Κέντρο Έρευνας προστιθέμενης αξίας για το βαμβάκι δημιουργείται στην Καρδίτσα

Την άμεση δημιουργία Κέντρου Έρευνας προστιθέμενης αξίας για το βαμβάκι στην Καρδίτσα προανήγγειλε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, στην πρώτη ημερίδα διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο ξενοδοχείο Thessalikon Grand, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλία 2021 – 2027» για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Η απόφαση για δημιουργία ενός κέντρου έρευνας στην Καρδίτσα που θα αφορά το βαμβάκι, έρχεται ως ενίσχυση του σημαντικότερου προϊόντος της περιοχής. Μέσω του Κέντρου η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιδιώκει να εκτιμήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε πανευρωπαϊκό καθώς η Ελλάδα ευθύνεται για το 80% της βαμβακοπαραγωγής. Ακόμη, το 20% των εξαγωγών στη Θεσσαλία έρχονται από το συγκεκριμένο προϊόν.

Η δημιουργία του Κέντρου έρχεται σε μια περίοδο προβληματισμού σχετικά με την πορεία της βαμβακοκαλλιέργειας. Ο Νομός Καρδίτσας απέχει κατά πολύ από ένα ικανοποιητικό επίπεδο στους δείκτες ανάπτυξης, οπότε το Κέντρο Έρευνας για το βαμβάκι θα συμβάλλει να εκτιμηθεί περαιτέρω αξία του προϊόντος για την τοπική οικονομία.