Σοβαρές ανακατατάξεις σε όλο το φάσμα της αγροτικής οικονομίας, δείχνει να επιφέρει ο μεγάλος κατακλυσμός στον θεσσαλικό κάμπο, με το σύνολο των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής να διερευνούν τις συνέπειες του φαινόμενου και να προγραμματίζουν ανάλογα τη δραστηριότητά τους για την επόμενη μέρα.

Εκτός από τους αγρότες οι οποίοι δέχτηκαν καίριο χτύπημα και που εκτός των άλλων μετρούν την έκταση της καταστροφής στην παραγωγή τους και στα κτήματά τους, μεγάλες αγωνίες για την εξέλιξη της κατάστασης στην αγορά εκφράζουν αυτές τις μέρες και οι επιχειρήσεις αγροτικών εφοδίων και αγροτικού εξοπλισμού.

Ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος θα μεταφερθεί σε λίγο καιρό, όπως όλα δείχνουν, στη συναλλακτική σχέση των παραγωγών με τα κατά τόπους γεωπονικά καταστήματα. Κι αυτό γιατί, είναι γνωστό το βάρος της πίστωσης που επωμίζονται αυτές οι επιχειρήσεις και για το οποίο δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, από τη στιγμή που οι πελάτες – παραγωγοί, αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια και από την ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί ο ΕΛΓΑ και η Πολιτεία στο θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών, ειδικά για την ηρτημένη παραγωγή, καθώς είναι πλέον σαφές ότι σε καλλιέργειες όπως το βαμβάκι, εκεί όπου περπάτησε το νερό η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις που δεν είναι λίγες, καθώς πρόκειται για χιλιάδες αγροτικές μονάδες, αν δεν «τρέξει» άμεσα μια γενναία προκαταβολή αποζημίωσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν εκτεταμένες αθετήσεις υποχρεώσεων με άμεσο αντίκτυπο σε όλη την αγορά.

Μ’ αυτή την έννοια είναι σημαντικό να κινηθούν γρήγορα οι σχετικές αποφάσεις (ακόμη κι αν χρειασθούν τροποποιήσεις στο καθεστώς λειτουργίας του ΕΛΓΑ) και να υιοθετηθεί μια ευέλικτη διαδικασία προκαταβολών αποζημιώσεων στους καλλιεργητές με βάση το είδος της καλλιέργειας και του πλημμυρικού φαινομένου που έχει καταγραφεί από τους δορυφόρους στο κρίσιμο διάστημα της θεομηνίας.

Από την ταχύτητα των αρμοδίων αρχών στο θέμα των αποζημιώσεων θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό και οι αποφάσεις των καλλιεργητών για την επόμενη μέρα. Όλο και περισσότεροι είναι πάντως αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι για μια σειρά από λόγους, το επόμενο διάστημα, στις πληγείσες περιοχές θα υπάρξει στροφή των παραγωγών σε πιο «συντηρητικές» καλλιέργειες, όπως είναι τα σιτηρά και τα ψυχανθή.

Εικάζεται μάλιστα ότι δεν είναι μόνο η έλλειψη των απαραίτητων κεφαλαίων κίνησης που θα κάνει τους αγρότες να μετακινηθούν σε καλλιέργειες με μικρότερες απαιτήσεις. Είναι και οι καταστροφές που έχουν επέλθει στον εξοπλισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων (π.χ. αρδευτικά συστήματα) ή ακόμα και τοπικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), όπου είναι αμφίβολο αν θα γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες επιδιορθώσεις και παρεμβάσεις αποκατάστασης.

Μ’ αυτή την έννοια, πολλοί καλλιεργητές δεν θα διακινδυνεύσουν να αναλάβουν ευθύνη για απαιτητικές σε ποτίσματα καλλιέργειες, όπως είναι το βαμβάκι και το καλαμπόκι και θα σπεύσουν να κινηθούν σε φθινοπωρινές σπορές, εφ’ όσον βέβαια, τα νερά θα έχουν υποχωρήσει και ο καιρός θα είναι κατάλληλος. Ειδικό ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί και για κτηνοτροφικά ψυχανθή, όπως ο βίκος, το λούπινο κ.α. κι αυτό γιατί, εκτός από τη μικρότερη φροντίδα που χρειάζονται, αποκτούν κρίσιμο ρόλο στην γρήγορη βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών. Σημειωτέον ότι αυτού του είδους οι καλλιέργειες υποστηρίζονται με αυξημένες ενισχύσεις και από το θεσμικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ (αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda του Σαββάτου).

Πηγή : agronews