Γ. Στουρνάρας: «Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας πρότυπο χρηστής λειτουργίας και ορθού επιχειρηματικού μοντέλου» (φωτο & βίντεο)

Λαμπερή η επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια ζωής της Τράπεζας, παρουσία του Διοικητή της ΤτΕ

«Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας αποτελεί πρότυπο χρηστής λειτουργίας, ορθού και βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου».

Με τα λόγια αυτά εξήρε τη λειτουργία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην λαμπερή επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (7/6) το απόγευμα στην Καρδίτσα για τα 30 χρόνια λειτουργίας και ανοδικής της πορείας του συνεταιριστικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Με σταθερό βηματισμό και με γνώμονα τη στήριξη και ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας έχει κατορθώσει να αποτελεί σημείο αναφοράς μεταξύ των Συνεταιριστικών Τραπεζών της χώρας ως προς τη λειτουργία και τη φερεγγυότητά της.

Η εκδήλωση ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Κιέριον», στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και του πολιτικού κόσμου, συνέταιροι της Τράπεζας και πλήθος κόσμου.

Πιο αναλυτικά στην ομιλία του ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε: «Χάρη στη συνεχή και αποτελεσματική υποστήριξη της διοίκησης της και του προσωπικού της, με την ταυτόχρονη υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και των μεριδιούχων της, αποτελεί ένα πετυχημένο παράδειγμα λειτουργίας μιας συνεταιριστικής τράπεζας. Όχι μόνο δεν χρειάστηκε κρατική ενίσχυση αλλά κατάφερε να διαχειριστεί αποτελεσματικά τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, βασιζόμενη στις δικές της δυνάμεις. Το αποτέλεσμα κρίνεται άκρως θετικό. Είναι η μόνη συνεταιριστική τράπεζα με μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετουμένων δανείων χωρίς κρατική βοήθεια. Σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε την προσπάθεια για την πλήρη εξυγίανση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας» είπε μεταξύ άλλων ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και στάθηκε στην εμπιστοσύνη που έχει αναπτύξει το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με την τοπική κοινωνία. «Παρά το μικρό μέγεθός της σε όρους ενεργητικού, το μερίδιο της στο σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων στο Νομό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Ανέρχεται στο 17%» σημείωσε, παροτρύνοντας την περαιτέρω ενεργό συμμετοχή της Συνεταιριστικής Τράπεζας σε προγράμματα χρηματοδότησης (πχ Αναπτυξιακής Τράπεζας), στηρίζοντας έμπρακτα την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και ενισχύοντας τη σχέση εμπιστοσύνη με τους πελάτες της.
Τέλος αναφερόμενος στον τυφώνα «Ντάνιελ», μίλησε για σημαντικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στις πληττόμενες περιοχές. «Οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες εξαιτίας των περιβαλλοντικών κινδύνων και της κλιματικής αλλαγής, από τη μία πλευρά οι φυσικές καταστροφές που ενισχύονται σε συχνότητα και ένταση μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένες επισφάλειες λόγω ζημιών. Από την άλλη πλευρά οι αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο με τη σταδιακή μείωση των εκπομπών άνθρακα και την υιοθέτηση πράσινων πρακτικών, οι τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και οι μεταβολές στις προτιμήσεις των επενδυτών μπορεί να προκαλέσει απομείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών. Οι τράπεζες απαιτείται να κατανοήσουν αυτούς τους κινδύνους και σταδιακά να τους ενσωματώσουν στο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων που εφαρμόζουν» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Γ. Μπούκης
Ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Γιώργος Μπούκης στην ομιλία του επισήμανε ότι η Τράπεζα μετρά 30 χρόνια γεμάτα προκλήσεις, αγωνίες, επιτυχίες και ανεκτίμητη προσφορά στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Πραγματοποιώντας μια ιστορική αναδρομή, σημείωσε ότι η 30ής ζωή της τράπεζας χωρίζεται σε τρεις περιόδους:
-Η πρώτη περίοδος ήταν τα χρόνια της νιότης δηλαδή τα χρόνια από την ίδρυσή της το 1994 έως το 2010. Χρόνια ρομαντικά και ανέμελα, που όμως οι τότε διοικήσεις έβαλαν τις βάσεις και τις αρχές για μια τράπεζα υγιή και φερέγγυα.

-Η δεύτερη περίοδος ήταν τα χρόνια της κρίσης ή όπως κάποιος είπε, τα χρόνια της οργής από το 2010 έως το 2019. «Σ΄αυτή την περίοδο τα ζήσαμε όλα. Είχα την ¨τύχη¨ να αναλάβω το τιμόνι της τράπεζας τον Νοέμβριο του 2011» είπε και πρόσθεσε: «Όλο το τραπεζικό σύστημα ήταν στο χείλος της καταστροφής. Δώδεκα εμπορικές τράπεζες έσβησαν από τον χάρτη. Μέσα σ΄ αυτές τράπεζες κολοσσοί, με ιστορική διαδρομή 100 ετών, όπως η Εμπορική και η Αγροτική τράπεζα. Μαζί τους έπαψαν, σταδιακά, να υπάρχουν και 12 από τις 16 συνεταιριστικές τράπεζες. Μέσα στην τέλεια καταιγίδα, μία μικρή τράπεζα, η Τράπεζα της Καρδίτσας στάθηκε όρθια χωρίς κρατική βοήθεια, χωρίς ενέσεις ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με συνεχόμενη κερδοφορία και με υψηλούς δείκτες ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, στα χρόνια της κρίσης, ανοίξαμε τρία νέα καταστήματα, σε Παλαμά, Σοφάδες και Μουζάκι. Συνεχίσαμε λοιπόν να στηρίζουμε την οικονομία της περιοχής όταν οι άλλες τράπεζες το μόνο που έκαναν ήταν να ¨ρουφούν¨ την ρευστότητα από την αγορά».
– Η τρίτη περίοδος είναι τα μεταμνημονιακά χρόνια, από το 2019 και μετά. Δεν ήταν και δεν είναι εύκολα χρόνια. «Ζήσαμε υγειονομικές κρίσεις, lock down, 2 μεγάλες φυσικές καταστροφές, πολέμους, ενεργειακές κρίσεις, αλλά η τράπεζά μας ισχυρή όσο ποτέ, με συνεχή αύξηση των μεγεθών της συνεχίζει να επιτελεί το έργο για το οποίο ιδρύθηκε. Να στηρίζει τα νοικοκυριά, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους επαγγελματίες της περιοχής μας. Να πρωτοστατεί στην οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη της περιοχής» ανέφερε.

Επίσης στάθηκε στη συνδρομή όσων συνεισέφεραν διαχρονικά στη διοίκηση της Τράπεζας, στους εργαζομένους της και τόνισε ότι στόχος είναι να συνεχίσει η Τράπεζα να καινοτομεί και να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, συμβάλλοντας στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας.

Παν. Τουρναβίτης
Ο CEO της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας Παναγιώτης Τουρναβίτης περιέγραψε τη συνδρομή του τραπεζικού ιδρύματος στην τοπική οικονομία. «Όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από τις χρηματοδοτήσεις μας, στηρίξαμε χιλιάδες επιχειρήσεις και ιδιώτες. Είτε πρόκειται για ΜμΕ, είτε πρόκειται για startup ή κοινωνικές επιχειρήσεις που χρειάζονταν κεφάλαια για να ξεκινήσουν και να αναπτυχθούν, η τράπεζά μας στάθηκε στο πλευρό τους. Ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης, η Τράπεζα μας δεν έκλεισε ποτέ τις πόρτες της και διατηρήσαμε διαρκώς θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης» επισήμανε και πρόσθεσε ότι οι χρηματοδοτήσεις επέτρεψαν στις επιχειρήσεις να καινοτομήσουν, να αναπτυχθούν και να αντέξουν τις οικονομικές κρίσεις.

Συνέχισε λέγοντας: «Ως μια περιοχή με έντονη αγροτική δραστηριότητα, η Τράπεζα μας έχει επενδύσει σημαντικά στον αγροτικό τομέα. Χρηματοδοτήσαμε την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού και τεχνολογιών που αύξησαν την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα των αγροτών μας. Χρηματοδοτήσαμε μέσω της συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας, τόσο παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως του βαμβακιού και των σιτηρών αλλά και ανερχόμενους όπως αυτό της μελλισοκομίας και των οσπρίων. Αυτές οι επενδύσεις και συνεργασίες με την βιομηχανία βοήθησαν στη βελτίωση της ποιότητας των τοπικών προϊόντων και στη διεύρυνση των αγορών για τους τοπικούς παραγωγούς.

Προσφέραμε προσιτά στεγαστικά δάνεια σε εκατοντάδες νοικοκυριά, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύσαμε την τοπική αγορά ακινήτων και βελτιώσαμε την ποιότητα ζωής για πολλές οικογένειες της περιοχής μας».

Ο κ. Τουρναβίτης ανέφερε ότι στη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα η Συνεταιριστική απάντησε με το άνοιγμα νέων καταστημάτων, ώστε να εξυπηρετηθούν ακόμη περισσότερες περιοχές, ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ παράλληλα επένδυσε σε τεχνολογικές υποδομές για να προσφέρει σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες.
Μάλιστα ήταν η πρώτη συνεταιριστική που από το 2015, με την ενίσχυση της ΕΙΒ, έλαβε ανεξάρτητη αξιολόγηση από εξειδικευμένη εταιρεία, άσκηση που επανέλαβε στο τέλος του 2023. «Με συνολική αξιολόγηση Α-, η Τράπεζα μας αποδεικνύει περίτρανα πως είναι περισσότερο ισχυρή και οργανωμένη από ποτέ» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η ισχυρή της θέση αποτυπώνεται και στον πολύ υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που κατέχει, όπου με συνολικό δείκτη ιδίων κεφαλαίων άνω του 23%, η Τράπεζα δικαίως θεωρείται από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες Τράπεζες στην Ευρώπη.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τουρναβίτης στο γεγονός ότι δεν πωλήθηκαν τα κόκκινα δάνεια σε ξένα funds, λέγοντας ότι «πιστεύουμε ακράδαντα πως κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα τους πελάτες μας από εμάς τους ίδιους».
Κλείνοντας εξέφρασε την σιγουριά ότι «με την ίδια δύναμη και αφοσίωση, θα συνεχίσουμε να πετυχαίνουμε σπουδαία πράγματα και τα επόμενα χρόνια».

Τιμόθεος
Επίσης έναν σύντομο χαιρετισμό έκανε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, λέγοντας ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα έχει γίνει σημαντικός πόλος στην τοπική οικονομία. «Εμείς χαιρόμαστε για ότι προσφέρει στον τόπο μας. Η πορεία της Τράπεζας είναι πολύ μεγάλη και να συνεχίσει αυτήν που έχει διαγράψει ώστε ο τόπος μας να απολαμβάνει αυτή την προσπάθεια» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Pedro Sasia
Χαιρετισμό απηύθυνε μ ο Πρόεδρος της FEBEA Pedro Sasia λέγοντας ότι πριν από 9 χρόνια, το 2015, δυο εκπρόσωποι του Δ.Σ της FEBEA  επισκέφθηκαν την Καρδίτσα για να κάνουν την αξιολόγηση που είναι απαραίτητη για κάθε τράπεζα που υποβάλει την υποψηφιότητά της ώστε να γίνει μέλος της Ομοσπονδίας. «Είμαι και πάλι εδώ, πολύ χαρούμενος που έχω την τιμή να είμαι ένα μικρό μέρος αυτής της γιορτής. Η Τράπεζα εμφανίζεται ξεκάθαρα ως μια τοπική τράπεζα που ιδρύθηκε από τοπικούς επιχειρηματίες με σκοπό την ανάπτυξη της τοπικής αλλά και κεντρικής οικονομίας. Μέσω της δραστηριότητας , η Συνεταιριστική έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση σε εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κι επιχειρηματίες, όντας το μοναδικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην περιοχή που αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση τα τελευταία χρόνια».

Τ. Παλάσκας
Χαιρετισμό απηύθυνε μεταξύ άλλων και ο επίτιμος Πρόεδρος (πρώτος Πρόεδρος) της Συνεταιριστικής Τάσος Παλάσκας ο οποίος χαρακτήρισε ημέρα γιορτής τη χθεσινή για την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας.

«Πρόκειται για έναν Οργανισμό ο οποίος είναι γεμάτος υγεία, προοπτική και μέλλον. Για να γεννηθεί όμως ένας Οργανισμός και να έχει διαδρομή, πρέπει να έχει αφετηρία και μάλιστα από την χρόνια ως Συνεταιρισμός να έχει κερδοφόρα χρήση» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: « το αξίωμα που λέει ότι η ουτοπία δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση πραγματικότητα, ακυρώθηκε στην πράξη. Δεν μπορούσε να φανταστεί κάποιος ότι σήμερα θα μας τιμούσε με την παρουσία της η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος».