Προετοιμασίες στα ορεινά χωριά: Από την κοπή των ξύλων έως την αποξήρανση μυρωδικών και την παρασκευή ζυμαρικών

Ξεκίνησαν προετοιμασίες οι Καρδιτσιώτες για τον ερχόμενο χειμώνα, αν και στο μυαλό των περισσότερων δεν είναι σίγουρο πως θα βιώσουμε φέτος χαμηλές θερμοκρασίες, έχοντας ως παράδειγμα τα προηγούμενα έτη.

Οι προετοιμασίες της κοπής ξύλων έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους στα ορεινά χωριά του Νομού, εκεί όπου οι κάτοικοι μετά το πέρασμα του Δεκαπενταύγουστου σκέφτονται το χειμώνα και πως θα τον αντιμετωπίσουν. Άλλωστε, παλιότερα δεν υπήρχε η άνεση μιας κοντινής επιχείρησης τροφίμων για την αγορά των απαραίτητων αγαθών. Ούτε μεταφορικό μέσο ήταν διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή με σκοπό την επίσκεψη στην πόλη.

Ωστόσο, οι κάτοικοι των χωριών εφηύραν άλλους τρόπους, τις δικές τους ανέσεις όπως θα τις χαρακτηρίζαμε, τις οποίες προνοούσαν νωρίτερα για να είναι έπειτα εξασφαλισμένοι (και) στο θέμα της τροφής. Συνεπώς, πέρα από την κοπή των ξύλων, οι ίδιοι προχωρούσαν σε αποξήρανση μυρωδικών. Έφτιαχναν το λεγόμενο τουρσί, κομπόστες, ενώ παρασκεύαζαν και ζυμαρικά (π.χ. τραχανάς), σε μία προσπάθεια να γεμίσουν το σπιτικό τους με διάφορα τρόφιμα, παραγωγή από τα δικά τους μάλιστα χέρια.

Σήμερα οι εναπομείναντες κάτοικοι στα χωριά δεν έχουν εγκαταλείψει αυτές τις συνήθειες. Σίγουρα δεν γίνονται στον ίδιο βαθμό, αλλά ακόμη αναπαράγονται ως κληρονομιά από τις παλαιότερες γενιές, τότε που ο παππούς ή η γιαγιά έδειχναν στο νεότερο άτομο με ποια βήματα και πότε γίνονταν αυτές οι προετοιμασίες.
Δ.Γ.