Απρόθυμοι να ακούσουν...

Εν καιρώ πανδημίας κι ενώ εθνικές κυβερνήσεις έχουν συνειδητοποιήσει τα «ανοχύρωτα» δημόσια συστήματα υγείας, δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις ως προς τη στήριξή τους.

Παρότι στην Ελλάδα γίνονται συνεχείς προσπάθειες αφύπνισης από υγειονομικούς και ειδικούς επιστήμονες για τη θωράκιση του ΕΣΥ, δε σημαίνει ότι στο εξωτερικό η κατάσταση είναι διαφορετική.

Στη Βρετανία λόγου χάρη, εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη στα χρονικά απεργία, με σκοπό να στείλουν το μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση Σουνάκ πως οι αντοχές του τομέα υγείας βρίσκεται στο «κόκκινο». Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, 300.000 εργαζόμενοι στις δομές υγείας της Βρετανίας θα προχωρήσουν σε απεργία ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Την ίδια ώρα, στα δικά μας μέρη υγειονομικοί και εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας στην Καρδίτσα έχουν τονίσει επανειλημμένα τα δυσαναπλήρωτα κενά, όπως και τα εξοντωτικά ωράρια. Γι΄αυτό τον λόγο, η τύχη της δημόσιας υγείας παραμένει κεντρικό θέμα, ειδικά από τη στιγμή που το νέο νομοσχέδιο για την υγεία απειλεί το δημόσιο χαρακτήρα της.

Δ.Γ.