Καμπάνια ενημέρωσης στην Καρδίτσα για τις διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ (φωτο)

Με κεντρικό σύνθημα «η ακρίβεια στο θεό, οι μισθοί στα τάρταρα» πραγματοποιήθηκε σήμερα καμπάνια ενημέρωσης στην κεντρική πλατεία, ενόψει της απεργίας στις 17 Απριλίου για την ακρίβεια, από κλιμάκιο της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο, παρουσία του Γραμματέα Οικονομικού, κ. Γεωργακόπουλου Γιώργου, και του Αναπληρωτή Γραμματέα, κ. Δανούση Θανάση.

Πιο συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο «Νέο Αγώνα» ο Γραμματέας Οικονομικού, κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, ανέφερε ότι στα βασικά αιτήματα είναι οι πραγματικές αυξήσεις των μισθών και την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων. «Ξεκινήσαμε εδώ και δύο μήνες ένα οδοιπορικό στις πόλεις της χώρας, με κατάληξη την γενική απεργία στις 17 Απριλίου. Η ακρίβεια που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, ήρθε για να μείνει. Το 90% των εργαζομένων έχει μειώσει λίγο έως αρκετά τις ανάγκες για βασικά είδη τροφίμων και προϊόντα. Ο πληθωρισμός στα είδη κατανάλωσης για το νοικοκυριό βρίσκεται στη 2η θέση των 27 ευρωπαϊκών χωρών της Ένωσης. Τα κέρδη των επιχειρήσεων ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ έχει ανέβει. Πρέπει να απαντήσουμε με προτάσεις ως γενική συνομοσπονδίας εργατών Ελλάδας. Πρώτον, είναι αναγκαίο να υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς, για να γίνει όμως στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να επανέλθει το θεσμικό πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις. Έτσι, θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε με τους εργοδότες με τεκμηρίωση, υπευθυνότητα και αγωνιστική διάθεση για να κερδίσουμε τους μισθούς μας. Από εκεί πέρα, πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα για να τιθασευτεί η ακρίβεια.

Με τη σειρά του, ο κ. Γιώργος Καπράνας, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι παρότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό, αλλά η αγοραστική του δύναμη μέσα από επίσημα στοιχεία έχει μειωθεί κατά 9,8%. «Αυτό δείχνει ότι όποια αύξηση υπάρχει, έρχεται η ακρίβεια και ροκανίζει το οικογενειακό εισόδημα. Δεν είναι τυχαίο ότι το 1/4 του ελληνικού λαού είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν βασικά πράγματα για την διατροφή τους. Ένα μεγάλο ποσοστό της μικρομεσαίας τάξης ακόμη δυσκολεύεται να πληρώσει λογαριασμούς και βασικές ανάγκες. Ζητάμε άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας, αύξηση του κατώτατου στα 908 ευρώ, γιατί εκεί είναι περίπου το όριο της φτώχειας», κατέληξε.