Γατί τελικά πλημμύρισε η Καρδίτσα;

Θεομηνία, μεν αλλά τη μήνι (θυμό) των θεών την προκαλεί η ανθρώπινη ύβρις.

Μερικές ημέρες μετά θα επιχειρήσουμε συμβουλευόμενοι τη γνώμη ειδικών – τεχνοκρατών να αναλύσουμε τα αίτια της μεγάλης συμφοράς που «έπνιξε» την πόλη.Τι έφταιξε λοιπόν και πλημμύρισε η Καρδίτσα; Έχοντας πλέον κάποια δεδομένα, μπορούμε κάπως πιο ψύχραιμα να πούμε ότι οι αιτίες έχουν την εξής σειρά:

1ον Έπεσε μεγάλη ποσότητα νερού, 214 χιλιοστά συνολικά στην Καρδίτσα, μέσα σε 12 ώρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έπεσαν 54 εκατομμύρια τόνοι νερού στην ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος. Το 1994 είχαμε παρόμοια φαινόμενα αλλά σε 48 ώρες. Τότε απαιτήθηκε να σπάσει ακόμη και το οδόστρωμα στην περιοχή μετά το νοσοκομείο, προκειμένου τα νερά του Γάβρα στα δυτικά της πόλης να εκτονωθούν στα χωράφια, αντί να πλημμυρίσουν το εμπορικό κέντρο. Τα αναχώματα λοιπόν στον Καράμπαλη, δεν άντεξαν και έσπασαν μετά τις 12.00 το βράδυ στο ύψος της γέφυρας, όπου πιθανό είναι να έχει στενέψει επικίνδυνα η διατομή από ανθρώπινες παρεμβάσεις.\

2ον Η διατομή του Καράμπαλη δεν είναι επαρκής για να δεχθεί τα όμβρια ύδατα της πόλης. Δεν ξεκίνησαν τα έργα καθαρισμού του, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μελέτη έτοιμη προς δημοπράτηση από την περιφέρεια, αλλά λόγω της πανδημίας το σύστημα παραγωγής έργων χωλαίνει, ενώ ακόμη και για την κοπή δέντρων, εντός της κοίτης απαιτείται ειδική άδεια από τη δασική υπηρεσία, αλλά η γραφειοκρατία σε αυτή τη χώρα αποδεικνύεται επικίνδυνη ενίοτε…

3ον Δεν ελήφθησαν με τη δέουσα σοβαρότητα υπόψη οι προειδοποιήσεις της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να υπάρχει ένα έκτακτο σχέδιο ανάγκης με μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων, προκειμένου να ενισχύονται όλη τη νύχτα τα αναχώματα στον Καράμπαλη. Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής ωστόσο δεν είχε φτάσει κάποιο επείγον μήνυμα για τη δραματική αλλαγή των μετεωρολογικών δεδομένων. Δυστυχώς πάνω από τη νοτιοδυτική Θεσσαλία (περιοχές Φαρσάλων και Καρδίτσας) συναντήθηκε ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός, με ένα βορειοανατολικό χαμηλό βαρομετρικό και έτσι στην κυριολεξία η Καρδίτσα βρέθηκε «στο μάτι του κυκλώνα». Εδώ ευθύνες φέρει και η Πολιτική Προστασία, που τα τελευταία χρόνια προειδοποιεί ακόμη και για «ψήλου πήδημα» τους δήμους και τις περιφέρειες, με αποτέλεσμα να ισχύει η γνωστή ιστορία «λύκος στα πρόβατα».

4ον Δεν έχει όλα αυτά τα χρόνια γίνει ενίσχυση της ορεινής υδρονομίας και ζώνες ανάσχεσης των ορεινών νερών που με μεγάλη ταχύτητα και κλίση ρέουν προς την Καρδίτσα, τους Σοφάδες και τον Παλαμά. Με εξαίρεση το φράγμα Σμοκόβου, που γλίτωσε από τα χειρότερα την πόλη των Σοφάδων, αυτή τη φορά και κατ’ επέκταση ίσως και τη Μεταμόρφωση, εν αντιθέσει με τον Οκτώβρη του 1994, δεν έχουν γίνει άλλα έργα στα ανάντι. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Διεύθυνσης Εγγείων βελτιώσεων και μέλος της ΕΘΕΜ Κώστα Γκούμα, από το φράγμα Σμοκόβου συγκρατήθηκαν 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού τα οποία θα πλημμύριζαν την πόλη των Σοφάδων.

5ον Σε τελική ανάλυση η μεγάλη πλημμύρα της Παρασκευής τα μεσάνυχτα στην Καρδίτσα, ήταν ένας συνδυασμός ενός δικτύου ομβρίων, το οποίο δεν αντέχει πλέον τέτοιες ποσότητες νερού και του σπασίματος των αναχωμάτων, ενός ποταμού που έχει μικρή διατομή για τα νέα δεδομένα, που από εδώ και στο εξής θα αντιμετωπίζουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Συμπερασματικά λοιπόν απαιτείται νέος σχεδιασμός με βάση ακραία μέχρι πρότινος σενάρια, τα οποία όμως από εδώ και στο εξής θα πρέπει να θεωρούνται πιθανά, έστω και με σπανιότητα. Απαιτούνται συνεπώς έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης,, άμεσος καθαρισμός της κοίτης του Καράμπαλη, γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά μας… Σε Λάρισα, Βόλο και Τρίκαλα έχουν κατασκευαστεί σύγχρονα δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων. Στην Καρδίτσα οι διατομές είναι για άλλες εποχές, με πιο ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, αν και το 1994, είχαμε μία ηχηρή προειδοποίηση.

Θεομηνία λοιπόν αναμφίβολα, αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε γλιτώσει τα χειρότερα για αυτό υπάρχουν ευθύνες και της πολιτείας και της περιφέρειας και όλων των δημοτικών αρχών των ετών που παρήλθαν από το 1994 και μετά και φυσικά και πολιτών…

Υ.Γ. Αλήθεια γιατί εγκαταλείφθηκαν μετά από μερικά χρόνια τα έργα του περιβόητου πακέτου Λαλιώτη, που θα θωράκιζαν από πλημμύρες την Καρδίτσα και έμειναν ημιτελή τα έργα που είχαν σχεδιαστεί;

«N.A.»