ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Ένας κόσμος που βράζει και φλέγεται στην κυριολεξία! Ο Τσάρος διέταξε επιστράτευση, οι Ρώσοι νεολαίοι την κοπανάνε απο τη χώρα, όπως την κοπανούσαν οι Ουκρανοί που κλήθηκαν να πολεμήσουν για το ΝΑΤΟ και τον χορευτή της Αννίτας Πάνια! Γνωρίζουν πολύ καλά και οι μεν και οι δε, ότι τους προορίζουν για τροφή στα κανόνια της σύγκρουσης των μεγάλων συμφερόντων για περισσότερα κέρδη.

Στο Ιραν βγήκαν οι γυναίκες στο δρόμο γεμάτες οργή γιατί συλλαμβάνονται και δολοφονούνται για… απρεπή εμφάνιση από τους σκοταδιστές (σκίτσο)!!! Το τσουνάμι ακρίβειας οδηγεί στη φτωχοποίηση εκατομμύρια ανθρώπους και όλα αυτές οι σαχλαμάρες περι σταθερότητας και ευημερίας έχουν εδώ και καιρό πάει… περίπατο!

Οι βιομηχανίες όπλων και τα πιράνχας της ενέργειας κάνουν χρυσές μπίζνες, οι μαυραγορίτες τρίβουν τα χέρια τους και τα αδιέξοδα του συστήματος και της συσσώρευσης πλούτου σε ελάχιστους, τα πληρώνει πάλι πανάκριβα, ακόμη και με τη ζωή του, ο κόσμος!

Οι “Τσαβούσογλοι” απέναντι συνεχίζουν καθημερινά την πολεμική ρητορική και τις απειλές και η λέξη “πατρίδα” παίζει σε κάθε αναφορά απ’ όλους, μόνο που για την κάθε πατρίδα θα μπουν στην κρεατομηχανή οι απλοί άνθρωποι που δεν έχουν να χωρίσουν απολύτως τίποτα και κανένα λόγο να μισεί ο ένας την πατρίδα του άλλου.

Για καμιά πατρίδα δεν γίνονται οι πόλεμοι. Είχαν, έχουν και θα έχουν μία και μόνη γενεσιουργό αιτία: Τα οικονομικά συμφέροντα και το παιχνίδι εξουσίας. Για καμία πατρίδα δεν ενδιαφέρονται όλοι αυτοί που δρομολογούν τις συρράξεις και τον όλεθρο. Δεν έχει πατρίδα το κέρδος. Αλλωστε δεν θα μπουν ποτέ οι ίδιοι στο πεδίο της μάχης αλλά οι καθημερινοί άνθρωποι.

Μάλιστα όταν η πατρίδα για την οποία δήθεν κόπτονται θ αντιμετωπίσει δυσκολίες ή θα έχει καμια εισβολή, θα μαζέψουν τα… μπογαλάκια τους (και τα περιουσιακά τους στοιχεία) και ως καλοί πατριώτες θα… “αυτοεξοριστούν” μαζί με τα βλαστάρια τους!!!

Γεμάτο είναι άλλωστε το βιβλίο της ιστορίας από τέτοια “εξαφανιζόλ” μεγάλων… “πατριωτών” ηγετών! Για να συναντήσουμε τον τελευταίο ηγέτη που έμπαινε μπροστά από τους στρατιώτες στο πεδίο των μαχών, θα πρέπει να γυρίσουμε στα… Γαυγάμηλα και στον Μέγα Αλέξανδρο!!!

Κι επειδή μυρίζει όλο και πιο πολύ “μπαρούτι” ας κλείσουμε με λίγο Μπρεχτ:

«Ο πόλεμος γεννιέται απ’ την ειρήνη τους
καθώς ο γιος από τη μάνα.
Έχει τα δικά της
απαίσια χαρακτηριστικά.
Ο πόλεμός τους σκοτώνει
ό,τι άφησε όρθιο
η ειρήνη τους.
Όταν αυτοί που είναι ψηλά
καταριούνται τον πόλεμο
οι διαταγές για επιστράτευση
έχουν υπογραφεί.
Αυτοί που βρίσκονται ψηλά λένε:
Να ο δρόμος για τη δόξα.
Αυτοί που είναι χαμηλά λένε:
Να ο δρόμος για το μνήμα…»

ΓΡΑΦΤΗΚΕ το 1939, λίγο πριν τον όλεθρο του παγκοσμίου πολέμου.

Σα να γράφτηκε χθες δηλαδή…

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Οι εικόνες που έρχονται από το Ιράν είναι πραγματικά συγκλονιστικές με τις γυναίκες που βγήκαν στους δρόμους, όχι για να στριμωχθούν στις ουρές και να προσκυνήσουν βασιλιάδες, αλλά να διεκδικήσουν αυτό που κάθε άνθρωπος δικαιούται κάτω από τον ήλιο: Την ελευθερία τους!

Φλόγα
Είναι αυτές οι εικόνες που μας δίνουν ελπίδα και μια ανάσα μέσα στην αποπνικτική ζοφερή ατμόσφαιρα και ανάβουν μια φλόγα μέσα στα σκοτάδια που πάνε να μας περικυκλώσουν από παντού!!!

Θα ξυπνήσουν…
Με το φόβο του “τιμωρού θεού” κράτησαν τους ανθρώπους αιώνες πίσω! Πορεύονται στη ζωή χωρίς να ζήσουν ούτε μία στιγμή ελεύθερα. Μόνο με το φόβο της… τιμωρίας από το υπερπέραν! Έκοψαν και έραψαν τις θρησκείες κατά πως τους βολεύει για να έχουν τα πρόβατα στο μαντρί. Ε, κάποια στιγμή τα πρόβατα θα ξυπνήσουν και θα τα κάνουν ρημαδιό…

————————-

«Χρειάζονται 1500 απώλειες για να εκπαιδευτεί ένας αρχιστράτηγος»

Φερντινάν Φος – Γάλλος στρατάρχης