Για όσους ξυπνήσατε νωρίς και παραλείψατε, ξεχάσατε, ή απλά δεν προλάβατε να κάνετε log in στο Twitter, μία και μόνο εικόνα είναι αρκετή για να “μπείτε” στο κόλπο και να μπούμε απευθείας στο θέμα.

Ιδού…

Πρόκειται για ανάρτηση του Έλον Μασκ, ο οποίος, προσπαθεί μεν να τρολάρει όσους “κηδεύουν” -για λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω- την πλατφόρμα, αφού όμως πρώτα έχει αντικρίσει ένα σαρωτικό κύμα παραιτήσεων και μία μεγάλη ομάδα -πρώην πια- εργαζομένων του να του γυρνούν την πλάτη, μαζί και έναν καταιγισμό tweets από οργισμένους και συνάμα ανήσυχους χρήστες.

Εδώ και μερικές ώρες, στην πλατφόρμα γίνεται πραγματικός… χαλασμός με σχόλια και αναρτήσεις που θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι μέρος του σεναρίου για ένα νέο “Βλέπω τον θάνατό σου” (από το γνωστό κινηματογραφικό σίκουελ), με εκατοντάδες χιλιάδες tweets και ένα hashtag που κάνει τον γύρο του κόσμου, εξηγώντας όλα τα παραπάνω.

Το #RIPTwitter τρεντάρει με τουλάχιστον 700.000 αναρτήσεις (and counting), αφού οι παραιτήσεις (που διαδέχτηκαν τις χιλιάδες πρόσφατες απολύσεις) εκατοντάδων υπαλλήλων της Twitter Inc προκάλεσαν χάος.

Η “νεκροψία”

Ας δούμε, όμως, τι προηγήθηκε και πώς φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση. Την περασμένη Τετάρτη, οι εργαζόμενοι έλαβαν ένα e-mail με τίτλο “A Fork in the Road” (ελληνιστί και εν ολίγοις “ένα σταυροδρόμι”). Με αυτόν τον απρόσωπο και άκομψο τρόπο, ο Έλον Μασκ ζητούσε από τους υπαλλήλους του να διαλέξουν ποιον δρόμο θέλουν να πάρουν: Τον δικό του σκληροπυρηνικό ή αυτόν της εξόδου; Συγκεκριμένα, τους ζητούσε μέχρι τις 5μ.μ. το απόγευμα της Πέμπτης (τοπική ώρα) να απαντήσουν αν αποδέχονται τους δικούς του όρους, ακολουθώντας τη “σκληροπυρηνική” κουλτούρα που ήθελε να εφαρμόσει στην εταιρεία του. Ποια είναι αυτή; Ατελείωτες ώρες δουλειάς και σε υψηλή ένταση, μπας και καταφέρει να σταματήσει την “αιμορραγία” της πλατφόρμας του, η οποία, μόνο καλά δεν πάει από τότε που την αγόρασε.

Παρά τα εύλογα ερωτήματα και τη σύγχυση που προκλήθηκε για τα προβλήματα που θα δημιουργούσε ένα τέτοιο τελεσίγραφο και ένα τόσο μικρό χρονικό περιθώριο (για παράδειγμα τι θα γινόταν με όσους βρίσκονταν σε άδεια), σύμφωνα με το “The Verge”, οι εργαζόμενοι έλαβαν ένα έγγραφο που τους ενημέρωνε για όσα θα κέρδιζαν αν συμφωνούσαν με την άνευ όρων και εξαντλητική απασχόληση, αλλά και για τις επιπτώσεις που θα είχε η απόρριψη της πρότασης.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Όποιος έβαλε… τικ στο “ναι”, έχει καλώς (για τον Μασκ), Όποιος “κλίκαρε” το “όχι”, είχε ουσιαστικά υποβάλει την παραίτησή του έναντι αποζημίωσης τριών μηνών.

Για όσους ενδιαφέρονται, το έγγραφο ξεκινούσε με έναν πρόλογο περί πιστοποίησης ότι ήταν αυθεντικό, για εγγυήσεις ότι “δεν πρόκειται για προσπάθεια να σας πιέσουμε” και πως, ακόμα κι αν κάποιος επέλεγε να παραδώσει “λευκό” χαρτί, η εταιρεία θα εκλάμβανε ως αρνητική την απάντησή του. Για την ιστορία πάλι, οι εργαζόμενοι σε άδεια μπορούσαν να ζητήσουν εξαίρεση από την προθεσμία για να το σκεφτούν λίγο παραπάνω.

