ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ όσοι διαβάζουν τη στήλη χρόνια ότι έχει μερικά… “φετίχ”! Ανθρωποι είμαστε, έχουμε τις… αδυναμίες μας άλλωστε! Ενα απ’ αυτά τα “φετίχ” είναι η διάθεσή μας να εκφράζουμε άποψη και να μην είμαστε απλοί “περιγραφάκηδες” των γεγονότων…

ΑΠΟ ΤΗΝ πρώτη στιγμή έτσι πηγαίναμε και έτσι εχουμε σκοπό να πάμε μέχρι το φινάλε. Κι αυτό διότι πιστεύουμε πως ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να είναι μόνον “ειδησάκιας”, αλλά να “ξεκοκκαλίζει” ένα γεγονός, να το αναλύει, να αναδεικνύει τις διαστάσεις του και φυσικά να το ερμηνεύει καταθέτοντας την προσωπική του άποψη…

ΑΝ δεν κάνει τίποτα απ’ όλα αυτά και μένει απλώς στην ανακοίνωση μιας είδησης, δεν διαφέρει σε τίποτα περισσότερο απο ένα… ρομπότ που το προγραμματίζουν να πεί τα “νέα της ημέρας”….

ΑΛΛΩΣΤΕ με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ηλεκτρονική επανάσταση, η γνωστοποίηση μιας είδησης πλέον είναι πανεύκολη υπόθεση όχι για τον δημοσιογράφο, αλλά για τον οποιονδήποτε πολίτη (σοσιαλ μιντια κλπ). Επίσης η έννοια του “αποκλειστικού” που υπήρχε στα παλιά χρονια, στην εποχή της ιλιγγιώδους ταχύτητας, εχει καταργηθεί στην πράξη…

ΤΟ αποκλειστικό για ένα μέσο ενημέρωσης πλέον δεν μπορεί να διαρκέσει παρα λίγα δευτερόλεπτα, όσο δηλαδή παίρνει να κάνει κάποιος το…copy paste!!! Οπότε δεν έχει και καμιά αξία όπως παλαιότερα…

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ θα πληροφορηθεί αστραπιαία την είδηση! Αρα αυτό που αξιολογείται πλέον είναι η ανάλυσή της και βεβαίως η άποψη! Αν δεν έχεις άποψη, ή αν τρέμεις να την καταθέσεις, δεν έχει και νόημα να δημοσιογραφείς πλέον στις μέρες μας. Είναι που είναι ο χώρος “μπερδεμένος”, καλύτερα ν’ ασχοληθείς με τίποτα άλλο για να έχεις το κεφαλάκι σου ήσυχο…

ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ περίπτωση σε παίρνει μυρωδιά ο κόσμος και απλά σε αφήνει στην άκρη. Ειδήσεις άλλωστε εύκολα μπορούμε να βρούμε όλοι, την άποψη και μάλιστα την τεκμηριωμένη ψάχνουμε. Αυτή που αναδεικνύει ζητήματα, που πιάνει την ουσία και που βεβαίως δίνει πρόταση….

ΑΠΟ κει και πέρα η κάθε άποψη αξιολογείται. Και με τη στάση ζωής του καθενός, αλλά και με το κατα πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ακόμη κι αν δεν συμφωνούμε με μια άποψη, θα πρέπει να τη σεβόμαστε όταν κατατίθεται με γενναιότητα και κυρίως με υπογραφή!

ΟΤΑΝ συμβαίνει αυτό, μπορείς ν’ αντιπαρατεθείς με μια άλλη θέση και και αυτό ονομάζεται χρήσιμος δημόσιος διάλογος. Όταν όμως είσαι απλός “περιγραφάκιας”, τότε τι διάλογο να κάνεις και με ποιόν;

Αυτά….

ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΑΤΣΑΡΑΣ