*ΕΙΧΕ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Την άρση της καραντίνας που είχε επιβληθεί για την αιμοδοσία στους δημότες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Καρδίτσας λόγω ελονοσίας, αναμένουν δεκάδες Καρδιτσιώτες αιμοδότες και ασθενείς που μεταγγίζονται τακτικά.

Να θυμίσουμε ότι από το Δεκέμβριο του 2017 το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας επέβαλε καραντίνα, αποκλείοντας από οποιαδήποτε αιμοδοσία κατοίκους της Καρδίτσας και όμορων οικισμών του Δήμου, διότι είχε ανιχνευθεί κρούσμα ελονοσίας σε ξένο υπήκοο.

Το γεγονός είχε επιφέρει αναστάτωση, δημιουργώντας ζητήματα στην αιμοδοσία του Νοσοκομείου. Τα μεγάλα προβλήματα και οι ελλείψεις αντιμετωπίστηκαν χάρη στη σημαντική προσφορά κατοίκων άλλων περιοχών του Νομού (και όχι μόνον), με τους αιμοδότες να ενισχύουν με σημαντικές ποσότητες φιαλών αίματος τα αποθεματικά του τμήματος του Νοσοκομείου Καρδίτσας.
Άπαντες περιμένουν πλέον να τελειώσει αυτή η κατάσταση και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας να άρει την απαγόρευση της αιμοδοσίας στην οποία είχε προχωρήσει προ εννεαμήνου.

Ψεκασμοί
Ευτύχημα αποτελεί το γεγονός πως παρά τους ελλιπούς ψεκασμούς στον κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν καταγράφηκε δεύτερο κρούσμα ελονοσίας το οποίο θα οδηγούσε σε διετή καραντίνα και ειδική ταξιδιωτική οδηγία. Μάλιστα παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις, οι ψεκασμοί σε επίπεδο Δήμου δεν ήταν ανάλογοι με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα κωνωποκτονίας στο οποίο προχώρησε η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Η απουσία εντατικών ψεκασμών εντός του πολεοδομικού ιστού της Καρδίτσας προκάλεσαν αγανάκτηση σε πλήθος πολιτών που σε καθημερινή βάση επικοινωνούσαν (και συνεχίζουν να επικοινωνούν) με την εφημερίδα για να υποβάλλουν τα παράπονά τους και να εκφράσουν την αγωνία τους.
Ιός Δυτικού Νείλου

Από εκεί και μετά σε έξαρση βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ο ιός του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται από τα κουνούπια.

Σε 202 ανέρχονται συνολικά τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρόκειται για αύξηση 24 κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ καταγράφηκε ένας ακόμα θάνατος ανεβάζοντας τα θύματα στα 22.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τα 202 κρούσματα, τα 159 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 43 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Επίσης, έχει καταγραφεί ένα εισαγόμενο περιστατικό, με ιστορικό ταξιδιού και προσβολής σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 24 άτομα, εκ των οποίων τα 12 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο ιός

Ο ιός του Δυτικού Νείλου απομονώθηκε για πρώτη φορά σε μία γυναίκα στην επαρχία Δυτικού Νείλου της Ουγκάντας το 1937. Αναγνωρίστηκε σε πτηνά στην περιοχή του δέλτα του Νείλου το 1953.

Πριν από το 1997 ο ιός δεν θεωρείτο παθογόνος για τα πουλιά, αλλά εκείνη την εποχή στο Ισραήλ ένα πιο μολυσματικό στέλεχος προκάλεσε τον θάνατο διαφόρων ειδών πουλιών που παρουσίαζαν σημάδια εγκεφαλίτιδας και παράλυσης. Οι ανθρώπινες λοιμώξεις που οφείλονται στον ιό έχουν αναφερθεί σε πολλές χώρες του κόσμου για πάνω από 50 χρόνια.

Το 1999, ο ιός εισήχθη στη Νέα Υόρκη προκαλώντας μια μεγάλη και δραματική έκρηξη που εξαπλώθηκε σε όλες τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2010.

Οι εστίες του ιού βρίσκονται στις μεγάλες μεταναστευτικές οδούς των πτηνών. Στην αρχική του εμβέλεια, ο ιός του Δυτικού Νείλου ήταν διαδεδομένος σε όλη την Αφρική, σε περιοχές της Ευρώπης, στη Μέση Ανατολή, στη Δυτική Ασία και στην Αυστραλία. Από την εισαγωγή του το 1999 στις ΗΠΑ, ο ιός έχει εξαπλωθεί και είναι πλέον ευρέως καθιερωμένος από τον Καναδά μέχρι τη Βενεζουέλα.

