Απάντηση στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σήμερα οι σκοτεινές σελίδες της γηραιάς ηπείρου έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο με τον πόλεμο είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ απέναντι στον πόλεμο της Ουκρανίας, τόνισε ότι πήρε ξεκάθαρη θέση και τόνισε ότι η Ρωσία δεν πρέπει να πετύχει ώστε να να σταλεί μήνυμα και σε άλλα καθεστώτα.

Κυπριακό

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό. «Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει δεχθεί στρατιωτική εισβολή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» τόνισε και επεσήμανε ότι η Άγκυρα «συνεχίζει να επιμένει σε απαράδεκτες αξιώσεις για δύο κράτη» στη Μεγαλόνησο. Η Κύπρος ζει διαιρεμένη εδώ και 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή σημείωσε ο Πρωθυπουργός που κατήγγειλε ακολούθως την Τουρκία για τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο, θυμίζοντας ότι είναι μία από τις χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία.

Επιθετική ρητορτική Τουρκίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την επανειλημμένη και πιο επιθετική ρητορική τους Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. «Έχω ξαναπεί ότι είμαι ανοιχτός στον διάλογο και στην επίλυση των διάφορων με σεβασμό και με βάση το διεθνές δίκαιο. Και συνεχίζω να είμαι», τόνισε.

Αναφέρθηκε στις πρόσφατες απειλές από την πολιτική ηγεσία της Άγκυρας, ότι «θα έρθουν νύχτα», υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί εκφοβισμό και είναι «η γλώσσα ενός επιτιθέμενου». «Η παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας συνιστά κόκκινη γραμμή για όλους τους Ελληνες. Και ως πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν θα συμβιβαστώ ποτέ», σημείωσε.

«Οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για τα ελληνικά νησιά είναι αβάσιμοι και απαράδεκτοι», σημείωσε, για να προσθέσει ότι «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μπούλινγκ από κανέναν». Υπογράμμισε δε ότι «οι Έλληνες και οι Τούρκοι πολίτες έχουν μακρά παράδοση καλών σχέσεων». Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία έχει απειλήσει την Ελλάδα με casus belli.

Μεταναστευτικό

Ανησυχητική είναι η αυξανόμενη κλιμάκωση της απειλής, με fake news, με εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και μεμονωμένη απόφαση να αρνείται τις επαφές, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το προσφυγικό, είπε ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το θέμα από το 2020, και πως η Ελλάδα θα συνεχίζει να φυλάσσει τα σύνορα της, διασώζοντας παράλληλα μετανάστες όποτε χρειαστεί, «όπως κάναμε και χθες». «Αν θέλει να μιλήσει ο Ερντογάν για κόκκινες γραμμές, θα πω: Οι ισχυρισμοί είναι ανυπόστατοι και απαράδεκτοι. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας είναι μη αποδεκτή, η Ελλάδα δεν θα εκφοβιστεί από κανέναν» σημείωσε.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε προς την Άγκυρα πως «δεν χρειάζεται όμως να συνεχίσουμε έτσι. Υπάρχει άλλος τρόπος».

Μήνυμα προς
τον τουρκικό λαό

«Σήμερα, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στης τουρκική ηγεσία άλλα και στον λαό: δεν είμαστε εχθρός σας, δεν είμαστε απειλή, είμαστε γείτονες και ξέρω ότι η πλειοψηφία δεν θέλει ένταση. Ας προχωρήσουμε με αμοιβαίο σεβασμό», τόνισε.