Στο.. συρτάρι οδηγείται απ’ ότι φαίνεται η προεκλογική εξαγγελία του Κυρ. Μητσοτάκη για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Στην κυβέρνηση δείχνουν να αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που θα δημιουργήσει σε σημαντικό αριθμό δήμων της χώρας τυχόν εφαρμογή της και αδυνατούν να εντοπίσουν μέθοδο επίλυσής τους.
Αυτό που ουσιαστικά είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός ήταν η είσπραξη και ο καθορισμός του ΕΝΦΙΑ να περάσει στους δήμους με ταυτόχρονη κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησής τους. Το αποτέλεσμα θα ήταν, όπως είχε παρουσιάσει και παλιότερα ο «Νέος Αγών», να δημιουργηθούν μεγάλες ανισότητες μεταξύ δήμων.

Ανισότητες στους ΟΤΑ και
στους Δήμους του Ν. Καρδίτσας

Το θέμα έχει εξεταστεί από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), το οποίο σε μελέτη του (Νοέμβριος 2017), έχει καταλήξει ότι ακόμη και εάν τα έσοδα των δήμων από κρατική χρηματοδότηση και φόρο ακινήτων είναι περίπου ίδια ως σύνολο «σε επίπεδο δήμων η αντικατάσταση των ΚΑΠ από τον ΕΝΦΙΑ θα προκαλέσει μεγάλες ανισότητες».

Ενα παράδειγμα που προκύπτει στο Νομό Καρδίτσας από τη μελέτη είναι ότι ο Δήμος Σοφάδων θα αυξήσει κατά 160% τα έσοδά του, τη στιγμή που ο Δήμος Λ. Πλαστήρα θα μειώσει τα έσοδά του περίπου στο 1/4. Λόγος έσοδα ΕΝΦΙΑ προς έσοδα από τους ΚΑΠ Δήμων (%).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη, ο ποσοστιαίος λόγος των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ που θα λαμβάνουν οι Δήμοι, προς τα έσοδα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνουν σήμερα έχει ως εξής:

-Δήμος Σοφάδων 160%

-Δήμος Παλαμά 130%

-Δήμος Μουζακίου 104%

-Δήμος Καρδίτσας 64%

-Δήμος Αργιθέας 42%

-Δήμος Λίμνης Πλαστήρα 27%

Κατανομή εσόδων ΕΝΦΙΑ

ανά κατηγορία ακινήτων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της μελέτης για τις κατηγορίες ακινήτων απο τις οποίες προέρχονται τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ, στη γεωγραφικη περιοχή κάθε Δήμου.
Στο Δήμο Καρδίτσας το 36% εσόδων του ΕΝΦΙΑ προέρχονται από κατοικίες/ διαμερίσματα, το 31% από μονοκατοικίες, το 16% από αγροτεμάχια, το 7% από επαγγελματικές στέγες, και το υπόλοιπο ποσοστό από οικόπεδα και λοιπά.

Aναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα