Νετανιάχου: Στα δύο η Ευρώπη για το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του - Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς ζητά ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου - Τους κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου

Διχάζει την Ευρώπη η χθεσινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ότι θα ζητήσει εντάλματα σύλληψης εναντίον του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως και άλλων αξιωματούχων του, με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Politico, οι ηγέτες της Ευρώπης ερίζουν για την σχετική ανακοίνωση καθώς υπήρξαν ορισμένοι που την βρήκαν «αποκρουστική και ακατανόητη», ενώ άλλοι έσπευσαν να την επικροτήσουν.

Σημειώνεται ότι, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν κατέθεσε χθες αίτημα για ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία, Σινουάρ, καθώς και του διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, επικαλούμενοι ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ.

Στο Ισραήλ, πάντως, πολιτικοί απ΄όλα τα κόμματα επέκριναν δριμύτατα το αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εντάλματα σύλληψης που αφορούν τον ηγέτη της χώρας όπως και άλλους ανώτατους αξιωματούχους του.

Οι Ευρωπαίοι που τάχθηκαν υπέρ της απόφασης του εισαγγελέα του ΔΠΔ

Βέλγιο

Κλείσιμο
«Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γάζα πρέπει να διώκονται στο υψηλότερο επίπεδο, ανεξάρτητα από τους δράστες», έγραψε η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Χάντζα Λαχμπίμπ, σε δήλωσή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), τονίζοντας την υποστήριξη της χώρας της στο έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Σλοβενία

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Σλοβενία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, τα εγκλήματα πολέμου όπως και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν σε ισραηλινό και παλαιστινιακό έδαφος «πρέπει να διώκονται ανεξάρτητα και αμερόληπτα, ανεξάρτητα από τους δράστες».

«Η λογοδοσία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή φρικαλεοτήτων και την εξασφάλιση της ειρήνης», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Γαλλία

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε ότι «εδώ και πολλούς μήνες έκανε λόγο για την επιτακτική ανάγκη αυστηρής συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ειδικότερα για τον απαράδεκτο χαρακτήρα των απωλειών αναφορικά με τον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας και την ανεπαρκή ανθρωπιστική πρόσβαση».

«Η Γαλλία υποστηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την ανεξαρτησία του και την καταπολέμηση της ατιμωρησίας σε όλες τις καταστάσεις».

Οι Ευρωπαίοι που δεν είδαν με καλό μάτι την απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ

Τσεχία

«Η πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα του ΔΠΔ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τους εκπροσώπους μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης μαζί με τους ηγέτες μιας ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης είναι αποκρουστική και εντελώς απαράδεκτη», έγραψε ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα σε ανάρτησή του στα social media.

Ιταλία

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε πως είναι «απαράδεκτο» και «παράλογο» να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι η Χαμάς και το Ισραήλ, οι ηγέτες των οποίων στοχοθετούνται από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).

«Είναι απολύτως απαράδεκτο να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι η Χαμάς και το Ισραήλ, οι επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης που άρχισε τον πόλεμο στη Γάζα σφαγιάζοντας αθώους πολίτες και οι επικεφαλής της κυβέρνησης που έχει εκλεγεί από τον ισραηλινό λαό», δήλωσε ο Ταγιάνι σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera.

«Είναι παράλογο και μόνο ότι ο εισαγγελέας έκανε αυτό τον παραλληλισμό. Με κανένα τρόπο δεν μπορούμε να φανταστούμε μια τέτοια σύγκριση. Προσοχή να μην νομιμοποιούμε αντιισραηλινές θέσεις που μπορούν να τροφοδοτήσουν φαινόμενα αντισημιτισμού», πρόσθεσε ο υπουργός, η χώρα του οποίου προεδρεύει φέτος της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.

Αυστρία

Παρόμοιες επιφυλάξεις εξέφρασε και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ. «Σεβόμαστε πλήρως την ανεξαρτησία του ΔΠΔ. Το γεγονός, ωστόσο, ότι ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς που στόχο έχει την εξόντωση του κράτους του Ισραήλ, αναφέρεται ταυτόχρονα μαζί με τους δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους του ισραηλινού κράτους, είναι ακατανόητο», δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος.

Βρετανία

«Αυτή η ενέργεια δεν βοηθάει στην κατάπαυση των εχθροπραξιών, την απομάκρυνση των ομήρων ή την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας όπως επίσης και στην επίτευξη προόδου προς μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός που θέλουμε να επιτευχθεί», δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Ρίσι Σουνάκ.

Η κυβέρνηση του Λονδίνου εξέφρασε επίσης την αντίδρασή της σχετικά με την απόφαση του εισαγγελέα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού υπογραμμίζοντας ότι το δικαστήριο δεν έχει καμία δικαιοδοσία σε αυτό το θέμα.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως υποστήριξε η κυβέρνηση του Λονδίνου, δεν αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κράτος και το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης (που ίδρυσε το ΔΠΔ».

Την ίδια ώρα, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο Δημοκρατικός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν έσπευσε χθες να χαρακτηρίσει ως «εξωφρενικό» το αίτημα του ΔΠΔ για ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ισραηλινού ηγέτη, όπως και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της χώρας. «Ό,τι κι αν υπονοεί αυτός ο εισαγγελέας (Καρίμ Χαν), δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του.

Η Κίνα, από την πλευρά της, δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα τηρήσει μια «αντικειμενική» θέση.

«Ελπίζουμε ότι το ΔΠΔ θα τηρήσει μια αντικειμενική και αμερόληπτη θέση και θα ασκήσει τις εξουσίες του σύμφωνα με το νόμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν, καλώντας παράλληλα να μπει ένα τέλος στη «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

Πηγή : protothema