ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ Γιουσέιν Μπόλτ, είναι ένας απ’ αυτούς που όχι μόνο έβαλαν “φαρδιά – πλατιά” και ανεξίτηλα την υπογραφή τους στο χώρο του παγκόσμιου αθλητισμού, αλλά θα περάσει πολύς καιρός για να δούμε κάποιον να ξεπερνά τις εξωπραγματικές επιδόσεις του!

Να Θυμίσω: Κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ των 100 μέτρων, των 200 μέτρων και του αγωνίσματος 4Χ100 μέτρων! Ο πρώτος άνθρωπος στον πλανήτη (άλλωστε δεν υπάρχουν και άλλοι πλανήτες όπως διαβεβαίωνε παλιά και ο Μητροπολίτης Ανθιμος!) που έτρεξε τα εκατό μέτρα σε χρόνο 9.69 δευτερόλεπτα, ο πρώτος και μοναδικός που κατέχει ταυτόχρονα τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ!

Πέραν όμως των ασύλληπτων αθλητικών επιδόσεων, ο Τζαμαϊκανός έγινε αγαπητός σε όλο τον κόσμο για τη στάση του, την αξιοπρεπή παρουσία του έξω από τους στίβους, το γεγονός οτι ουδέποτε είχε καλή σχέση με τη… φαρμακοβιομηχανία (όπως κάποιοι άλλοι “γιοι του ανέμου”) και το ότι ποτέ δεν πουλησε σταριλίκι!!!

Όταν είχε ντυθεί… Αγιος Βασίλης στη Τζαμάικα για να μοιράσει δώρα στα παιδιά!

Υπήρξε δηλαδή πρότυπο, όχι με την έννοια του σούπερ και ανίκητου αθλητή, αλλά με την ιδιότητα του σοβαρού και ωραίου ανθρώπου! Την ώρα που βλέπαμε και βλέπουμε δεξιά κι αριστερά καραγκιοζιλίκια και βεντετισμούς, αγαπητικούς και αγαπητικές, harrods και lafagiet, την ώρα που αθλητές έχουν γίνει αντικείμενα μιας χρήσης για να προωθούν προϊόντα οι εταιρίες, υπάρχουν κι αυτοί που διανύουν μια άλλη διαδρομή!

Κι αυτοί είναι που γράφουν την ιστορία, αυτοί είναι που ανανεώνουν την αγάπη του κόσμου για το δημόσιο κοινωνικό αγαθό που ονομάζεται αθλητισμός. Ο Μπολτ, πέραν όλων των άλλων, δεν μεταγράφηκε ποτέ στις ΗΠΑ για να χει καλύτερα συμβόλαια, έτρεχε πάντα με τη σημαία της Τζαμάικας, αποθέωσε τη διαφορετικότητα των ανθρώπων, απέναντι σε μια ΔΟΕ με ρατσιστικό και φασιστικό παρελθόν που έφθασε στο σημείο να τον ακυρώσει μάλιστα σ’ έναν αγώνα!

Σταμάτησε ο σπουδαίος αυτός τύπος να τρέχει και να μας συγκλονίζει κάθε φορά που τον βλέπαμε, αλλά τα λόγια του απηχούν ακόμη στη νεολαία που αθλείται και δείχνουν το δρόμο:

• «Μην αφήνετε κανέναν να σας το παίξει προπονητής. Ούτε τον πατέρα σας, ούτε τη μητέρα σας, ούτε τα αδέλφια σας, ούτε τους φίλους σας. Προπονητής είναι αυτός που σας προπονεί κάθε μέρα»

• «Μην υποτιμάτε κανέναν αγώνα και κανέναν συναθλητή όσο θεωρητικά άσημοι κι αν είναι. Ο σεβασμός στους άλλους είναι σεβασμός στον εαυτό σας!

