Απομάκρυναν το ποδόσφαιρο από τη φύση και τις τις αφετηρίες του

ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Έχουν κάνει και τα Κύπελλα Ευρώπης σαν τα… μούτρα τους! Κατήργησαν, πέραν όλων των άλλων, το στοιχείο της “σπανιότητας” που από μόνο του έδινε χρώμα στις διοργανώσεις (το να παίζουν δηλαδή αραιά κάποιες ομάδες μεταξύ τους) και έχουν φτιάξει μια τερατώδη διοργάνωση στο Τσάμπιονς Λίγκ, αποκλειστικά και μόνο για τα λεφτά και τους χορηγούς!

Αμέτρητα παιχνίδια από τους… ίδιους και τους ίδιους! Τα μεγάλα κλαμπ δηλαδή σε μία κλειστή λίγκα, όπου θα παίζουν μεταξύ τους διακόσιες φορές, σε σημείο τέτοιο που όχι απλά θα κουράσουν αυτούς που το ποδόσφαιρο το έχουν γνωρίσει αλλιώς, αλλά που θα τους κάνουν να το σιχαθούν!

Δεν σας κρύβω ότι προσωπικά δεν μου κάνει κανένα “κλικ” να παραλουθήσω αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ! Προτιμώ τη δεύτερη κατηγορία Αγγλίας, παρά να βλέπω τους ίδιους και τους ίδιους σε αποστειρωμένα χλιδάτα γήπεδα! Δεν πα να προσφέρουν όσο θέαμα θέλουν.

Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο θέαμα! Είναι πολλά περισσότερα που τα χουν… αποδομήσει και εξαφανίσει! Όσοι έχουν βιώσει τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80, ακόμη και του ‘90, είμαι σίγουρος ότι το αντιλαμβάνονται και το νιώθουν πολύ καλύτερα…

Όσοι έχουν γνωρίσει τη μπάλα μόνο μέσα από τους προσομοιωτές και τις οθόνες, σίγουρα θα δυσκολευτούν και ενδεχομένως να αναρωτηθούν διαβάζοντας: “μα τι λέει ο άνθρωπος”; Οσοι έχουν δει αγώνες (ευρωπαικούς) με λασπωμένα γήπεδα, με χιόνα, με βροχές με δύναμη και υπερβάσεις μικρών ομάδων, έναντι μεγάλων, θα καταλάβουν!

Όσοι πιστεύουν πως καλή μπάλα είναι να βλέπεις μόνο Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν και διαστημικά αστραφτερά γήπεδα που σε λίγο θα τα κάνουν και κλειστά για να μη βρέχονται οι αγωνιζόμενοι (βλέπε Μπερναμπέου), θα μας χαρακτηρίσουν και γραφικούς που έμειναν “κολλημένοι” στο παρελθόν…

Αν το μέλλον είναι να βλέπω φανέλες ατσαλάκωτες και ρομποτάκια που παίζουν το ένα ματς πίσω από το άλλο όπως στο play station, προτιμώ να μείνω στις… αναμνήσεις και να πάω σε κανένα ερασιτεχνικό γήπεδο όπου ακόμη το παιχνίδι είναι αυθεντικό

Εκεί όπου το άθλημα βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τη φύση και όχι σε αποστειρωμένες σάλες που θυμίζουν “διαστημόπλοια” ή πίσω από οθόνες που δείχνουν… ογδονταπέντε παιχνίδια ταυτόχρονα!

Έχουν στην κυριολεξία “ξεζουμίσει” το ποδόσφαιρο στην ακόρεστη δίψα τους για όλο και περισσότερα κέρδη. Το χουν απομακρύνει ουσιαστικά από τις αφετηρίες του, μετατρέποντας και τους αθλητές σε εκατομμυριούχους “μονομάχους” που θα ικανοποιούν τη χλιδάτη αρένα!

Το είπε δεικτικά (μεταξύ πολλών άλλων) ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ Αλισον Μπέκερ στη συνέντευξη τύπου για το ματς με τη Μίλαν: “Αυτοί που προσθέτουν παιχνίδια στο γεμάτο ημερολόγιο δεν μας ακούνε. Η γνώμη μας δεν έχει σημασία γι’ αυτούς”!

Προφανώς αγαπητέ μου! Σημασία έχουν μόνο τα φράγκα!!!

Η εντυπωσιακή ΦΩΤΟ από αγώνα Ευρωπαϊκής διοργάνωσης (Tρόμσο – Τσέλσι το 1997)  μέσα στο χιόνι. Όταν ακόμη το ποδόσφαιρο δεν είχε κλειστεί στις… “χλιδάτες γυάλες” για να γεννάει μόνο χρήμα!