Στις περιοχές με τη χαμηλότερη μεταβολή τιμών (-31,70%) στα ενοίκια ανήκει ο Νομός Καρδίτσα, σύμφωνα με στοιχεία γνωστού ιστότοπου αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα.

Σε αυτή την κατηγορία πέρα από το Νομό Καρδίτσας, συγκαταλέγονται η Φθιώτιδα, Πέλλα, Κυκλάδες, Φωκίδα, Νομοί Χίου, Πρέβεζας, Ξάνθης, Σερρών αλλά και Δράμας.

Παράλληλα, συνεχίζεται ακάθεκτη η άνοδος των τιμών στην αγορά ενοικίων σε αρκετές περιοχές, παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά νοικοκυριά που δεν ιδιοκατοικούν πληρώνουν για στέγαση το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους μεταξύ των χωρών της ΕΕ, περίπου 37%.

Κατά το πρώτο τρίμηνο εφέτος οι αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές των ενοικίων των σπιτιών έφθασαν μέχρι 23,8%, ενώ τα νότια προάστια της Αττικής εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή με τα ακριβότερα μισθώματα πανελλαδικά.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή καταγράφεται στην περιοχή της Μεσσηνίας με τα ενοίκια των κατοικιών να εκτινάσσονται από 6 ευρώ ανά τ.μ. το πρώτο τρίμηνο του 2022 στα 7,43 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως το πρώτο τρίμηνο εφέτος.

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στις Κυκλάδες όπου η ζητούμενη τιμή στα ενοίκια υποχώρησε σε ποσοστό 31,7% σε ετήσια βάση και από 21,95 ευρώ ανά τ.μ. το α’ τρίμηνο του 2022 διαμορφώθηκε στα 15 ευρώ ανά τ.μ. το αντίστοιχο διάστημα εφέτος.

Σε σχέση με το ύψος των ενοικίων στην επικράτεια, η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στο υπόλοιπο Νομού Θεσσαλονίκης με 3,75 ευρώ ανά τ.μ. και η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 32,26 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα.

Κατά μέσο όρο το πρώτο τρίμηνο εφέτος η άνοδος στις ζητούμενες τιμές των ενοικίων σε πανελλαδικό επίπεδο διαμορφώθηκε στο +4,2%, από το +6,7% του 2022 και το +1,3% του 2021.

Το αξιοσημείωτο είναι πώς στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας τα σπίτια που ενοικιάζονται είναι στην πλειονότητά τους παλιά ωστόσο η μέση τιμή είναι ιδιαίτερα υψηλή και συγκεκριμένα στα 9,4 ευρώ ανά τ.μ. έχοντας αυξηθεί περαιτέρω τον τελευταίο χρόνο κατά 4,2%.