ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Υπάρχουν DNA στο ποδόσφαιρο; Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δηλαδή, που κατατάσσουν σε κατηγορίες τις ομάδες; Αν δούμε την ποδοσφαιρική ιστορία συνολικά και τη διαδρομή συλλόγων σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορεί και να αποδεχθούμε αυτή την προσέγγιση!

Δεν έχει να κάνει βεβαίως με τα… γονίδια, αλλά με τη φυσιογνωμία που σφυρηλατείται μέσα στο πέρασμα των ετών. Στη διάρκεια του χρόνου δηλαδή η ταυτότητα παίρνει συγκεκριμένη μορφή και πραγματικά σε κάποιες περιπτώσεις είναι καταπληκτικό το πως ξεχωρίζουν οι ομάδες.

Από τις δικές μας εδώ στην Καρδίτσα, στη Θεσσαλία, στην Ελλάδα και μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου! Βλέπει κανεις για παράδειγμα την Εθνική Αγγλίας από την οποία έχουν διαχρονικά περάσει παικταράδες, κι όμως την ακολουθεί ο χαρακτηρισμός “λούζερ” αφού δεν κατάφερε από το 1966 να πάρει ένα παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό τίτλο!

Το κατάφεραν οι δικοί μας στο Γιούρο της Πορτογαλίας, οι Δανοί παλαιότερα, οι Πορτογάλοι στη συνέχεια αλλά δεν το κατάφεραν ακόμη αυτοί που ανακάλυψαν το ποδόσφαιρο με την εθνική τους παρότι οι σύλλογοί τους έχουν πάρει τρόπαια και τρόπαια!
Βλέπεις εκείνους τους Γάλλους να ξοδεύουν εκατομμύρια διαχρονικά κι όμως ουδέποτε έφθασαν σε τελικό του τσάμπιονς λίγκ. Επρεπε να γίνει της τρελής παγκοσμίως με τον κορωνοϊό για να συμβεί φέτος…

Έπρεπε να φθάσει η Λειψία που είναι… ο Δίας Δίου του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στα ημιτελικά για να τη βρει ως αντίπαλο και να περάσει η Παρί Σεν Ζερμέν παρότι στις τάξεις της έχουν παρελάσει τα τελευταία χρόνια απίστευτοι παίκτες!
Δεν ξεχάσατε φαντάζομαι το κάζο της Βαρκελώνης; Θα μου πείτε είχαμε και το φετινό κάζο της Μπαρτσελόνα από τη Μπάγερν. Σε συνθήκες όμως πρωτοφανείς και ως μια παρένθεση.

Αλλωστε και η Μπαρτσελόνα έκανε χρόνια ολόκληρα να αποκτήσει την φυσιογνωμία του νικητή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις! Ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών είχε από το 1992 (το πρώτο) μέχρι να ξεκινήσει η παρέα του Ετό, του Ροναλντίνιο και στη συνέχεια η σχολή Γκουαρντιόλα να εγκαθιδρύει το δικό της “βασίλειο”!

Ο σημερινός προπονητής της Μπαρτσελόνα στο γκόλ που σημειώνει στον τελικό του 1992 με τη Σαμπτόρια στο 112′ της παράτασης και δίνει το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών (αργότερα Τσάμπιονς Λίγκ) στην ιστορία των Καταλανών…

Για να καταφέρουν οι Γάλλοι σε διασυλλογικό επίπεδο να φθάσουν σ’ αυτό των Ισπανών, των Ιταλών, των Αγγλων και φυσικά των Γερμανών, θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια που θα κινούνται σε πρωταγωνιστική τροχιά! Ολίγον… χλομό το βλέπω!

Όπως χλομό το βλέπω να σηκώσουν το Κύπελλο! Η στήλη γράφεται πριν τον ημιτελικό Μπάγερν – Λυών αλλά ρισκάρει την πρόβλεψη ότι οι Γερμανοί θα έχουν περάσει στον τελικό της Κυριακής! Οχι γιατί είναι καλύτερη ομάδα, αλλά γιατί είναι ζήτημα… «ποδοσφαιρικού DNA». Εσείς που διαβάζετε τώρα, θα γνωρίζετε αν πέσαμε μέσα ή έξω…

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Ιδιαίτερο “DNA” έχει βεβαίως και η δική μας Αναγέννηση! Με χαρακτηριστικά γνωρίσματα και καλά, άλλα και άσχημα όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε ζωντανό οργανισμό! Εχει αυτή την καταπληκτική δυνατότητα να δικαιολογεί το όνομά της και ν’ αναγεννάται από τις στάχτες της, έχει όμως και τη μιζέρια που την ακολουθεί σε κάποιες περιόδους και δεν την αφήνει ν’ ανασάνει!

Ποτέ
Έχει το μέγεθος και το ειδικό βάρος να ξεπερνά ακόμη και την ίδια την πόλη με την πορεία της, έχει όμως και τον “προαιώνιο καημό” να την ακολουθεί σαν “κατάρα” ότι ποτέ δεν κατάφερε να γευτεί τη χαρά της ανόδου στην πρώτη κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου!

Ένα βήμα…
Έχει αυτή τη αδιάκοπη και απλησίαστη διαδρομή μέσα στο χρόνο που την καθιστά ως ένα από τα πιο δημοφιλή και σεβαστά αθλητικά σωματεία στην ελληνική επικράτεια, έχει όμως και την τάση να “τρώει” τις σάρκες της όποτε φθάνει ένα βήμα από τη μεγάλη διάκριση!

Την “αναγέννηση”
Όλα τα παραπάνω (και πολλά ακόμη) τα κουβαλάει σ’ αυτή τη μεγάλη πορεία. Στις μέρες μας ζούμε την “αναγέννηση” μετά τη συμφορά που υπέστη την περσινή αγωνιστική περίοδο όπου την εξαφάνισαν!

Του “προαιώνιου πόθου”
Βιώνουμε, δηλαδή, την περίοδο που το παθιάρικο αυτό συγκρότημα (οπως ευρηματικά το βάπτισε ο Αμανατίδης), βρίσκεται στο στάδιο μιας ακόμη επανασύνταξης μέσα από τα αποκαϊδια! Ας ελπίσουμε να ζήσουμε κάποτε και την ικανοποίηση του… “προαιώνιου πόθου”.

————————————————–

Η ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτή η… Φούφα κατά που πέφτει;

ΤΟ ΡΗΤΟ: «Η γνώση σου χαρίζει δύναμη, αλλά ο χαρακτήρας σεβασμό» – Μπρους Λη,  Κινέζος ηθοποιός