Μετάδοση

Η ανθρώπινη λοίμωξη είναι συχνότερα το αποτέλεσμα των τσιμπημάτων από τα μολυσμένα κουνούπια. Τα κουνούπια μολύνονται όταν θρέφονται από μολυσμένα πουλιά, τα οποία κυκλοφορούν τον ιό στο αίμα τους για λίγες μέρες. Ο ιός τελικά εισέρχεται στους αδένες των κουνουπιών και όταν εκείνα τσιμπούν, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο και στα ζώα, όπου μπορεί να πολλαπλασιαστεί και πιθανώς να προκαλέσει ασθένεια.

Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με άλλα μολυσμένα ζώα, το αίμα ή τους ιστούς τους.

Μέχρι σήμερα δεν έχει τεκμηριωθεί καμία μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω περιστασιακής επαφής.

Σημάδια και συμπτώματα

Η μόλυνση με τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι είτε ασυμπτωματική, σε περίπου 80% των μολυσμένων ανθρώπων, είτε μπορεί να οδηγήσει σε πυρετό ή σοβαρή ασθένεια.

Περίπου 20% των ατόμων που μολύνονται θα αναπτύξουν πυρετό του Δυτικού Νείλου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση και πόνους στο σώμα, ναυτία, έμετο, περιστασιακά με δερματικό εξάνθημα (στον κορμό του σώματος) και διογκωμένους λεμφαδένες.

Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου (όπως η εγκεφαλίτιδα του Δυτικού Νείλου ή η μηνιγγίτιδα ή η πολιομυελίτιδα του Δυτικού Νείλου) περιλαμβάνουν κεφαλαλγία, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία του αυχένα, δυσκοιλιότητα, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 150 άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό του Δυτικού Νείλου θα αναπτύξει μια πιο σοβαρή μορφή ασθένειας. Σοβαρές ασθένειες μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ωστόσο τα άτομα άνω των 50 ετών και ορισμένα άτομα με ανοσοκαταστολή (για παράδειγμα, ασθενείς με μεταμόσχευση) διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών όταν μολυνθούν με τον ιό.

Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 3 έως 14 ημέρες.

Θεραπεία και εμβόλιο

Η θεραπεία είναι υποστηρικτική και συχνά περιλαμβάνει νοσηλεία, ενδοφλέβια υγρά, αναπνευστική υποστήριξη και πρόληψη δευτερογενών λοιμώξεων. Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον άνθρωπο.

Φορείς

Ο ιός του Δυτικού Νείλου διατηρείται στη φύση σε έναν κύκλο μετάδοσης κουνουπιών- πουλιών- κουνουπιών. Τα κουνούπια του γένους Culex θεωρούνται γενικά οι κύριοι φορείς του ιού, ο οποίος διατηρείται σε πληθυσμούς κουνουπιών μέσω κάθετης μετάδοσης (ενήλικες σε αυγά).

Τα πτηνά είναι ξενιστές του ιού. Στην Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, η θνησιμότητα στα πτηνά που σχετίζεται με τη μόλυνση με τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι σπάνια. Σε εντυπωσιακή αντίθεση, ο ιός είναι εξαιρετικά παθογόνος για τα πουλιά στην Αμερική. Τα μέλη της οικογένειας των κοράκων (Corvidae) είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, αλλά ο ιός έχει ανιχνευθεί σε νεκρά πουλιά από περισσότερα από 250 είδη. Τα πτηνά μπορούν να μολυνθούν από μια ποικιλία οδών εκτός από τα τσιμπήματα των κουνουπιών και διαφορετικά είδη μπορεί να έχουν διαφορετικές δυνατότητες για τη διατήρηση του κύκλου μετάδοσης.

Τα άλογα, όπως και οι άνθρωποι ενώ μολύνονται δεν διαδίδουν τη μόλυνση. Οι συμπτωματικές λοιμώξεις στα άλογα είναι επίσης σπάνιες και γενικά ήπιες, αλλά μπορούν να προκαλέσουν νευρολογική ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της θανατηφόρου εγκεφαλομυελίτιδας.