόμων) θα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις.
«Με τρόπο παράνομο και ανήθικο γίνονται παρεμβάσεις σε δημόσια γη και ιστορική περιοχή. Ενέργειες που αντί να τύχουν αντιμετώπισης, τυγχάνουν της προστασίας από την ελληνική αστυνομία» επισήμανε μεταξύ άλλων. Με καλοπροαίρετη ματιά, είπε ο κ. Νάνος, «θα πούμε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν γνώριζε το θέμα και υποτίμησε τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος και τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος. Τώρα τις ξέρει και έχει την ευκαιρία να πάρει θέση υπέρ των συμφερόντων του τόπου μας και όχι των εταιρειών».
Διευκρινίσεις ζήτησε εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας ο Γιώργος Σακελλαριου με τον κ. Νάνο να χαρακτηρίζει «ανήθικο» το γεγονός ότι στην περιοχή δεν έγινε κοινωνική διαβούλευση για το έργο όπως προβλέπει ο Νόμος. Πρόσθεσε ΄τι ενώ η Περιφέρεια έδωσε θετική γνωμοδότηση για υπογειοποιημένο δίκτυο μεταφοράς της ενέργειας που θα παράγεται από τις ανεμογεννήτριες, το υπουργείο έδωσε άδεια για εναέριο δίκτυο όπως και ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα επί θητείας του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου.
Απαντώντας ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Δημήτρηας Τσιαντής σημείωσε ότι θα έπρεπε να αποφευχθούν μομφές εναντίον των προηγούμενων δημοτικών συμβουλίων που έλαβαν αποφάσεις συντριπτικής πλειοψηφίας.