ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Πόσο γελοία φαίνονται τώρα τα “καθημερινά προβλήματα”; Πόσο αστείοι μοιάζουν όλοι αυτοί που ωρύονται και φωνάζουν για ένα… πέναλτι, για ένα γκολ που δεν μέτρησε, για τις μεζούρες και τα δοκάρια; Πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι όλες οι αναφορές που κάναμε τις προηγούμενες ημέρες μπροστά σ’ αυτή την ανείπωτη τραγωδία με τα τρένα του θανάτου;

Πριν στεγνώσει το μελάνι απο τη χθεσινή στήλη και όσα γράφαμε για το δράμα στη γειτονική Tουρκία με τον σεισμό, ήλθε το μαντάτο από τα Τέμπη! “Ο,τι έγινε εκεί, μπορεί να γίνει παντού” ήταν το σχόλιο! Ταξιδεύουμε, κοιμόμαστε και την ίδια στιγμή κάποιοι παίζουν τη ζωή μας «κορώνα – γράμματα»!

Είναι η κακή στιγμή; Το… λάθος τρένο που θα πάρεις; Θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε τα πάντα τις επόμενες μέρες μαζί με τα κροκοδείλια δάκρυα ολων όσων ευθύνονται διαχρονικά για το μαύρο χάλι στο σιδηρόδρομο! Δεν περίμενε ο κόσμος αυτή την τραγωδία για να καταλήξει σε συμπεράσματα για το πως λειτουργούσε το πράγμα.

Όλοι λίγο πολύ έχουμε ταξιδέψει στο συγκεκριμένο δρομολόγιο. Ολοι έχουμε ταλαιπωρηθεί, όλοι αντιμετωπίσαμε συνθήκες τριτοκοσμικής κατάστασης με καθυστερήσεις, βλάβες, εξυπηρέτηση της πλάκας, αλλά και ατυχήματα! Ολοι έχουμε να διηγηθούμε κι από μία ιστορία! Να που ήλθε με μαθηματική ακρίβεια και η συμφορά!

Να πουλήσουμε μυαλό όπως κάνουν οι “ποδοσφαιρικοί ειδήμονες” πάνω στο δράμα; Οχι, δεν θα το κάνουμε εμείς εδώ το αφήνουμε στους… ειδικούς “εμπόρους του πόνου”! Υπάρχουν σε πληθώρα! Αν είμαστε από τους τυχερούς που δεν ταξιδέψαμε με τα μοιραία τρένα ή δεν έχουμε ανθρώπους μέσα, βγαίνει ένας αναστεναγμός ανακούφισης. Αν όχι, αλίμονό μας…

Θυμίζω ότι ο σιδηρόδρομος στη χώρα μας… εκσυγχρονίστηκε! Ναι, βρε, εδώ και κάποια χρόνια έφυγε από το παλιοδημόσιο και το ανέλαβε Ιταλικό επενδυτικό fund!!! Kάτι σαν κι αυτά τα fund που ασχολούνται κατά καιρούς και με τις ποδοσφαιρικές ομάδες του… “τρίτου κόσμου”!

Πέρασαν κι απο δω από την Αναγέννηση πριν λίγα χρόνια. Δεν πιστεύω να τα ξεχάσατε; Ε, κάτι τέτοια δραστηριοποιούνται παντού, σε όλα τα επίπεδα κι όχι μόνο στο ποδόσφαιρο!

Στα πλαίσια του γενικότερου ξεπουλήματος. Του “πάρτε τώρα που γυρίζει” που ζούμε την τελευταία δεκαετία όπου η χώρα βγήκε για τα καλά στο σφυρί! Λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα, ενέργεια, βουνά, νερό και σε λίγο, όπου να ναι και ο αέρας που αναπνέουμε!

Τον απογείωσε, λοιπόν, το fund τον σιδηρόδρομο στην Ελλάδα! Με γνώμονα την εξυπηρέτηση και κυρίως την… ασφάλεια των ανθρώπων που ταξιδεύουν!

Κι αν οι περιπέτειες που έχουμε περάσει (σχεδόν όλοι όπως προανέφερα έχουμε να διηγηθούμε από μια ιστορία) σ΄αυτά τα δρομολόγια είχαν να κάνουν μόνο με την ταλαιπωρία μας, τώρα μιλάμε για χαμένες ζωές!

Για παιδιά που έχουν χαθεί! Για σπίτια που έχουν κλείσει…

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Δεν υπάρχουν λόγια. Τι να πεις τωρα σε κείνους που έχασαν τους δικούς τους; Ποιο εθνικό πένθος ποιες μεσίστιες σημαίες και ποια παρηγορια; Μιλάμε για μαχαιριά στην καρδιά, για τραύμα που δεν πρόκειται να επουλωθεί ποτέ!

Mαύρο πέπλο…
Οι αγαπημένοι φίλοι συμπολίτες, οι άνθρωποί μας που έχασαν τα παιδιά τους! Στη γειτονιά μας, στα Τρίκαλα στην Καλαμπάκα! Τόσοι άλλοι! Ένα μαύρο πέπλο σκέπασε την καρδιά μας με το που “έσκασε” αυτή η είδηση!

Οργή…
Σκοτείνιασε ο ουρανός! Και μετά τον πόνο, έρχεται η οργή που σε πλημμυρίζει! Οργή και αγανάκτηση για όλους όσοι σε θέσεις ευθύνης φαίνεται να παίζουν με τη ζωή μας! Να σου ρχεται να πάρεις φόρα και να μην αφήσεις τίποτα όρθιο. Αλλα αυτό δεν είναι η λύση. Λύση είναι να διεκδικείς ασταμάτητα αυτά που δικαιούσαι. Να μην τα αφήνεις στη μοίρα…

—————————–

«Εξειδίκευση είναι η διέξοδος της άγνοιας προς μία κατεύθυνση»

Εμμανουήλ Ροϊδης – Συγγραφέας