Ανάμεσα στην εξαθλίωση και την αξιοπρέπεια, εσείς τι θα διαλέγατε;

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο εξέπληξε τον Έλον Μασκ το αποτέλεσμα, γνωρίζουμε όμως ότι πολλοί εργαζόμενοι
επέλεξαν τελικά να μην βάλουν την υπογραφή τους στους όρους υπερεργασίας και εκμετάλλευσης του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία που είναι επίσης Διευθύνων Σύμβουλων της Tesla και της SpaceX.

Μετά το πέρας της προθεσμίας, εκατοντάδες υπάλληλοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν, γεγονός που όπως ήταν λογικό τάραξε κι άλλο τα νερά εντός της εταιρείας, η οποία, μεταξύ άλλων αποφάσισε και ανακοίνωσε (μέσω email) πως τα γραφεία της θα είναι κλειστά μέχρι τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου.

Όσοι δέχτηκαν να μείνουν στην πλατφόρμα, απλά δεν θα έχουν πρόσβαση στα κεντρικά της επιχείρησης μέχρι εκείνη τη μέρα, περιμένοντας την επιστροφή στην “κανονικότητα” του αφεντικού τους. Από την άλλη, όσοι διάλεξαν τον δρόμο της αξιοπρέπειας και του αποχωρισμού, οι άλλοτε εργαζόμενοι δηλαδή της πλατφόρμας (γνωστοί μεταξύ τους και ως “Tweeps”), μοιράστηκαν με τους υπόλοιπους χρήστες τα συναισθήματά τους, τους λόγους της αποχώρησής τους, αλλά και ένα άλλο hashtag με τίτλο “#LoveWhereYouWorked“, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για το καθεστώς που δημιούργησε ο δισεκατομμυριούχος Μασκ από τη στιγμή που αγόρασε (έναντι 44 δισ.) την εταιρεία.

Μαζί με τα δικά τους μηνύματα, το Twitter πλημμύρισε από χιλιάδες άλλα σχόλια χρηστών που στάθηκαν στο πλευρό τους και επιτέθηκαν στον Μασκ για τη σκληρή στάση του και το “σκληροπυρηνικό” εργασιακό του μοντέλο.

Να ένα ας πούμε “διαφωτιστικό” ας πούμε…

Αιωνία του η μνήμη;

Μετά το τέλος του twitter όπως το ξέραμε, όμως, πόσο πιθανό είναι να δούμε και το τέλος του Twitter γενικά; Η αποχώρηση ολόκληρων ομάδων και μάλιστα σημαντικών από την εταιρεία προκαλεί προβληματισμό και εύλογα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της πλατφόρμας.

Σύμφωνα με τους New York Times , ορισμένοι “κρίσιμοι” υπάλληλοι σε “νευραλγικά” πόστα αποφάσισαν να φύγουν, ενώ κάθε προσπάθεια των συμβούλων ή ακόμη και του ίδιου του Μασκ για να τους μεταπείσουν έπεσε στο κενό.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της Washington Post, οι παραιτήσεις θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη λειτουργικότητα της πλατφόρμας, αφού διαδέχονται τις χιλιάδες απολύσεις τις οποίες επέλεξε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας. Σε ορισμένα τμήματα μάλιστα το προσωπικό είναι ελλιπές, έχοντας μείνει πια ακόμα και με μονοψήφιο αριθμό εργαζομένων.

Όλα αυτά την ώρα που αρκετοί πρώην υπάλληλοι του Twitter έχουν ήδη δρομολογήσει ή καταστρώσει τα επόμενα βήματα της καριέρας τους, με ορισμένους μάλιστα να στρέφονται σε άλλες πλατφόρμες.

Από την πλευρά της πάντως, η Twitter Inc δεν έχει σχολιάσει καμία από τις εξελίξεις, με μοναδική παραδοχή της “κηδείας” και της ανησυχίας εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών για το αβέβαιο μέλλον της αγαπημένης τους πλατφόρμας να έρχεται από την “ταφόπλακα” που δημοσίευσε ο ίδιος ο Έλον Μασκ.

Η υπόθεση πάντως παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον και έχει σοβαρές κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις, παρά τα… μακάβρια σχόλια του κόσμου και το τρολάρισμα του ιδιοκτήτη της.

Πηγή: news247