ΠΑΡΙΣΙ. Τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν θεωρούν πιθανότερο νικητή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών οι σφυγμομετρήσεις, δίνοντάς του ποσοστό 56% των ψήφων. Επιβεβαιώνοντας αυτές τις εκτιμήσεις, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε χθες –κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης– ότι προετοιμάζεται να υποβάλει την παραίτησή του αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και τη νίκη του Μακρόν, ανοίγοντας τον δρόμο στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο να διορίσει νέο πρωθυπουργό και υπουργικό συμβούλιο.

Στο μεταξύ, σκληρές διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν μέχρι χθες το βράδυ γύρω από τις λεπτομέρειες του αποψινού τηλεοπτικού ντιμπέιτ μεταξύ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν. Η πρώτη διαφωνία καταγράφηκε όταν η ομάδα Μακρόν δέχθηκε την πρόταση της παραγωγής για κινηματογράφηση των αντιπάλων, καθώς αυτοί εισέρχονται στο στούντιο. Η Λεπέν αρνήθηκε επίμονα την πρόταση.

Οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν το 56% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Οι δύο υποψήφιοι ζήτησαν η συζήτηση να πραγματοποιηθεί χωρίς κοινό και τους αντιπάλους να στέκονται όρθιοι και σε απόσταση τριών μέτρων μεταξύ τους. Μέχρι και η θερμοκρασία του στούντιο κανονίστηκε εκ των προτέρων, με τους δύο υποψηφίους να ομονοούν στους 19 βαθμούς.

Την ίδια ώρα, σε κοινό τους άρθρο – ανοικτή επιστολή στην εφημερίδα Le Monde, 400 Γάλλοι καλλιτέχνες και άνθρωποι του θεάματος, μεταξύ τους οι δημοφιλείς ηθοποιοί Ζιλιέτ Μπινός και Σαρλότ Γκενσμπούρ, καλούν τους συμπατριώτες τους να ψηφίσουν υπέρ του προέδρου Μακρόν στον δεύτερο γύρο της Κυριακής.

Η ανοικτή επιστολή απευθύνεται σε όσους δεν υποστηρίζουν τον Μακρόν και δεν τον ψήφισαν στον πρώτο γύρο, ενώ ετοιμάζονται να μην προσέλθουν στην κάλπη. «Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι η Γαλλία, χώρα του Διαφωτισμού και της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα μπορούσε να φέρει στην εξουσία υποψήφια πρόεδρο, η οποία επαίρεται για τις φιλίες της με δικτάτορες. Μια νίκη της Λεπέν θα μας εξευτελίσει και θα μας ατιμάσει», αναφέρει η επιστολή.

Πηγή : kathimerini