ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Στα βόρεια της πόλης του Λίβερπουλ και συγκεκριμένα το Corsby του Merseyside είναι η έδρα ενός ποδοσφαιρικού σωματείου που ιδρύθηκε το 1894. Ο λόγος για τη FC Marine. Πήρε το όνομά από ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται μπροστά στη θάλασσα του River Mersey!

Αυτή η Μαρίν, που λέτε, με ακατάπαυστη διαδρομή κατέχει ένα μοναδικό παγκόσμιο ρεκόρ στο ποδόσφαιρο καθώς σ’ αυτή έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη θητεία προπονητή! Συγκεκριμένα ο Ρόλι Χάουαρντ ανέλαβε τα ηνία της το 1972 και ολοκλήρωσε τη θητεία του το 2004!!! Δηλαδή 32 χρόνια στον ίδιο πάγκο!!!

Τι μας ήρθε πρωί πρωί και γράφουμε για τη… Νίκη Καμινάδων του Λίβερπουλ; Μια ιδιαίτερη στιγμή της σπουδαιότερης (κατά την γνώμη μας) ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του πλανήτη, το Κύπελλο Αγγλίας!

Η συγκεκριμένη ομάδα, λοιπόν, που αγωνίζεται στην 8η ερασιτεχνική Κατηγορία, κέρδισε προχθές το βράδυ στο γήπεδό της την Χάβαντ (ομάδα 5ης κατηγορίας) στο τελευταίο λεπτό της παράτασης με 1-0 και προκρίθηκε στην 3η φάση της διοργάνωσης, όπου θα τεθεί αντιμέτωπη με ομάδα της πρεμιερ λιγκ!

Αμέσως μετά τη λήξη της αναμέτρησης ο τερματοφύλακας, ονόματι Μπέϊλι Πασάντ πετάχθηκε μέχρι το… μίνι μάρκετ που βρίσκεται δίπλα και αγορασε δυο σακκούλες μπύρες για να γιορτάσουν μαζί με τους φιλάθλους (ΦΩΤΟ)!

Πήγε δε στο γήπεδο για τον αγώνα (όπως και οι περισσότεροι συμπαίκτες του) κατευθείαν από τη δουλειά! Μοναδικές στιγμές, σε μια χώρα που το ποδόσφαιρο είναι τρόπος ζωής, που ο σεβασμός στην παράδοση είναι επίσης σήμα κατατεθέν!

Αν δεν υπήρχε άλλωστε ο σεβασμός στην παράδοση δεν θα καταγράφονταν όλα τα παραπάνω. Κι αν όλα έχουν πλήρως εμπορευματοποιηθεί και στο ποδόσφαιρο της Αγγλίας, αφού πλέον οι ίδιες ομάδες μεγιστάνων είναι αυτές που μονίμως πρωταγωνιστούν τις τελευταίες δεκαετίες (σε αντίθεση μ’ αυτό που βιώναμε παλαιότερα όπου μπορούσε μια ομάδα της Β’ Κατηγορίας με το που ανέβαινε να πάρει ακόμη και το πρωτάθλημα!) το Κύπελλο παραμένει ένας θεσμός απείραχτος από παρεμβάσεις στον τρόπο διεξαγωγής του.

Κάτι που δίνει δικαίωμα στο όνειρο για τους “μικρούς”, κάτι που κρατά ζωντανό το στοιχείο του απρόβλεπτου που είναι η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου! Γι’ αυτό και η είδηση για την πρόκριση της Μαρίν (που παρεπιπτόντως φοράει και κιτρινόμαυρα οπως η Αναγέννηση!) ταξίδεψε σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης!

Πηγαίνετε τώρα στο δικό μας Κύπελλο και πόσες φορές αυτό έχει γίνει… “φυσαρμόνικα” με αλλαγές επί αλλαγών! Κάντε τη σύγκριση και θα καταλάβετε γιατί έχει χαθεί πλήρως αυτή η ποδοσφαιρική μαγεία. Κάτι που συνέβη φυσικά πριν μας χτυπήσει την πόρτα ο κορωνοϊος. Τα καταφέραμε και δίχως αυτόν!

