Τα εδάφη του Ίταμου είναι από τις περιοχές του Νομού Καρδίτσας που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες «πληγές» από τον «Ιανό» και συγκεκριμένα από τα κατολισθητικά φαινόμενα που προκάλεσε η θεομηνία.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει και ο Καρδιτσιώτης Καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας, στο πλαίσιο της μελέτης που συνέταξε το ΕΚΠΑ με την Περιφέρεια Θεσσαλίας με τίτλο «Εκτίμηση – Ανάλυση Κινδύνου Κατολισθητικών Φαινομένων και Προτάσεις Αντιμετώπισης – Διαχείρισης στη νοτιοδυτική Θεσσαλία» (εδώ).

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Νέου Αγώνα, έχουν καταγραφεί περίπου 170 σημεία κατολισθήσεων μόνο στην περιοχή του Αμαράντου.

Κατόπιν αυτού καθίσταται επιτακτική ανάγκη η αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο του πρώην Δήμου Ιτάμου, στα τμήματα που δεν έχουν ενταχθεί στην εργολαβία που υλοποιεί το Υπουργείο Υποδομών μέσω της ΤΕΡΝΑ (Σαραντάπορα – Νεράϊδα, Ίταμος – Καροπλέσι κλπ) και η θωράκιση του Αμαράντου από κατολισθητικά και πλημμυρικά φαινόμενα. Το εν λόγω αίτημα είναι καθολικό από τους κατοίκους των περιοχών αυτών, που προειδοποιούν ότι αν δεν γίνουν αποκαταστάσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούν σε μια νέα κακοκαιρία από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Να θυμίσουμε, ότι μιλώντας αρχές Απριλίου στο Νέο Αγώνα (εδώ) ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών και πρώην Δήμαρχος Ιτάμου κ. Βασίλης Τσαντήλας, σημείως πως είχε ενημερωθεί από τον Περιφερειάρχη πως το Υπουργείο θα εντάξει τις εν λόγω αποκαταστάσεις στην εργολαβία της ΤΕΡΝΑ. Ακολούθησε σύσκεψη φορέων για το θέμα του «Ιανού» στην Π.Ε. Καρδίτσας και αποφασίστηκε ένα πλαίσιο αιτημάτων που θα τεθεί προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το πρόβλημα των αποκαταστάσεων στην περιοχή του Ιτάμου ζητώντας την ένταξή τους στην εργολαβία της ΤΕΡΝΑ (εδώ).

Κ.Π.