ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Με τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και την ιδρυτική διακήρυξη των “12” για μια νέα κλειστή λίγκα των ισχυρών, έχει πλάκα να παρατηρείς τις αντιδράσεις των αξιωματούχων της ΟΥΕΦΑ! Μέχρι που άρχισαν να κάνουν λόγο για το… ρομαντισμό του ποδοσφαίρου που κινδυνεύει να χαθεί από το “αντάρτικο” των μεγάλων!

Αυτών των αχόρταγων που νοιάζονται μόνο για τα λεφτά! Ενώ στην ΟΥΕΦΑ και στη ΦΙΦΑ νοιάζονται μόνο για το άθλημα! Από την ώρα που ξυπνούν μέχρι την ώρα που ξαναπέφτουν για ύπνο, ο Ινφαντίνο, ο Τσέφεριν και όλα αυτά τα ζωντανά παραδείγματα… ηθικής, που πέρασαν και θα περάσουν από τις ομοσπονδίες, δεν έχουν άλλο καημό, παρά μόνο πως θα προσφέρουν στο ποδόσφαιρο και μέσω αυτού στην… ανθρωπότητα!

Είναι να γελάει κανείς που λεγε και ο συχωρεμένος κι αγαπημένος Φίλιππας Συρίγος! Όλα αυτά που βλέπουμε, βεβαίως, δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μία ακόμη κόντρα των αρπαχτικών για την πίτα! Δηλαδή για την εξουσία και το παντελόνιασμα!

Κι όσο περισσότερο αγριεύει αυτός ο πόλεμος με τον καιρό (νομοτελειακή είναι η κορύφωσή του μεταξύ των “πιράνχας”), τόσο πιο απροκάλυπτες ενέργειες γίνονται, τόσο περισσότερο καταρρακώνεται το ίδιο το άθλημα που αποφέρει κέρδη! Μέχρι να φάνε όλη την… πίτα μαζί με το ταψί! Και στο τέλος αφού δεν θα χει απομείνει τίποτα, θα τρώει ο ένας τον άλλον μέχρι να ξανασυνεργαστούν!!!

Φίδι χαρακτήρισε ο Τσέφεριν (πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ) τον Ανιέλι (πρόεδρος Γιουβέντους): “Δεν έχω δει έναν άνθρωπο να ψεύδεται τόσες πολλές φορές και με συνέπεια” είπε και συνέχισε: “Η απληστία επιτρέπει όλες τις ανθρώπινες αξίες να εξασθενίσουν”!!! Εδώ ξαναγελάμε δυνατά! Όταν ακούς τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ να κάνει λόγο για ανθρώπινες αξίες, τι άλλο θα μπορούσες να κάνεις από το να πέσεις ανάσκελα από το γέλιο;

Καμία έκπληξη φυσικά δεν νιώθουμε. Αλλωστε από παλιά πάει η δουλειά με την εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου! Απλά όλο και περισσότερο αναβαθμίζεται, στην ακόρεστη δίψα για κέρδος. Μέχρι να το διαλύσουν και να το ξαναχτίσουν για νέα κέρδη!

Το ξαναγράψαμε: Τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί σ’ έναν κόσμο που είναι προς αγορά και πώληση το φαγητό, η γη, ο αέρας, το νερό, η υγεία, η ζωή και η… μάνα τους η ίδια; Ο,τι σε κάθε τομέα της ζωής μας, συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο!

Εδώ έχουν καταστρέψει το ίδιο το περιβάλλον που ζουν, το ποδόσφαιρο θ’ αφήσουν; Ισχύει η διαχρονική φράση λοιπόν: “Στο τέλος θα πουλήσουν και το σχοινί με το οποίο θα τους κρεμάσουν”! Μόνο που αν συνεχιστεί έτσι η δουλειά δεν θ’ απομείνει κανείς για να τους κρεμάσει γιατί θα έχουν διαλύσει και το σύμπαν!

Κι εδώ είναι που μπαίνει στο κάδρο ο “κόσμος” ή ο “λαός” αν προτιμάτε: Εδώ μπαίνει και κουμπώνει το ποίημα του Βάρναλη: “Αιντε θύμα, άιντε ψώνιο, άιντε σύμβολο αιώνιο. Αν ξυπνήσεις μονομιάς, θα ρθει ανάποδα ο ντουνιάς”

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Μέσα σ’ αυτή την κόντρα τα αρπαχτικά, κατόρθωσαν να ενώσουν τους οπαδούς όλων των ομάδων που προέβησαν σε σφοδρές κοινές αντιδράσεις μπροστά στο ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας κλειστής χρυσοφόρας (για τα αφεντικά των ομάδων – κολοσσών) λίγκας.

Πάρα πολλά!
Τα λεφτά όμως από τη JP morgan (3.5 δισεκατομμύρια ευρώ!!!) είναι πάρα πολλά που θα λεγε και ο Σπύρος Καλογήρου για να καθίσουν ν’ ασχοληθούν με τις αντιδράσεις των οπαδών!

Από τις αντιδράσεις
Επειδή όμως χωρίς οπαδούς και φιλάθλους ποδόσφαιρο (και αθλητισμός γενικότερα) δεν δύναται να υπάρξει, όλα θα εξαρτηθούν από το αυτές οι αντιδράσεις είναι σοβαρές, ενιαίες και δυναμικές!

Ουτοπία
Υπάρχει τέτοια πιθανότητα; Πάντα υπάρχει η πιθανότητα! Να ενωθεί ο κόσμος και να τους στείλει στον αγύριστο!. Ουτοπία τη λένε αυτή την πιθανότητα, αλλά για μια ουτοπία αξίζει πολύ περισσότερο να ζεις παρά για το πως θα μαζεύεις μια ζωή χρήμα για τον… Αγιο Πέτρο!

Θωρακισμένο από παντού

Οι φίλαθλοι, λοιπόν και οι οπαδοί των συλλόγων είναι αυτοί που καθορίζουν την κατάσταση όπως συμβαίνει γενικότερα και στη ζωή μας. Δυστυχώς όμως, έτσι όπως έχει δομηθεί η ζωή μας οι φίλαθλοι (πολίτες) είναι διασπασμένοι σε μονάδες που από μόνες τους δεν έχουν δυναμική και ελέγχονται πολύ εύκολα. Διότι αυτό το σύστημα είναι τόσο “ψαγμένο” που δίνει την ψευδαίσθηση ότι και ο φτωχός θα βρεί την ευκαιρία και θα γίνει πλούσιος, αρκεί ν’ ασχολείται μόνο με την πάρτη του. Έχει επίσης και τους επαγγελματίες οπορτουνιστές που “σκίζουν μνημόνια’ στην κουβέντα και τα υπογράφουν στην πράξη!  Είναι δηλαδή θωρακισμένο από παντού το σύστημα!  Και χρησιμοποιεί τους φιλάθλους ή τους πολίτες ως στρατούς στις κοντρες για τα κέρδη! Γηπεδικούς στρατούς ή και πραγματικούς στη μάχη για τροφή στα κανόνια!