Αυγενάκης: Πριν από το Πάσχα η πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων

Εντός των ημερών θα ξεκινήσει επίσημα η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, λέγοντας ότι θα γίνει «αποτελεσματικότερος, δημοκρατικότερος, πιο λειτουργικός και δικαιότερος».

Επιπλέον γνωστοποίησε την αύξηση κατά 1,5 εκατ. της χρηματοδότησης του Leader για να μετάσχουν στο πρόγραμμα και οι επιλαχόντες. Ζήτησε αλλαγές στην ΚΑΠ για να ελαφρυνθούν οι παραγωγοί από τα διοικητικά βάρη, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή της θα πρέπει να γίνει πιο εύκολη, και προειδοποίησε ότι εφόσον δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, κανένα κράτος – μέλος δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που του αναλογεί.

Μιλώντας για τα οικολογικά σχήματα και τις γραφειοκρατικές δυσκολίες, επισήμανε ότι είναι απόρροια των πολιτικών των Σοσιαλιστών, Πράσινων και Αριστεράς, που είχαν την πλειοψηφία στην ΕΕ όταν συζητείτο η ΚΑΠ. Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης μίλησε μεταξύ άλλων για τις επόμενες κινήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

– Διόρθωση της ενιαίας ενίσχυσης του 2023, με πληρωμή πριν από το Πάσχα.

– Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων ύψους 245 εκατ. ευρώ πριν από το Πάσχα.

– Πληρωμή των οικολογικών σχημάτων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, πριν από το Πάσχα.

– Εκκαθάριση των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ, ύστερα από έλεγχο.

Προανήγγειλε ενταντικοποίηση των ελέγχων για την προστασία της ελληνικής παραγωγής από τις ελληνοποιήσεις, ειδικά ενόψει του Πάσχα. «Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Δεν με ενδιαφέρει ποιοι είναι αυτοί που παρανομούν και πού ανήκουν κομματικά. Οι έλεγχοι θα πάνε σε βάθος. Και όσοι παρανομούν θα πληρώσουν», τόνισε.