ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Αν υπάρχουν ποδοσφαιριστές που έχουν νικήσει το χρόνο και μοιάζουν να έχουν ανακαλύψει το… ελιξήριο της νεότητας, στην κορυφή της λίστας στην Καρδίτσα βρίσκεται ο Κώστας Τζιφούλης!

Κατέχοντας δικαιωματικά τον τίτλο του “αίωνιου έφηβου”, αφού μέχρι και σήμερα παίζει μπάλα (!) ασφαλως καταλαμβάνει με τις επιδόσεις του και την μεγάλη διαδρομή στην Αναγέννηση, περίοπτη θέση στους ξεχωριστούς “άσους της Καρδίτσας” που αρχίσαμε να μνημονεύουμε από τη στήλη τις τελευταίες εβδομάδες!

Συνδέει την εξαιρετική παρουσία του με τρεις ξεχωριστές εποχές των “κιτρινόμαυρων”! Με τα δύσκολα χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 όπου αρχισε να “σβήνει” το αστρο της ομαδάρας, την υπερβατική προσπάθεια και την τρομερή αδικία στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 (δωροδοκία Ολυμπιακού Χαλκίδας), αλλά και την “πυραυλοκίνητη” ομάδα του 1993-94 που κατέρριψε τα ρεκόρ όλων των εποχών στην προσέλευση φιλάθλων και έκανε την Καρδίτσα πρώτο θέμα σε όλη την Ελλάδα! Με λίγα λόγια τα χει ζήσει όλα!

Ο… μυστακοφόρος αμυντικός (που θα μπορούσε να παίξει σε οποιαδήποτε θέση) πήγε στην Αναγέννηση το 1977 από τον Ενιππέα Ιτέας σε ηλικία μόλις 17 ετών!
Η ταχύτητά αλλά και η τεχνική του κατάρτιση τον καθιστούν ως έναν αμυντικό πιο μπροστά από την εποχή του, καθώς δεν παίζει με τη δύναμη και το ύψος που δεν ήταν το πλεονέκτημά του, αλλά με παροιμιώδη αίσθηση του χώρου!

Θα προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ομάδων και θα πάρει μεταγραφή απο την Αναγέννηση το 1983 μετακομίζοντας στην πανίσχυρη τότε Καστοριά που αγωνιζόταν στην Α’ Εθνική κατακτώντας μάλιστα και το Κύπελλο Ελλάδας!

Η καριέρα του όμως θα έχει ακόμη πολύ… κιτρινόμαυρο μπροστά, καθώς θα επιστρέψει μετά από ενάμιση χρόνο και θα βιώσει όλα οσα διαδραματίζονται στη συγκλονιστική σεζόν 1986-87 αλλά και στα επόμενα χρόνια με αποκορύφωμα την αξέχαστη πορεία της περιόδου ‘93-’94!

Αυτή η χρονιά θα είναι και το “κύκνειο άσμα” του “Τζίφ” στην Αναγέννηση, όχι όμως και το τέλος της ποδοσφαιρικής του διαδρομής!

Θα αγωνιστεί στον Ηρακλή Σοφάδων και στη συνέχεια θα βαλθεί να… καταργήσει τα ηλικιακά όρια στην πράξη αφού με τη φανέλα του Ενιππέα θα παίζει ακόμη μέχρι και τις μέρες μας!!!

Συμπαίκτης με τον Παράσχο

Ο Γιώργος Παράσχος στο ξερό γήπεδο της Καστοριάς το 1983 σε παιχνίδι με τον Ολυμπιακό! Ο Κώστας Τζιφούλης θα είναι συμπαίκτης του εκείνη τη χρονιά και ύστερα από δέκα ολόκληρα χρόνια θα τον έχει προπονητή στην Αναγέννηση στην αλησμόνητη σεζόν 1993-94

Το 1983 ο Κώστας Τζιφούλης, έχοντας ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων απο τη πορεία του στην Αναγέννηση, θα πάρει μεταγραφή στην Καστοριά!
Είναι ένα ξεχωριστό καλοκαίρι για τον ακριτικό σύλλογο αλλά και συνολικά για το επαρχιακό ποδόσφαιρο, αφού έχει προηγηθεί η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια στον τελικό με τον Ηρακλή. Γεγονός πρωτοφανές μέχρι εκείνη τη σεζόν καθώς γινόταν η πρώτη ομάδα από την περιφέρεια που έφτανε σε τίτλο!
Μεταξύ των σπουδαίων παικτών που συγκροτούσαν τότε το ρόστερ της Καστοριάς και ένας – επίσης μυστακοφόρος αμυντικός – που η μοίρα θα τον έφερνε ως προπονητή στα ηνία της Αναγέννησης δέκα χρόνια αργότερα!
Ο λόγος για τον Γιώργο Παράσχο με τον οποίο ο Κώστας Τζιφούλης θα συνυπάρξει για 1,5 περίπου χρόνο και ως συμπαίκτης!
Η Καστοριά δεν θα πάει καλά μετά το Κύπελλο και θα υποβιβαστεί, ο “Τζιφ” θα επιστρέψει στο σπίτι του και θα συνεχίσει να γράφει χιλιόμετρα στο κοντέρ του!