ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία του θεσσαλικού κάμπου! Επί οθωμανικής παντοκρατορίας, που λέτε, στη γειτονική μας Λάρισα, έδρα ως Θεσσαλάρχης (κάτι σαν περιφερειάρχης δηλαδή!) είχε ο τρομερός Χουρσίτ Πασάς! Γεννημένος στον Καύκασο από Χριστιανούς, εξισλαμίστηκε ως Γενίτσαρος και σιγά σιγά έφθασε σε υψηλά κλιμάκια διοίκησης!

Ικανότατος στο μπαξίσι και στη διαπλοκή, κατάφερε πολύ γρήγορα ν’ αποκτήσει την εύνοια της Πύλης και του Σουλτάνου Μαχμούτ του ¨Βου”! Ετσι αναρριχήθηκε σε αξιώματα και έφθασε να διοριστεί, κάπου το 1820, διοικητής μεγάλης στρατιωτικής δύναμης που εκστράτευσε κατά του αποστάτη, του γνωστού μας μερακλή κι αλανιάρη Αλή Πασά!

Ο Αλή την είχε δει αυτόνομος τη δουλειά και έκανε δικό του βιλαέτι στα Γιάννινα παντελονιάζοντας όλο το χρήμα! Πράγματι ο Χουρσίτ κατάφερε να καταστείλει την ανταρσία του και τον συνέλαβε! Εστειλε μάλιστα το κεφάλι του πεσκέσι σε συσκευασία στον Σουλτάνο!!!

Όλη η δουλειά φυσικά είχε να κάνει με την κονόμα και την εξουσία κι όχι με τα… πατριωτικά ιδεώδη! Ενώ, λοιπόν, ο Χουρσίτ απολάμβανε τη μεγάλη επιτυχία του στη Λάρισα και γλεντούσε με τα χαρέμια του, διάφοροι “κολλητοί” του τον “πελεκούσαν” πισώπλατα!

Διαμήνυσαν στο Σουλτάνο ότι μετά την καταστολή της εξέγερσης του Αλή Πασά, ότι έβαλε χέρι στην αμύθητη περιουσία και οικειοποιήθηκε μεγάλο μέρος της! Ο Μαχμούτ που είχε και ντράβαλα γιατί άρχισαν να ξεσηκώνονται εκεί στο Μοριά οι Κολοκοτρώνηδες, τα πήρε στο κρανίο και ζήτησε αναλυτικό λογαριασμό!

Άρχισε να ψάχνει που πήγαν λεφτά από τον Αλή Πασά δηλαδή! Ο Χουρσίτ θίχθηκε κι όχι μόνο δεν δέχθηκε τους… “ορκωτούς λογιστές”, του Σουλτάνου, αλλά άρχισε να αυτονομείται!  Μάλιστα για να αποδείξει τη δύναμή του χρηματοδότησε ο ίδιος την εκστρατεία του Δράμαλη κατά των Ελλήνων!

Ένας τεράστιος στρατός κινήθηκε προς την Πελοπόννησο και το… ματσάκι φαινόταν άσο καρφωτό! Κάτι σαν Μπαρτσελόνα – Αναγέννηση δηλαδή! Ο Χουρσίτ θα κατέπνιγε την επανάσταση των “γκιαούρηδων”, θα αποκτούσε περισσότερη δύναμη και δόξα, δεν θα μπορούσε να τον ακουμπήσει κανείς και θα έβγαινε… πρωταθλητής στο χαλαρό!!!

Έλα όμως που το… παιχνίδι στράβωσε στα Δερβενάκια όπου τα αουτσάϊντερ του Κολοκοτρώνη, του Παπαφλέσσα και του Νικηταρά… ξεπουπούλιασαν τον Δράμαλη και τα πράγματα πήγαν κατα διαόλου!

Αυτό ήταν! Ο Σουτάνος ο Μαχμούτ και γενικώς η… λίγκα της Κωνσταντνούπολης αγρίεψαν με την πανωλεθρία κι έστειλαν κόσμο στη Λάρισα να καθαρίσουν τον Χουρσίτ! Ο τελευταίος βλέποντας τον κλοιό να στενεύει κι αφού μάλιστα άρχισαν να τον εγκαταλείπουν και τα γιουσουφάκια του, ήπιε δηλητήριο και αυτοκτόνησε!

Κεντρική ιδέα: Η… μπάλα γυρίζει περίεργα μερικές φορές. Κι απο εκεί που νιώθεις πανίσχυρος και είσαι στο “δεν παίζω”, αντί να καθίσει ο “άσος” έρχεται το “διπλό” και μένεις στον τόπο όπως ο Χουρσίτ!

———————

«Ήταν σαν τον κόκορα που πίστευε πως ο ήλιος ανέτειλε για ν’ ακούσει το λάλημά του»

Τζωρτζ Έλιοτ – Αγγλίδα συγγραφέας