Πιέσεις στον Μπάιντεν να επιτρέψει την Ουκρανία να χτυπήσει με δυτικά όπλα στόχους εντός της Ρωσίας από τους οποίους η Μόσχα επιτίθεται στην Ουκρανία, ασκούν σύμμαχες χώρες.
Συγκεκριμένα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς την περασμένη Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι τα γαλλικά όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, θα πρέπει να επιτραπούν να στοχεύουν βάσεις εντός της Ρωσίας.
«Το ουκρανικό έδαφος δέχεται επίθεση από βάσεις στη Ρωσία», είπε ο Μακρόν κατά την επίσκεψή του στο Βραδεμβούργο της Γερμανίας. «Λοιπόν, πώς μπορούμε να εξηγήσουμε στους Ουκρανούς ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε αυτές τις πόλεις και βασικά όλα όσα βλέπουμε γύρω από το Χάρκοβο αυτή τη στιγμή, αν τους πούμε ότι δεν επιτρέπεται να χτυπήσετε το σημείο από το οποίο προέρχονται οι πύραυλοι;», αναρωτήθηκε σύμφωνα με το CNNi.
«Πιστεύουμε ότι πρέπει να τους επιτρέψουμε να εξουδετερώσουν τις στρατιωτικές τοποθεσίες από τις οποίες εκτοξεύονται οι πύραυλοι και, βασικά, τις στρατιωτικές τοποθεσίες από τις οποίες δέχεται επίθεση η Ουκρανία», συνέχισε ο Μακρόν.
Ο Μακρόν πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να χτυπήσουν άλλους στόχους στη Ρωσία», συμπεριλαμβανομένων πολιτικών ή άλλων στρατιωτικών στόχων.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επανέλαβε τα σχόλια του Μακρόν και είπε ότι η Ουκρανία επιτρέπεται να υπερασπιστεί τον εαυτό της εφόσον σέβεται τους όρους που δίνουν οι χώρες που προμήθευσαν τα όπλα -συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών- και το διεθνές δίκαιο.
«Η Ουκρανία έχει κάθε δυνατότητα βάσει του διεθνούς δικαίου για αυτό που κάνει. Αυτό πρέπει να ειπωθεί ρητά», είπε ο Σολτς. «Μου φαίνεται παράξενο όταν κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να της επιτραπεί να αμυνθεί και να λάβει μέτρα που είναι κατάλληλα για αυτό».
Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας διατηρούν εδώ και καιρό την πολιτική σύμφωνα με την οποία τα όπλα των συμμάχων θα πρέπει να περιορίζονται αυστηρά στη χρήση εντός της ουκρανικής επικράτειας.
Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, με φόβους από τους δυτικούς ηγέτες ότι εάν τα όπλα τους χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν μέσα στη Ρωσία, θα κλιμακωθεί η βία και θα πυροδοτηθεί ένας ευρύτερος πόλεμος με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, αναφέρει το CNNi.
Ανοικτό παράθυρο από Μπλίνκεν
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα ζητήσει άδεια από τους συμμάχους του να επεκτείνει τη χρήση των παρεχόμενων όπλων για να χτυπήσει εντός της Ρωσίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία, είχαν προηγουμένως απαγορεύσει στο Κίεβο να εκτοξεύει τα όπλα του εντός της ρωσικής επικράτειας λόγω ανησυχιών κλιμάκωσης.
Ωστόσο, σε σχόλια που φαινόταν να υπαινίσσονται την πιθανότητα αλλαγής της πολιτικής, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «προσαρμόζονται και να προσαρμόζουν» την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία.
«Ένα άλλο χαρακτηριστικό της υποστήριξής μας προς την Ουκρανία τα τελευταία δύο χρόνια ήταν η προσαρμογή καθώς οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα πεδία μάχης αλλάζουν. Καθώς αυτό που κάνει η Ρωσία έχει αλλάξει ως προς τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκει την κλιμάκωση της επιθετικότητάς της, προσαρμοστήκαμε και προσαρμοστήκαμε επίσης. Και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», είπε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει ρωσικό έδαφος.
Ωστόσο, ο Μπλίνκεν επανέλαβε επίσης ότι επί του παρόντος οι ΗΠΑ δεν έχουν επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει πέρα από τα σύνορά της στη Ρωσία με αμερικανικά όπλα.
«Δεν ενθαρρύναμε ούτε ενεργοποιήσαμε χτυπήματα εκτός Ουκρανίας. Η Ουκρανία, όπως έχω ξαναπεί, πρέπει να πάρει τις δικές της αποφάσεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αποτελεσματικής άμυνας. Θα βεβαιωθούμε ότι έχει τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να το κάνει αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις παρατηρήσεις του περί προσαρμογής δήλωσε:
«Πάντα ακούμε. Πάντα μαθαίνουμε και λαμβάνουμε πάντα αποφάσεις για το τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει αποτελεσματικά να αμύνεται».
