Ασκήσεις στη Νορβηγική Θάλασσα πραγματοποίησε το ρωσικό πολεμικό πλοίο που έστειλε ο Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα στον Ατλαντικό Ωκεανό, και το οποίο είναι οπλισμένο με υπερηχητικά όπλα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

«Το πλήρωμα της φρεγάτας «Admiral Gorskov» πραγματοποίησε άσκηση αεράμυνας στη Νορβηγική Θάλασσα», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο το πρωί της Τρίτης (10/1), μεταδίδει το Reuters.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε τη φρεγάτα στον Ατλαντικό Ωκεανό την περασμένη εβδομάδα, κάτι που ελήφθη ως σήμα προς τη Δύση ότι η Ρωσία δεν θα υποχωρήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε βιντεοσυνομιλία που είχε τότε ο Πούτιν με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού και τον κυβερνήτη του πλοίου, Ιγκόρ Κροκμαλ, ο Ρώσος πρόεδρος είχε τονίσει πως η φρεγάτα είναι εξοπλισμένη με «το πιο πρόσφατο υπερηχητικό σύστημα πυραύλων Zircon, του οποίου δεν υπάρχει αντίστοιχο σε καμία χώρα του κόσμου – ένα υπερηχητικό σύστημα με βάση τη θάλασσα – καθώς και άλλα όπλα τελευταίας γενιάς».

Παράλληλα, ο Πούτιν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τέτοια ισχυρά όπλα θα καταστήσουν δυνατή την αξιόπιστη προστασία της Ρωσίας από πιθανές εξωτερικές απειλές και θα συμβάλουν στη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας».

«Αυτό το πλοίο, οπλισμένο με «Zircon», είναι ικανό να εκτελεί ακριβή και ισχυρά πλήγματα εναντίον του εχθρού στη θάλασσα και στη στεριά», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πύραυλοι πετούν με εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου και έχουν βεληνεκές πάνω από 1.000 χιλιόμετρα.

Η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μια κούρσα υπερηχητικών όπλων. Λόγω των ταχυτήτων τους -πάνω από πέντε φορές της ταχύτητας του ήχου- και της ευελιξίας τους, τέτοια όπλα θεωρούνται ως ένας τρόπος να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου.

Ο στόχος ενός υπερηχητικού όπλου είναι πολύ πιο δύσκολο να υπολογιστεί από ό,τι για τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Πηγή: cnn.gr