•Καθολική και οργισμένη είναι η αντίδραση των Καρδιτσιωτών στην απόφαση της Ρ.Α.Ε.

Να ενταχθούν τα Άγραφα στο δίκτυο με τις απάτητες βουνοκορφές, όπως έγινε και με το όρος «Χατζή» στα Τρίκαλα, είναι πλέον η καθολική απαίτηση του λαού της Καρδίτσας, μόλις πληροφορήθηκε χθες από το πρωτοσέλιδο του «Ν.Α.» ότι η Ρ.Α.Ε. έδωσε άδεια για εγκατάσταση 9 ανεμογεννητριών στο πιο τουριστικό μέρος της Λίμνης Πλαστήρα .
Και τα Άγραφα ανήκουν δικαιωματικά στις απάτητες βουνοκορφές γιατί δεν τα «πάτησαν» οι Οθωμανοί επί 400 χρόνια, δεν τα πάτησαν ούτε οι Γερμανοί στην Κατοχή ….Και έρχονται να τα «ισοπεδώσουν επενδυτές» σε αμφιβόλου απόδοσης έργα, σε μια απόφαση πρωτοφανή για την ιστορία και τη σημασία που έχει η ορεινή ζώνη των Αγράφων και της Λίμνης Πλαστήρα για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας.

Μόνον οργή, αυτό είναι το συναίσθημα που έχει κυριεύσει τους πολίτες του Νομού μας
κι ενώ δεν έχει «στεγνώσει ακόμη το μελάνι» από τα πρωτοσέλιδα άρθρα μας που ζητούσαμε από την πολιτεία και την Περιφέρεια να συνδράμουν ώστε να δημιουργηθεί ένα πρότυπο χιονοδρομικό κέντρο στην περιοχή των Αγράφων, για να δοθεί μία ακόμη μεγαλύτερη τουριστική ώθηση στην περιοχή, να δοθεί ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα
για να επουλωθεί εν μέρει το τεράστιο οικονομικό πλήγμα που υπέστη ο τόπος μας
από τον Ιανό.

Και αντί του χιονοδρομικού, μία ρυθμιστική αρχή που ασφαλώς τα μέλη της δεν γνωρίζουν τι σημαίνει η Λίμνη Πλαστήρα για την Καρδίτσα, αποφασίζει να δώσει άδεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών ύψους 180 μέτρων.

Το αξιοπερίεργο είναι όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, μιλώντας στο «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας τηλεόρασης», ότι ενώ υπάρχει ένας στενός «περιβαλλοντικός κορσές» από τη ΖΟΕ (Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου) που απαγόρευσε ακόμη και την κατασκευή ενός θεματικού πάρκου στην περιοχή των Αγράφων με αθλητικές δραστηριότητες και δράσεις ψυχαγωγίας, η ΡΑΕ λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες
και μπορεί να παρεμβαίνει ακόμη και σε περιοχές «Natura» και να δίνει αδειοδότηση
για την εγκατάσταση αυτών των «σιδερένιων τεράτων», αφού πρώτα «τσιμεντωθούν» οι βουνοκορφές πάνω από την Κερασιά, το Κρυονέρι, τη Φυλακτή, την Πεζούλα και το Νεοχώρι, αφού διανοιγούν δρόμοι, αποψιλωθούν δάση, χαθεί κάθε έννοια περιβαλλοντικής και αισθητικής προσέγγισης, αλλά και σεβασμού στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου.

Είναι προφανές ότι για μια ακόμη φορά η Καρδίτσα επιλέγεται από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων ως τόπος μικρότερου δυνατού πολιτικού κόστους. Όπως συνέβη και με τις σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με το κλείσιμο της σχολής Αστυφυλάκων, με την εγκατάλειψή της στον κάμπο χωρίς αντιπλημμυρικά επί χρόνια. Αυτή τη φορά όμως λογάριασαν λάθος. Για την Καρδίτσα τα Άγραφα είναι η περηφάνια της και η Λίμνη Πλαστήρα προορισμός για την αναπτυξιακή προοπτική της. Και όσοι πήγαν κόντρα
στην περηφάνια και το φιλότιμο των Καρδιτσιωτών έχασαν στους ιστορικούς χρόνους.

Με ανεμογεννήτριες 180 μέτρων ύψους πάνω από τις βουνοκορφές της Λίμνης Πλαστήρα ξεχάστε τον τουρισμό στο Νομό. Αν θέλει η κυβέρνηση να δώσει «πράσινο φως» για έργα ΑΠΕ, ας προχωρήσει τα υδροηλεκτρικά κατά μήκος του Αχελώου, στη Συκιά, στο Πευκόφυτο, στη Μεσοχώρα, το Μουζάκι, που είναι και απαίτηση όλων των Θεσσαλών.
Αν θέλει πράγματι να αφήσει το στίγμα της για ανάπτυξη στην περιοχή μας μετά τον όλεθρο του «Ιανού» ας ανοίξει το φάκελο «χιονοδρομικό κέντρο Αγράφων» ας προχωρήσει σε επικαιροποίηση μελετών, ας νομοθετήσει πιο ήπιους και ρεαλιστικούς όρους για τη ΖΟΕ και ας τοποθετήσει τα Άγραφα στις «απάτητες βουνοκορφές». Η περιβαλλοντική πολιτική οφείλει να μην είναι «αλά-καρτ», δηλαδή μας ενοχλεί ένα σαλέ κι ένα λιφτ και δεν μας ενοχλούν τεραστίων διαστάσεων ατσάλινοι σκελετοί πακτωμένοι με τόνους μπετόν στα «σπλάχνα» των Αγράφων, εκεί που «αλαφροπατούσαν» ο Κατσαντώνης και ο Καραϊσκάκης. Αυτή τη φορά η οργή είναι συσσωρευμένη από τις αδικίες των τελευταίων χρόνων εις βάρος της Καρδίτσας και η αντίδραση θα είναι ανεξέλεγκτη…

Υ.Γ. Επειδή το θέμα αφορά κυρίως το Θεσσαλό υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος
κ. Σκρέκα, θα του θέσουμε ένα απλό ερώτημα: Αν κάποιοι «επενδυτές» ήθελαν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στο Περτούλι ποιά θα ήταν η αντίδρασή του;

«Ν.Α.»