Απεγνωσμένοι, μετρούν τις πληγές τους οι αγρότες στη Δ.Ε Παλαμά από τη σφοδρή χαλαζόπτωση

* Την Τρίτη η αναγγελία της ζημιάς * Ζητούν άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις, αποζημίωση στο σύνολο της ζημιάς και αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ

Η χαλαζόπτωση σε ορισμένα σημεία ήταν τόσο σφοδρή, που "εξαφάνισε" τα βαμβακόφυτα από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις

Tις πληγές τους από τη χαλαζόπτωση του Σαββάτου μετρούν σήμερα οι αγρότες στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας του Δήμου Παλαμά, καθώς και σε άλλα σημεία τοπικών κοινοτήτων.
Το χαλάζι που χτύπησε κυρίως τις κοινότητες Φύλλο, Ιτέα, Συκεώνα, Αστρίτσα, Ηλιά, Αμπελώνα, αλλά και μέρος του Ερμητσίου προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες.
Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στις βαμβακοκαλλιέργειες, ενώ σε πλήθος περιπτώσεων η ζημιά είναι ολοσχερής. Η σφοδρότητα της χαλαζόπτωσης ήταν τέτοια που ορισμένες εκτάσεις δεν έμοιαζαν να έχουν καλλιεργηθεί, αφού βαμβακόφυτα καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Εκτιμάται ότι περισσότερα από 3.000 στρέμματα στην περιοχή έχουν υποστεί ζημιά, ενώ οι αναγγελία στον ΕΛΓΑ θα γίνει την Τρίτη 9 Ιουνίου. Οι πληγέντες παραγωγοί έχουν περιέλθει σε απόγνωση, εκτός από την έλλειψη χρονικού περιθωρίου για επανασπορά, το κόστος της επανασποράς και των καλλιεργητικών εργασιών είναι “απαγορευτικό” για τους περισσότερους βαμβακοκαλλιεργητές.
Η αγροτική παραγωγή αποτελεί “ξεσκέπαστη επιχείρηση” και για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι το μεγάλο ρίσκο που λαμβάνουν οι αγρότες κάθε χρόνο παράγοντας πραγματικό πλούτο από μηδενική βάση. Προσπάθεια η οποία όμως δεν συνοδεύεται από τη στήριξη της πολιτείας και της εκάστοτε κυβέρνησης.
Εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων των περιοχών που επλήγησαν και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας υπογράμμισαν στο “Νέο Αγώνα” την ανάγκη έγκαιρων και δίκαιων εκτιμήσεων και αποζημίωσης στο σύνολο της ζημιάς.
Παράλληλα τη σημασία που έχει η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ όχι προς την κατεύθυνση που έχει ορίσει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ, αλλά προς εκείνη της ουσιαστικής κάλυψης των αγροτών, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους.