ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Η μαγεία τριγύρω μας συνεχίζεται! Αργεί, πανάθεμά τη και η έναρξη του πρωταθλήματος να ξεχαστούμε λιγάκι! Απίθανα πράγματα συμβαίνουν, τόσο απίθανα που αρχίζεις να τα συνηθίζεις και στο τέλος σου φαίνονται και νορμάλ!

Παράδειγμα, δεν αισθάνεσαι καμία έκπληξη που καίγεται κάθε καλοκαίρι το σύμπαν! Έχει γίνει ρουτίνα! Όπως ρουτίνα πάει να γίνει και το γεγονός ότι θα δουλεύουμε για να πληρώνουμε ρεύμα και θέρμανση κι ό,τι περισσεύει να παίρνουμε κανένα… πιτόγυρο για να ξεγελάσουμε την πείνα μας!

Ο βομβαρδισμός πληροφοριών και ειδήσεων και η ευκολία – τάχα μου – να τοποθετείσαι δημοσίως στα μέσα κοινωνικής διαδικτύωσης, αντί να οδηγήσει σε αφύπνιση, οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα! Στην πλήρη αποχαύνωση! Στην παρακολούθηση των γεγονότων από τη θέση κάποιου που βλέπει μια ταινία στον κινηματογράφο!

Η διαφορά έγκειται μόνο στο γεγονός πως αντί να βρίσκεσαι στο σινεμά, είσαι πίσω από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή και παρακολουθείς!  Η μία είδηση διαδέχεται την άλλη με ταχύτητα ασύλληπτη! Ετσι η σημαντικότητα της πρώτης πάει περίπατο, όταν “σκάει” η επόμενη μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας! Τόσο που αρχίζεις να χάνεις το μέτρο! Το τι, δηλαδή, είναι σημαντικό απ’ αυτά που διάβασες και είδες και τι δεν είναι!

Για διάβασμα βέβαια, χλομό το κόβω! Περισσότερο εστιάζεις στην εικόνα. Το να καθίσεις να διαβάσεις σου φαίνεται… κουραστικό. Θες ακόμη πιο εύκολα πράγματα. Να μην κάνεις τίποτα και απλά να βλέπεις! Ποιος κάθεται να διαβάσει τώρα…

Βέβαια μέσα σ’ ολο αυτό το απερίγραπτο “ταρατατζουμ” προσεγγίζεις τα δρώμενα μέσω του “ψηφιακού εαυτού σου” (που γράφαμε και τις προάλλες)! Δηλαδή όποια πληροφορία σου έρχεται είναι μέσα από το δικό σου προφίλ στο διαδίκτυο! Εκεί, άλλωστε, μπαίνεις πρώτα για να ικανοποιήσεις και το “εγώ”.

Και η δουλειά συνεχίζεται. Στο τέλος θα φθάσεις να παρακολουθείς την ίδια σου τη ζωή από το… κινητό! Οι δε αντιδράσεις σου και η αντίστασή σου απέναντι σε ό,τι συμβαίνει και επηρεάζει άμεσα την υπόστασή σου, θα είναι να πατήσεις κανένα… πλήκτρο!!!

Μπορεί κιόλας να καείς ζωντανός σε καμια πυρκαγιά ή να πνιγείς σε καμια πλημμύρα στην προσπάθειά σου να τραβήξεις βίντεο για να προλάβεις να το… ανεβάσεις! Δεν λέω υπερβολές, έχει συμβεί!

Αν λοιπόν, δεν αντιδράς όταν έρχεται το ποτάμι κατά πάνω σου να σε πνίξει και η φωτιά να σε κάψει, θα αντιδράσεις γιατί θα σου τσιμεντώσουν τα βουνά για να σε… “αναπτύξουν” με τα γιγάντια ανεμόσβουρα;

Αστεία πράγματα!  Αντε το πολύ πολύ να κάνεις καμια… βαρυσήμαντη ανάρτηση και θ’ αφήσεις όσους “γραφικούς” έχουν απομείνει να πιστεύουν ότι η ζωή είναι έξω κι όχι μέσα στην οθόνη, να τσουβαλιάζονται και να σέρνονται στα δικαστήρια!

Καλημέρα και καλό σερφάρισμα…

—————————–

«Στην κοινωνία της πληροφορικής δεν θα καταργηθεί το χαρτί αλλά η σκέψη»

Μάικλ Κράιτον – Αμερικανός συγγραφέας