ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Τη στιγμή που κάποιοι σκοταδόμυαλοι φοβούνται μην τους κάνουν… “μαμ” οι κούκλες, που τρέμουν τα τσιπ του Μπιλ Γκέιτς, τη στιγμή που τσαρλατάνοι αυτοορίζονται εκπρόσωποι του θεού επί της γης και κυκλοφορούν με… ψεκαστήρια στους ναούς ενώ δεν βγάζουν “κιχ” που πεθαίνει καθημερινά κόσμος όχι μόνο από την πανδημία, αλλά και από τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος δημόσιας υγείας, ευτυχώς έχουμε κι αυτούς που μας ζεσταίνουν την καρδιά και μας δίνουν ελπίδα!

Μαζί παραδίδουν και ανεκτίμητα μαθήματα ζωής που δεν τα διδάσκει κανένα πανεπιστήμιο! Ούτε τα πολυδιαφημισμένα κολλέγια ούτε κι αυτό ακόμη το… Γέιλ!!! Αυτά τα μαθήματα είναι μάλιστα δωρεάν αλλά για να τα παρακολουθήσει κανείς, πρέπει να συντρέχει μια βασική προϋπόθεση: Να έχει τα μάτια του ανοιχτά!

Να μην έχει φρακάρει το μυαλό του από τον στόκο, να μπορεί να ξεχωρίσει αυτά που παρατηρεί γύρω του και πολύ περισσότερο να αντιλαμβάνεται τη δική του θέση μέσα στο “όλον”! Δίχως τα παραπάνω δεν μπορεί να δει απολύτως τίποτα. Θα παραμείνει “τυφλός”!

Ο Θανάσης Γκαβέλας που με συνοδό τον δικό μας Καρδιτσιώτη Σωτήρη Γκαραγκάνη αγωνίζονται στην Παραολυμπιάδα του Τόκιο, διδάσκουν κοινωνιολογία! Αυτό, ντε, το μάθημα που έκοψε η Κεραμέως για να τα αντικαταστήσει με το… τσιρλίντερς!!! Οχι γιατί πέτυχαν ένα φοβερό παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα, αλλά γιατί αποθεώνουν την έννοια της συνύπαρξης διαφορετικών ανθρώπων!

Όπως γράφουμε πιο πάνω, κορνιτοποίησαν τη λογική του διαχωρισμού σε κατηγορίες! Σε κανονικών και προβληματικών, σε ικανών και μη ικανών, σε “αρίστων” και μη “αρίστων”, σε μαύρων και άσπρων, σε “δικών μας” και “δικών σας”!

Ο Θανάσης δεν βλέπει με τα μάτια του λόγω προβλήματος. Βλέπει όμως με την ψυχή και το μυαλό του! Και βλέπει πολύ καλύτερα από κάποιους που δεν έχουν πάρει… μυρωδιά τι είναι αυτό το ταξίδι που ονομάζεται ζωή και πιθανότατα δεν θα το συνειδητοποιήσουν ούτε την ύστατη στιγμή, όταν θα αραιώνουν (όπως όλοι μας) από τούτο τον κόσμο!

Δεν θα νιώσουν ποτέ αυτό το μοναδικό συναίσθημα της συμπόρευσης, της συνεργασίας, της συντροφικότητας! Θα παραμείνουν δηλητηριασμένοι από ένα τοξικό “εγώ”, το μίσος και την προκατάληψη για ο,τιδήποτε διαφορετικό.

Τα δύο αυτά παιδιά που έτρεξαν μαζί προχθες στο Τόκιο, δεν έφθασαν απλώς σε μια σπουδαία αθλητική επίδοση. Δεν είναι αυτό το μήνυμα που περνάει από την τρομερή προσπάθειά τους! Πέτυχαν κάτι πολύ σπουδαιότερο: Έδειξαν σε όλο το ντουνιά τι μπορούν να κάνουν ΜΑΖΙ διαφορετικοί άνθρωποι όταν συνεργαστούν αρμονικά.

Σ’ αυτούς τους καιρούς που ζούμε, η χθεσινή κούρσα έχει φέρει το σπουδαιότερο μετάλλιο απ’ όλα τα χρυσάφια του κόσμου. Αυτό της ανθρωπιάς!