«Πρασίνισε» ο κάμπος της Θεσσαλίας τη φετινή άνοιξη από χειμερινά σιτηρά, ενδεικτικό της φτώχειας που μαστίζει τον αγροτικό κόσμο και της λειψυδρίας, ωστόσο το τοπίο είναι ιδανικό για την Πασχαλινή εξόρμηση των ετεροδημοτών.
Του Λαζάρου σήμερα και για μια εβδομάδα περίπου θα αναστηθεί η τοπική αγορά και τα χωριά στον κάμπο και στην ορεινή ζώνη θα γεμίσουν επισκέπτες. Κι όμως με τις τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Τραμπ θα μπορούσε με έναν σωστό σχεδιασμό να απογειωθεί (γιατί όχι ακόμη και από το αεροδρόμιο της Μυρίνης) η τοπική πρωτογενής παραγωγή.
Η χώρα πάσχει από ένα μακρόπνοο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και πλέον με τα προϊόντα (commodities) να γίνονται δυσεύρετα αυτό είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ. Αντί να εγκαταλείπεται η ύπαιθρος από νέους που με τις ευλογίες μας αποστέλλονται να σπουδάσουν γιατροί, μηχανικοί ή δικηγόροι ή εκπαιδευτικοί, θα έπρεπε να στήνονται επενδύσεις εκεί που παράγεται ο πραγματικός πλούτος για τη χώρα, στην παραγωγή τροφίμων.
Με την Τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) να απειλεί επιστημονικούς κλάδους, παραδοσιακά επαγγέλματα και δεξιότητες, η ενασχόληση με την πραγματική παραγωγή μοιάζει μονόδρομος για την εθνική και την τοπική οικονομία. Πόσοι δικηγόροι θα χρειάζονται άραγε σε δέκα χρόνια από τώρα, όταν τη δουλειά τους στα νομικά τμήματα των πολυεθνικών θα την έχουν υποκαταστήσει σκεπτόμενες μηχανές και η ΑΙ;
Πόσοι γιατροί για διαγνώσεις ή ακόμη και επεμβάσεις, όταν έχουμε τη ρομποτική ιατρική και τα ψηφιακά χειρουργεία, πόσοι μηχανικοί για να σχεδιάζουν και να υλοποιούν μελέτες που θα τις κάνει η Τεχνητή Νοημoσύνη; H «πρόβλεψη» ανήκει σε πρόεδρο μεγάλης ελληνικής εταιρείας: «Σήμερα απασχολούμε για τις υποθέσεις μας έναν στρατό από δικηγόρους. Σε λίγα χρόνια οι περισσότεροι απ’ αυτούς θα έχουν αντικατασταθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Δε θα εξαφανιστούν οι δικηγόροι, αλλά θα επιβιώσουν επαγγελματικά μόνο οι καλύτεροι». Εσείς, πού σκοπεύετε να κατευθύνετε τα παιδιά σας; Τι να σπουδάσουν; Η κυβέρνηση δεν ασχολείται.
Προσλαμβάνει στα σχολεία εκπαιδευτικούς που δεν ξέρουμε αν θα τους χρειαζόμαστε μετά από δέκα χρόνια, αλλά θα τους πληρώνουμε για τα επόμενα σαράντα». Τα αντανακλαστικά του ελληνικού πολιτικού συστήματος των τελευταίων τριάντα ετών δεν ήταν και το πιο δυνατό σημείο του. Εδώ χρεοκόπησε μια ολόκληρη χώρα στα χέρια τους και δεν πήραν μυρωδιά. Αφήστε τι λένε εκ των υστέρων. Και τώρα δε δείχνουν να καταλαβαίνουν τι ακριβώς συμβαίνει στον κόσμο μας. Εκτός κι αν καταλαβαίνουν και συνεχίζουν να παίζουν το θέατρο του παραλόγου, σαν η Ελλάδα να είναι το γαλατικό χωριό που ζει μόνο στον κόσμο των κόμικς. Αυτό είναι χειρότερο.
Να καταλαβαίνουν και από ιδιοτέλεια να μην κάνουν το παραμικρό.Ο κόσμος μας αλλάζει και αλλάζει ραγδαία. Και δεν είναι μόνο όσα λέει και κάνει ο πρόεδρος Τραμπ. Είμαστε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις που δε γνωρίζουμε αν είμαστε σε θέση να τις αντιμετωπίσουμε. Σταθερή αξία σε αυτό τον κόσμο των αβεβαιοτήτων είναι η γη και η παραγωγή τροφίμων. Και η Καρδίτσα και ο θεσσαλικός κάμπος εν γένει παραμένουν ευλογημένος τόπος παρά την απαξίωση των τελευταίων δεκαετιών προς το αγροτικό επάγγελμα. Αυτό δεν μπορεί να το υποκαταστήσει καμιά τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί όμως να το υποβοηθήσει η ψηφιακή «έξυπνη» γεωργία.
Σκεφτείτε μόνο τον πλούτο και την προστιθέμενη αξία που χάνεται από το γεγονός ότι μισό εκατομμύριο στρέμματα μόνο στον κάμπο της Καρδίτσας έχουν «εκπέσει» σε παραγωγή χειμερινών σιτηρών με τζίρο 100 ευρώ το στρέμμα αντί εαρινών με μέσο τζίρο 300 ευρώ το στρέμμα. Αυτά τα 200 ευρώ ανά στρέμμα που λείπουν στα 500.000 στρέμματα σημαίνουν ετήσια απώλεια για την τοπική οικονομία 100 εκατομμύρια ευρώ. Για να καλλιεργηθούν όμως αυτές οι εκτάσεις με δυναμικές εαρινές καλλιέργειες απαιτείται νερό, το οποίο και φέτος είναι ελλειμματικό στον κάμπο.
Για να υπάρξει νερό απαιτείται να βγει από το λήθαργό του αυτό το πολιτικό σύστημα που τρέφεται με ψευδαισθήσεις ότι είναι ικανό να τα σχεδιάσει όλα, ενώ το μόνο που μπορεί είναι να αναπαράγει τον ελαττωματικό εαυτό του και που περιμένει τη νεκρανάστασή του… Λάζαρε Δεύρο έξω…
«Ν.Α.»