ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Σε εξέλιξη, λοιπόν, το Μουντιάλ στην… “πρωτοπόρα χώρα” (σύμφωνα και με τα λεγόμενα της ευρωβουλευτού μας Εύας) του Κατάρ! Είναι φανερό ότι κάτι λείπει από την “ψυχή” των παγκοσμίων κυπέλλων, αλλά όπως και να χει σε αγωνιστικό επίπεδο παρουσίαζει το δικό του ενδιαφέρον!

Προσωπικά το εξομολογούμαι… βαριέμαι να παρακολουθήσω ένα ολόκληρο ματς. Ιδιαίτερα τώρα στη φάση των ομίλων που απουσιάζουν τα “νοκ αουτ”. Βλέπω, όμως, τη σύνοψη από την εκπομπή του ΑΝΤ1 με τίτλο “Ωρα Μουντιάλ”.

Την παρουσιάζουν οι συνάδελφοι Στέφανος Αβραμίδης και Βασίλης Σαμπράκος. Για να μη λέμε μόνο τα στραβά, την παρουσιάζουν πολύ καλά. Ιδιαίτερα ο Στέφανος είναι μετρημένος, με ευρηματικό χιούμορ, όταν χρειάζεται και χωρίς τα περιττά καραγκιοζιλίκια που συναντάμε κάθε Κυριακή σε αντίστοιχες εκπομπές για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά δρώμενα…

Μόνο και μόνο ότι δεν βλέπουμε Καρπετόπουλο, Βαρούχα, Κάκο, Βόγλη, Σπάθα και διευθυντή SDNA στις οθόνες είναι σημαντική υπόθεση για την ψυχική μας υγεία!!! Μακάρι, λοιπόν, να συνεχίσουν να είναι ευχάριστοι μέχρι το τέλος και να μην το χαλάσουν…

Φυσικά δεν περιμένουμε απ’ αυτούς να σχολιάσουν τα κακώς κείμενα και τις αθλιότητες που έγιναν γι’ αυτό το Μουντιάλ. Αν σχολίαζαν τέτοια πράγματα που κάνουν “τζιζ”, απλούστατα δεν θα παρουσίαζαν τη συγκεκριμένη εκπομπή, αλλά θα την έβλεπαν, όπως εμείς οι υπόλοιποι, απο τον καναπέ του σπιτιού τους!!!

Οπότε πάμε παρακάτω. Εστιάζοντας μόνο στα αγωνιστικά πεπραγμένα (για τα υπόλοιπα έχουμε γράψει πολλά από τη στήλη), μόνο δηλαδή για το ποδόσφαιρο (που φυσικά δεν φταίει σε τίποτα το έρμο για τα αίσχη εκείνων που ασελγούν πάνω του), βλέπουμε κάτι που, πιστεύω, μας δείχνει το μέλλον…

Οτι σε λίγα χρόνια από τώρα θα πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός για τις διαστάσεις των γηπέδων! Οπως το διαβάζετε. Θα χρειαστεί να μεγαλώσουν κι άλλο σε πλάτος και μήκος οι αγωνιστικοί χώροι, γιατί με την εξέλιξη που υπάρχει στην αθλητική υπόσταση των παικτών, το ποδόσφαιρο θα μοιάζει σαν το μπάσκετ!

Το πρέσινγκ ψηλά (που όπως βλέπετε εφαρμόζεται ήδη σε πάμππολλές περιπτώσεις) θα είναι διαρκές, ενώ από το ακατάπαυστο τρέξιμο δεν θα υπάρχει χώρος που θα σ’ αφήνει σε ησυχία ο αντίπαλος όταν έχεις τη μπάλα! Το “τσικι – τσικι” του Γκουαρντιόλα που το είδαμε να ξεκινάει πριν λίγα χρόνια με την άχαστη τότε Μπαρτσελόνα ήταν ο προάγγελος αυτού που θ’ ακολουθήσει!

Εδώ, πλέον, δεν μιλάμε για ποδοσφαιριστές που θα ξεχωρίζουν μόνο για την τεχνική τους εφυϊα αλλά για έναν απαραίτητο συνδυασμό με ταχύτητα, φυσική κατάσταση και δύναμη! Δίχως αυτά η τεχνική πάει περίπατο!!!

Ο ρυθμός όσο πάει γίνεται πιο καταιγιστικός κι αν βάλετε στο βίντεο έναν αγώνα πριν δέκα χρόνια σε σύγκριση με έναν σημερινό, θα εντοπίσετε τις διαφορές. Αν μάλιστα πάτε πιο πίσω, θα νομίζετε ότι σε σχέση μ’ αυτό που βλέπουμε τώρα, τότε έπαιζαν… βραδύποδες!!!

———————

«Σήμερα πρέπει να τρέχεις πιο γρήγορα για να παραμείνεις στο ίδιο σημείο»

Φίλιπ Κότλερ – Αμερικανός συγγραφέας