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Το Κύπελλο Αγγλίας, λοιπόν, που οι παλαιότεροι το μάθαμε από τις θρυλικές μεταδόσεις των τελικών απο την κρατική τηλεόραση τη δεκαετία του ‘70 και του ‘80, είναι η μοναδική διοργάνωση της Ευρώπης που διατηρεί αυτή την ξεχωριστή αίγλη! Το χουν κατακτήσει περισσότερο από 40 διαφορετικές ομάδες, μεταξύ αυτών και κάποιες που ανήκαν στις χαμηλότερες, από την πρώτη, κατηγορίες!

Πλουραλισμός
Κάτι ανάλογο συνέβαινε και με το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας, όπου μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90, είχαμε έναν απίθανο πλουραλισμό στις ομάδες που έπαιρναν τον τίτλο! Γι’ αυτό άλλωστε η λεγόμενη “έκπληξη” είχε γίνει συνώνυμο με την εξέλιξη ενός αγγλικού αγώνα ή μιας ολόκληρης διοργάνωσης!

Αγγλικό παιχνίδι!
Θα θυμάστε ή θα έχετε διαβάσει παλαιότερα αθλητικά πρωτοσέλιδα ελληνικού τύπου που όταν ήθελαν ν’ αποδώσουν ένα συναρπαστικό ματς που γινόταν στη χώρα μας με πολλά γκόλ και απρόβλεπτη εξέλιξη χρησιμοποιούσαν τις φράσεις “αγγλικό παιχνίδι ή αγγλικό σκορ”!

Κλειστή λίγκα!
Όλα αυτά τα ωραία έλαβαν τέλος από την στιγμή που άρχισαν να πέφτουν τα εκατομμύρια του τσάμπιονς λίγκ! Το ίδιο συνέβη με τα περισσότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Το κλάμπ των πρωταγωνιστριών ομάδων, έγινε αυτομάτως… πριβέ! Κάτι σαν κλειστή λίγκα!

Πήγε περίπατο!
Ακόμη βέβαια διατηρούν το ενδιαφέρον τα πρωταθλήματα, αλλά η μαγεία που υπήρχε παλαιότερα έχει χαθεί εξολοκλήρου! Διότι μπροστά στα ευρώ και στα δολλάρια ο ρομαντισμός πάει περίπατο! Κι έτσι προκύπτουν και οι κατασκευασμένοι “πλαστικοί” σούπερ ήρωες και οι κατασκευασμένες play station ομάδες.

Το ασύλληπτο επίτευγμα

Βέβαια στην Ελλάδα, όλα αυτά που γράφουμε δίπλα για τον πλουραλισμό στους τίτλους πρωταθλήματος και Κυπέλλου, δεν μας απασχολούσαν, ακόμη και στις εποχές που δεν υπήρχε το οικονομικό κίνητρο του Τσάμπιονς Λίγκ.  Το θρυλικό ΠΟΚ (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ) σάρωνε ό,τι κινούνταν και ήταν κυρίαρχο απο την πρώτη ώρα που το ποδόσφαιρο παίζονταν οργανωμένα στη χώρα! Ακόμη και η Θεσσαλονίκη ήταν παραγκωνισμένη, καθώς όλοι σχεδόν οι τίτλοι πήγαιναν στους τρείς της πρωτεύουσας!  Μόλις μπήκε στη ζωή μας και η ιστορία με τα λεφτά της ΟΥΕΦΑ για την αλλαγή του πρωταθλητριών το ΠΟΚ περιορίστηκε στον… εξής έναν, τον Ολυμπιακό, με παρενθέσεις του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και τώρα τελευταία και του ΠΑΟΚ. Σ’ αυτή την… “Ταλιμπανία”, λοιπόν, αντιλαμβάνεστε γιατί χαρακτηρίζεται ασύλληπτο αυτό που έκανε η Λάρισα το 1988! Aν αναλογιστούμε ότι από τη θέσπιση της Α’ Εθνικής (1960), ο ΠΑΟΚ είχε κατακτήσει μέχρι τότε μόλις δύο πρωταθλήματα και όλα τα υπόλοιπα είχαν πάει στην Αθήνα, δεν μιλάμε για αθλητική υπέρβαση, αλλά για τον άθλο του Ηρακλή (όχι την ομάδα, αλλά τον ήρωα της μυθολογίας) στους… σταύλους του Αυγεία!