Deutsche Welle: Αναλυτές διακρίνουν μεταστροφή στη στάση Σολτς
«Ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη Tύπου μετά τη κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Γερμανίας και Γαλλίας στον κυβερνητικό ξενώνα Μέζμπεργκ. Κρατώντας ένα σχεδιάγραμμα ώστε να το παίρνουν καλά οι τηλεοπτικές κάμερες, έδειχνε την πόλη του Χαρκόβου και πώς οι Ρώσοι από την επικράτειά τους την βομβαρδίζουν», σχολιάζει και η Deutsche Welle, αναφερόμενη στο ίδιο θέμα.
«Για πρώτη φορά αρχηγός μεγάλης δυτικής χώρας του ΝΑΤΟ τάσσονταν τόσο καθαρά υπέρ. Και ο Όλαφ Σολτς που κάθονταν δίπλα του και παρακολουθούσε το στιγμιότυπο; Τι θα έπρεπε να πει;», προσθέτει η Deutsche Welle, σημειώνοντας ότι όπως επισημαίνουν οι δημοσιογράφοι που έχουν εντρυφήσει πλέον στη γενικόλογη γλώσσα του Γερμανού καγκελάριου, είχαν την αίσθηση μετά την δική του τοποθέτηση ότι δεν κατάλαβαν ακριβώς τι εννοούσε. Αλλά τι το δυσνόητο είπε ο Όλαφ Σολτς;
«Η Ουκρανία έχει κάθε δυνατότητα βάσει του διεθνούς δικαίου να κάνει αυτό που κάνει. Δέχθηκε επίθεση και πρέπει να αμυνθεί» είπε ο καγκελάριος.
«Για τη χρήση όπλων που προμηθεύουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία ή η Γερμανία, υπάρχουν κανόνες που αναφέρουν ότι αυτό πρέπει πάντα να γίνεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αυτό είναι που έχουμε συμφωνήσει, έχει λειτουργήσει καλά στην πράξη μέχρι τώρα και σίγουρα θα λειτουργήσει και στο μέλλον».
Αναλυτές διέκριναν μεταστροφή στη στάση του καγκελαρίου σε σχέση με όσα είχε δηλώσει πριν ένα χρόνο στο Ταλίν της Εσθονίας.
«Είναι σαφές ότι τα όπλα που δίνουμε, προορίζονται για αμυντική χρήση επί ουκρανικού εδάφους», είχε υποστηρίξει τότε. Δηλαδή, τελικά μπορεί η Ουκρανία να χρησιμοποιεί όπλα που παίρνει από τη Γερμανία και εναντίον στόχων στη Ρωσία χωρίς να εμπλέκεται η χώρα, και εν τη ευρεία εννοία, το ΝΑΤΟ στον πόλεμο; Θα ισοδυναμούσε με υπέρβαση άλλης μιας ακόμη κόκκινης γραμμής του Βερολίνου σε αυτόν τον πόλεμο», αναφέρει η Deutsche Welle και συνεχίζει:
«Αλλά ούτε το κυβερνητικό μπρίφινγκ έριξε φως. Επανειλημμένα οι δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να αποσπάσουν από το στόμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χαμπεστράιτ κάποια διευκρίνιση ή επιβεβαίωση αλλά όπως κάνει συνήθως σε τέτοιες περιστάσεις, τα γύριζε επικαλούμενος την εμπιστευτικότητα των συζητήσεων.
«Το διεθνές δίκαιο δίνει στην Ουκρανία το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της κι αυτή η άμυνα δεν περιορίζεται σε ουκρανικό έδαφος» αρκέστηκε να πει. Κοινοτοπία. Γιατί κανείς δεν το αμφισβητεί. Το κρίσιμο ερώτημα είναι, μπορεί να το κάνει και με δυτικά όπλα; Απάντηση που απέφυγε να δώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος».
Σε κάθε περίπτωση άνοιξε η συζήτηση που ξεκίνησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας προχθές Τρίτη. Με το βλέμμα στραμμένο όχι μόνο στη Γερμανία ο Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε έκκληση «να επανεξετάσουμε αυτούς τους περιορισμούς υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο μέτωπο» εννοώντας την εξαιρετικά δύσκολη θέση του ουκρανικού στρατού σε όλα τα μέτωπα.
«Μια τέτοια απόφαση δεν θα καθιστούσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ μέρος της σύγκρουσης, το δικαίωμα στην αυτοάμυνα περιλαμβάνει πλήγματα σε νόμιμους στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας» τόνισε.
«Το θέμα θα απασχολήσει σήμερα και αύριο τους 32 υπουργούς Εξωτερικών κρατών του ΝΑΤΟ στη διήμερη συνάντησή τους στην Πράγα όπου θα προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής που θα γίνει στην Ουάσιγκτον», σημειώνει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Πηγή: cnn.gr