• «Μην ασχολείστε με όσα γράφουν για εσάς μετά απο μεγάλες επιτυχίες. Παίρνει αέρα το μυαλό»
• «Μην ξεχνάτε να ακούτε μουσική πριν τους αγώνες. Ηταν ένα απο τα μυστικά μου»

• «Μην εξαφανιστείτε ποτέ από τους φίλους και την οικογένειά σας όσο ψηλά κι αν φτάσετε κάποια στιγμή. Οι επιτυχίες έρχονται και φεύγουν. Δύναμή μου ήταν οι φίλοι και η οικογένειά μου»…

ΑΓΑΠΑΜΕ λοιπόν, Μπολτ, αγαπάμε Τζαμάικα, αγαπάμε φυσικά και Μπομπ Μάρλεϊ…

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Τι μας έπιασε σήμερα και γράφουμε για τον Μπολτ; Μα, δεν βλέπετε τι συμβαίνει γύρω σας; Το καραγκιοζιλίκι κανει θραύση όχι μόνο σε υψηλό αθλητικό επίπεδο, αλλά και στη διπλανή μας πόρτα! Στο σαρβάιβορ συμμετέχει ο άλλος και γίνεται… αντικείμενο λατρείας και πόθου!

Δηλητηριώδεις
Ασε στον αθλητισμό. Σχέσεις δηλητηριώδεις, φθόνος, ζήλια και απαξίωση αυτού που ξεχώρισε γιατί μας ξεπέρασε, “πριόνισμα”, ακόμη και πολιτικό μέσον για να διασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες!!! Κι έρχεται ολόκληρος Μπολτ και σου λέει “σεβαστείτε ακόμη και τον πιο άσημο συναθλητή σας, ακόμη και τον πιο άσημο αγώνα όσο ψηλά κι αν φτάσετε…”

Ποιος είναι;
Αλλα θα μου πειτε ποιος είναι ο Μπολτ! Ο Ντάφι Τριαντάφυλλος είναι για να γίνει πρότυπο; Ενας μαύρος είναι που αν δεν έτρεχε σαν αστραπή και δεν ανάγκαζε τους “αθάνατους” της ΔΟΕ να σπεύδουν με βαριά καρδιά να του δίνουν αβέρτα μετάλλια, θα ήταν ένας “ανεπιθύμητος αράπης” που θα αλλοίωνε το… DNA των “εκλεκτών”…!!!

Ο ανθρώπινος… «υπεράνθρωπος»

Τον Γιουσέιν Μπολτ συνοδεύουν, όπως θα έχετε διαβάσει όταν ήταν εν ενεργεία, αλλά ακόμη και τώρα, τίτλοι που ξεπερνούν την… ανθρώπινη υπόστασή του και τον καθιστούν “υπεράνθρωπο”. Λίγο οι πραγματικά ασύγκριτες επιδόσεις του, λίγο η δημοσιογραφική “αδεία” τον έχουν τοποθετήσει στο γκρουπ των… ηρώων της Μάρβελ!!!  Κι όμως ο ίδιος φρόντισε με την γενικότερη πορεία του, να μείνει προσγειωμένος στον πλανήτη κι όχι να “ταξιδεύει” στον αέρα. Δείχνοντας ότι ακόμη κι ένας αθλητής τέτοιου επιπέδου, δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ένας ΑΝΘΡΩΠΟΣ με αδυναμίες, ελαττώματα, αλλά και συνεχή διάθεση για αυτοβελτίωση όχι μόνο για πάρτη του, αλλά και για τη συνύπαρξή του με τους υπόλοιπους. Ο,τι ακριβώς δηλαδή πρεσβεύει και ενθαρρύνει ο καλώς εννούμενος αθλητισμός.

• Η κεντρική φωτογραφία είναι από τον τελευταίο αγώνα του Μπολτ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου το 2017. Δεν κατάφερε να κλείσει την πορεία του μ’ ενα χρυσό μετάλλιο αφού τερμάτισε τρίτος! Αέχαστη, όμως και συγκλονιστική θα μείνει η κίνηση του νικητή εκείνου του αγώνα, του Αμερικανού Τζάστιν Γκάτλιν, όταν λίγο μετά την κούρσα έσπευσε και υποκλίθηκε στον μεγάλο Τζαμαικανό. Αποθεώνοντας την έννοια της αναγνώρισης και του σεβασμού!!!