Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο Νοσοκομείο Βόλου, εξαιτίας του εκρηκτικού κοκτέιλ γρίπης, εποχικών ιώσεων και κορωνοϊού, που προκαλεί έμφραγμα στις κλινικές. Στην Παθολογική και την Παιδιατρική Κλινική δεν υπάρχει κρεβάτι για δείγμα, λένε οι γιατροί, θέλοντας να καταδείξουν το μέγεθος του συναγερμού

Η αυξημένη νοσηρότητα ασθενών όλων των ηλικιακών κατηγοριών αποδίδεται ευθέως στη συνύπαρξη της γρίπης, εποχικών ιώσεων, αλλά και κορωνοϊού που αγρίεψε μετά τις γιορτές, καθώς καταγράφεται μία βαθμιαία αύξηση κρουσμάτων. Ολοένα και περισσότεροι ασθενείς προσφεύγουν στο νοσοκομείο Βόλου, με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης, υψηλό πυρετό, οι οποίοι χρήσουν νοσηλευτικής περίθαλψης, καθώς υπάρχει άμεσα ο κίνδυνος να υποστούν πνευμονία.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, έγιναν 20 νέες εισαγωγές στην Παθολογική Κλινική, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται με covid είναι περίπου 15 σε απλό θάλαμο. Επιπλέον δύο άτομα έχουν μεταφερθεί μετά από διασωλήνωση στη ΜΕΘ covid και δίνουν μάχη, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η κατάσταση της υγείας τους.

Η Ιατρική Υπηρεσία σε συνεργασία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου και σε συνεννόηση με τη Νοσηλευτική Υπηρεσία, βρίσκονται επί ποδός για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης. Βασικός στόχος είναι να αντιμετωπιστούν όλα τα περιστατικά με όρους ασφάλειας, δίχως να διαταραχθεί η υπόλοιπη λειτουργία του Νοσοκομείου στα άλλα τμήματα και τις κλινικές που νοσηλεύουν επίσης ευαίσθητα περιστατικά.

Σκηνικό πολέμου… στα Επείγοντα

Ο διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Αχιλλοπούλειο Ηλίας Καραμέτος περιγράφει μία κατάσταση που παραπέμπει σε σκηνικό πολέμου… θυμίζοντας τη δύσκολη περίοδο του κορωνοϊού, όποτε το σύνολο των εισαγωγών στο Νοσοκομείο αφορούσε μόνο περιστατικά covid.

Σύμφωνα με τον ίδιο η μεγάλη πίεση ξεκίνησε από το περασμένο Σαββατοκύριακο και εντάθηκε το τελευταίο 24ωρο, με αποτέλεσμα η κατάσταση στα ΤΕΠ να είναι ιδιαίτερα ασφυκτική, λόγω των ιώσεων που καλπάζουν τις τελευταίες ημέρες. Σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες και τα περσινά δεδομένα, η αύξηση στα περιστατικά της γρίπης υπολογίζεται στο 35% και αφορά κυρίως σε ασθενείς με χρόνια παθολογικά προβλήματα αλλά και παιδιά.

Τα συμπτώματα με τα οποία οι παθόντες επισκέπτονται το νοσοκομείο, σύμφωνα με τον ίδιο είναι ο πολύ υψηλός πυρετός που δεν αντιμετωπίζεται με αντιπυρετικά, ο βήχας και ο πονόλαιμος. Οι περισσότεροι από εκείνους που προσέρχονται για νοσηλεία δεν έχουν κάνει ακόμη αντιγριπικό εμβόλιο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι στις ιώσεις και την εποχική γρίπη.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι η έξαρση θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, για αυτό και σπεύδουν να κρούσουν καμπανάκι, όσοι έχουν αμελήσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό να εμβολιαστούν τάχιστα, ώστε να προλάβει ο οργανισμός να χτίσει ανοσία.

Και στην Παιδιατρική υψηλή νοσηρότητα

Εκτός από την Παθολογική Κλινική του Αχιλλοπουλείου, που έχει γεμίσει από ασθενείς, αυξημένη νοσηρότητα καταγράφεται και στην Παιδιατρική Κλινική, όπου είναι καθημερινές οι εισαγωγές παιδιών στο τμήμα. Η επιστροφή στα σχολεία ήταν αναμενόμενο να οξύνει την κατάσταση και να πυροδοτήσει νέα έξαρση κρουσμάτων, σύμφωνα με τους παιδιάτρους. Την ίδια εικόνα μεταφέρουν και οι παιδίατροι της πόλης. Στα ιατρεία τους απευθύνονται οι γονείς ζητώντας ιατρικές οδηγίες για τα παιδιά τους.

Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