Ο ΕΜΠΕΝΙΤΖΕΡ ΣΚΡΟΥΤΖ είναι ένας ηλικιωμένος τσιγκούνης, που δεν αισθάνεται συμπόνια για κανέναν από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Στο μυαλό του οι άνθρωποι υπάρχουν μόνο για να του προσφέρουν χρήματα, ενώ απεχθάνεται τα Χριστούγεννα, καθώς θεωρεί ότι προσθέτουν ένα ακόμα χρόνο στην πλάτη του, χωρίς να τον κάνουν πλουσιότερο…

ΚΑΘΩΣ έχει πειστεί πως το νόημα της ζωής είναι να… μαζεύεις λεφτά, την παραμονή κάποιων Χριστουγέννων, τα πράγματα μπλέκουν πολύ για τον ίδιο! Το βράδυ δέχεται έναν απρόσκλητο επισκέπτη. Είναι το φάντασμα του νεκρού συνεργάτη του Τζέικομπ Μάρλεϊ, τσιγκούνη και μίζερου, όπως ο Σκρουτζ, που τον προειδοποιεί ν αλλάξει χαρακτήρα για να μην έχει την ίδια κατάληξη με αυτόν.

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ όμως δεν κλείνουν εκεί αυτό το… εφιαλτικό παγωμένο βράδυ. Την πόρτα του σπιτιού του διαβαίνουν και τρία φαντάσματα των Χριστουγέννων (παρελθόν, παρόν και μέλλον) που τον βάζουν για τα καλά στο πνεύμα!

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ το τελευταίο που του δείχνει την κατάληξη της ζωής του που είναι η ίδια για όλους τους ανθρώπους, αφού έχουν φροντίσει τα δύο προηγούμενα να του παρουσιάσουν τον μίζερο δρόμο που πήρε….

ΤΕΛΙΚΑ εκεί που είναι μέσα στη μαύρη απελπισία του παρουσιάζεται μια τελευταία ευκαιρία να διορθώσει το λάθος και στην τελική ευθεία να γίνει… άνθρωπος! Ευκαιρία που δεν την έχουν όλοι…

ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ εκπληκτικό μυθιστόρημα του Ντίκενς! Ο σπουδαίος εγγλέζος συγγραφέας το έγραψε σε μια περίοδο που βρισκόταν σε τραγική οικονομική κατάσταση. Στην καρδιά της βιοηχανικής επανάστασης, βιώνοντας κι ο ίδιος τον άκρατο καπιταλισμό. Οπως ο ίδιος εξομολογούνταν, καθώς το έγραφε μια γελούσε, μια έκλαιγε εχοντας ταυτιστεί απόλυτα με τους ήρωες της ιστορίας…

ΤΟ ΕΡΓΟ του σημείωσε απο τις πρώτες ημέρες τεράστια επιτυχία και πλέον χαρακτηρίζεται ως η πιο κλασική ευρηματική ιστορία των Χριστουγέννων. Βέβαια επειδή κατα βάση είναι ένα δριμύ κατηγορώ στη φιλοσοφία του κέρδους, προκάλεσε και αντιδράσεις!

Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ήταν η κριτική του έργου απο τον σύγχρονο αμερικανό φιλόσοφο Μάικλ Λέβιν που…. κατήγγειλε τα “μεγάλα ψέματα” του Ντίκενς και υπερασπίστηκε τον Σκρούτζ ως «έναν επιχειρηματία του οποίου οι ιδέες και πρακτικές ωφελούν, όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και τους υπαλλήλους του και την κοινωνία εν γένει»!!!

ΒΑΖΟΝΤΑΣ έτσι δυνατή υποψηφιότητα για να δεχθεί την… επίσκεψη των τριών φαντασμάτων των Χριστουγέννων!!! Το νού σου Μάϊκλ, έρχονται…!

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Δηλαδή δίχως τα φαντάσματα αποκλείεται να γίνουμε άνθρωποι;

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

«Ευλογημένη είναι η εποχή η οποία εμπλέκει ολόκληρο τον κόσμο σε μια συνωμοσία αγάπης»

HAMILTON WRIGHT MADIE

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Τον Εμπενίτζερ Σκρούτζ μπορεί να τον συναντήσουμε παντού στην εποχή μας. Οχι κατ’ ανάγκη με τα ίδια χαρακτηριστικά και συμπεριφορές, αλλά με διάφορες παραλλαγές που όμως έχουν τη δική του αφετηρία..

Ζητήματα

Η φιλαργυρία είναι το κύριο που αναδεικνύεται μέσα απο τη στάση του. Πίσω απ’ αυτή όμως αναδεικνύονται άπειρα ζητήματα. Το ίδιο το νόημα της ζωής θα έλεγε κανείς. Τίποτα φυσικά κατ ουσία δεν έχει αλλάξει απο την εποχή που ο Εγγλέζος συγγραφέας έγραψε αυτή διαχρονική ιστοριούλα στη μαυρίλα της Βικτωριανής Αγγλίας…

Αντέχει…

Το βιβλίο του Κάρολου Ντίκενς πρωτοκυκλοφόρησε στις 19 Δεκεμβρίου του 1843. Κοσμοϊστορικά και συνταρακτικά γεγονότα μεσολάβησαν απο τότε στον πλανήτη. Κι όμως η “περιπέτεια” του Εμπενίτζερ Σκρούτζ εξακολουθεί να αντέχει και ν’ αγγίζει ευαίσθητες χορδές…

Κυριαρχεί

Το κακό είναι ότι όταν…. καταλαγιάζουν τα όμορφα συναισθήματα, όταν επιστρέφουμε στη γκρίζα καθημερινότητα, όταν χορτάσουμε απο… “ευχές” και “αγάπη”, πιάνουμε πάλι τα… “ταμπούρια” της μάχης! Κι αυτό γιατί η… “Βικτωριανή Αγγλία” μεταλλάχθηκε, “γλύκανε” σε κάποιες περιπτώσεις αλλά κυριαρχεί! Μόνο όταν θα ηττηθεί απο τον ΑΝΘΡΩΠΟ θα είναι αχρείαστες οι ιστορίες όπως αυτή του Ντίκενς…

ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΑΤΣΑΡΑΣ