«Στο ιστορικό δίλημμα των εκλογών δίνω ξεκάθαρη απάντηση. Κάνω την επιλογή της αλλαγής και της δικαιοσύνης, την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει η υποψήφια Βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ κ. Αγγελική Τεντολούρη μιλώντας στον «Νέο Αγώνα».

Αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφασή της να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες, στο δυστύχημα των Τεμπών, ενώ απευθύνειται στους νέους και τους συνταξιούχους τους οποίους καλεί να κρίνουν και να συγκρίνουν.

Κατέρχεστε υποψήφια βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ στην Καρδίτσα. Πείτε μας δυο λόγια για την απόφασή σας αυτή, τη σχέση σας με την Καρδίτσα;

Η απόφασή μου να κατέβω ως υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ως συνέχεια της απόφασής μου να εγκαταλείψω την καριέρα μου στην Ελβετία για να επιστρέψω στην Ελλάδα για να εργαστώ για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Από πλευράς οικονομικών απολαβών η επιστροφή μου στην Ελλάδα δεν ήταν “συμφέρουσα” επιλογή – στην Ελβετία εργαζόμουν ως νομική σύμβουλος πολυεθνικής στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Στη ζωή όμως δεν χρειαζόμαστε μόνο τη λογική του στενού συμφέροντος. Έχουμε επίσης ανάγκη το όραμα, τη λογική του γενικού συμφέροντος και της συλλογικής προσπάθειας. Έχουμε ανάγκη το όραμα για μια ζωή με διαφορετική ποιότητα, μια ζωή με δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια κι ευημερία. Αυτό είναι το όραμα του Αλέξη και αυτό το όραμα με τράβηξε κι εμένα στην Ελλάδα. Μετά από έξι χρόνια που εργάστηκα ως νομική σύμβουλος στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα (αρχικά στο Μαξίμου και στη συνέχεια στην Κουμουνδούρου) αποφάσισα να κάνω το επόμενο βήμα, μπαίνοντας στα βαθιά.

Η υποψηφιότητά μου στην Καρδίτσα είναι ο δικός μου τρόπος για να συμβάλω στην αλλαγή πορείας της χώρας, καθώς και στην αναγέννηση του τόπου μου. Του ωραίου αυτού τόπου με τον οποίο είναι ταυτισμένη η οικογένεια μου και η δικιά μου η ζωή. Στο ιστορικό δίλημμα των εκλογών δίνω ξεκάθαρη απάντηση. Κάνω την επιλογή της αλλαγής και της δικαιοσύνης, την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς βλέπετε την επικείμενη εκλογική μάχη;

Για μένα, είναι τέσσερις οι βασικές προτεραιότητες αυτής της μάχης. Η πρώτη είναι να απαλλαγεί η Ελλάδα από τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Μια κυβέρνηση που λεηλάτησε τα δημόσια ταμεία, αύξησε τις ανισότητες, άφησε ανυπεράσπιστους τους πολίτες απέναντι στην αισχροκέρδεια και υπονόμευσε το κράτος δικαίου.

Η δεύτερη προτεραιότητα είναι να οδηγηθούμε σε μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Μια κυβέρνηση που θα υποστηρίξει τους εργαζόμενους και τους αγρότες, ενώ παράλληλα θα αποκαταστήσει το κράτος δικαίου.

Η τρίτη προτεραιότητα είναι να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα του νομού Καρδίτσας ώστε να ξαναμπει ο τόπος στις ράγες της ανάπτυξης και να ανακοπεί η ερημοποίηση, η δημογραφική αιμορραγία, όπως αυτή επιβεβαιώθηκε και από την πρόσφατη απογραφή.

Τέλος, θέλω με την παρουσία μου στον εκλογικό στίβο να στείλω μήνυμα ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού και συμπερίληψης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ένα βασικό μήνυμα ωστόσο, που πρέπει όλοι να έχουν υπόψη τους, είναι ότι οι εκλογές με απλή αναλογική δεν σημαίνει χαλαρή ψήφος. Χαλαρή ψήφος σημαίνει ξανά Μητσοτάκης. Μόνο με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξασφαλίζεται η πολιτική αλλαγή.

Ο Ν. Καρδίτσας είναι κατεξοχήν αγροτικός. Ποια η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες;

Πυρήνας της προγραμματικής πρότασής μας είναι να μη μείνει η Ελλάδα χωρίς αγρότες και κτηνοτρόφους. Αυτό σημαίνει στήριξη άμεσα κι έμμεσα του αγροτικού και κτηνοτροφικού εισοδήματος για να μπορέσουν οι άνθρωποι μας να ζήσουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους. Μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα προχωρήσει αμέσως σε:

1. Μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο

2. Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα, ώστε να επιστρέψουν οι τιμές στο επίπεδο που είχαν πριν την κρίση.

3. Μηδενικός ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, μηδενικός ΦΠΑ στις ζωοτροφές

4. Προστασία της αγροτικής γης από πλειστηριασμούς

5. Γενναία ρύθμιση χρεών και διαγραφή τόκων.

6. Διοχέτευση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Πώς μπορεί ο Νομός Καρδίτσας που φθίνει πληθυσμιακά τα τελευταία χρόνια να αναπτυχθεί;

Κατ’ αρχάς, η Καρδίτσα θα ωφεληθεί όπως και όλη η Ελλάδα από το βασικό τετράπτυχο των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ:

• αύξηση μισθών,
• μείωση τιμών,
• ρύθμιση χρεών,
• δίκαιο κράτος.

Από εκεί και πέρα, αν εκλεγώ θα προωθήσω για τον νομό Καρδίτσας το πρόγραμμα #Καρδίτσα_2030 με τέσσερις μείζονες στόχους:

• Να αξιοποιηθούν πόροι για τη δημιουργία προγραμμάτων Υποδοχής Νέων Αγροτών για επιστημονική εκπαίδευση αλλά και σύσταση ενός φορέα με γενικές συμβουλευτικές αρμοδιότητες επί της φυτικής και ζωικής παραγωγής ,
• Να ελεγχθούν τα ολιγοπώλια, μέσω ενός ψηφιακού συστήματος όπου θα δηλώνονται τα συμβόλαια και οι πράξεις, ανά νομό, προκειμένου να γνωρίζουμε τις πραγματικές τους τιμές.
• Να αναπτυχθούν άμεσα κίνητρα για τη δημιουργία Κέντρου Logistics, για άμε- σες παρεμβάσεις στο κόστος παραγωγής, μειώσεις κόστους σε λιπάσματα, σπόρους, εφόδια, ζωοτροφές, με στόχο τη δημιουργία περισσότερων επιχειρήσεων με μικρότερο κόστος.
• Να δημιουργηθεί διακομματικό συντονιστικό κέντρο των φορέων του νομού για να κερδίσουμε αυτά που μας αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατηγορηθεί ότι αδίκησε στη διακυβέρνησή του τη μεσαία τάξη, με υπέρμετρη φορολόγηση. Τώρα κατέρχεται με σύνθημα την αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Πως θα γίνει αυτό;

Κατ’ αρχάς, θα επαναλάβω όσα είπε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας στο Λαύριο: “Ναι, κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες, έχοντας την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας. Δεν ήταν δικές μας οι αποφάσεις. Σήμερα, απευθυνόμενοι στους Έλληνες πολίτες δεν ζητάμε μία δεύτερη ευκαιρία. Ζητάμε μία πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το δικό μας πρόγραμμα και όχι με βάση καταναγκασμούς της τρόικας.

Διότι σήμερα ναι, μπορούμε να το πούμε αυτό. Τώρα και ξέρουμε και μπορούμε”. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας μάθει από τα λάθη του και ταυτόχρονα μένοντας αταλάντευτα στο πλευρό των πιο αδύναμων καθώς και και της μεσαίας τάξης, μπορεί να εκμεταλλευτεί τις νέες ευνοϊκές συνθήκες στην Ευρώπη για να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα οικονομικής μεγέθυνσης, κοινωνικής δικαιοσύνης και θεσμικής ανασυγκρότησης. Σήμερα η συγκυρία της Ευρωζώνης παρέχει ελευθερίες που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε να τις ονειρευτεί δεν μπορούσε. Γι’αυτό μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί:

• Να αυξήσει τον βασικό μισθό στα 880 ευρώ.
• Να ξεπαγώσει τις τριετίες Να καταργήσει τον άδικο φόρο του τέλους επιτηδεύματος και να ορίσει κοινό αφορολόγητο για όλους, μισθωτούς, αγρότες και επαγγελματίες, στις 10.000 ευρώ.
• Να θέσπισει την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή σε ετήσια βάση.
• Στον δημόσιο τομέα να προχωρήσει σε αύξηση μισθών 10%.
• Να επαναφέρει την 13η σύνταξη που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης.
• Να μειώσει τον ΦΠΑ στα προϊόντα διατροφής στον κατώτερο συντελεστή.
• Να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα Καύσιμα στα κατώτερα επιτρεπτά όρια της Ε.Ε.
• Να κάνει εντατικούς ελέγχους στην αγορά για να παταχθεί η αισχροκέρδεια.
• Να φορολογήσει πραγματικά τα υπερκέρδη των εταιριών Ενέργειας.
• Να επιβάλει πλαφόν στις τιμές λιανικής για το ρεύμα και το φυσικό αέριο.
• Να προστατεύσει αποφασιστικά την Πρώτη Κατοικία, επαγγελματική στέγη και αγροτική γη από τα κοράκια. Και φυσικά, να στηρίξει έμπρακτα, με πόρους και προσλήψεις, το κοινωνικό
κράτος. Το ΕΣΥ και τη δημόσια Παιδεία που καταρρακώνονται 4 χρόνια τώρα. Η Καρδίτσα το γνωρίζει πολύ καλά.

Το δυστύχημα των Τεμπών πόσο θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα;

Το έγκλημα στα Τέμπη αποκάλυψε ότι το περίφημο “επιτελικό κράτος” δεν ήταν παρά μια φούσκα. Στα Τέμπη η επιτελική φούσκα έσπασε με τον πιο τραγικό τρόπο, οδηγώντας σε βίαιο τέλος τις ζωές 57 συνανθρώπων μας, νέων στην πλειονότητά τους.

Στα Τέμπη όλη η Ελλάδα κατάλαβε ότι η κυβέρνηση της δήθεν αριστείας έχει φέρει πρωτοφανή διάλυση στο κράτος. Κατάλαβε επίσης το μέγεθος της αδιαφορίας και αναισθησίας των κυβερνώντων που όχι μόνο αγνόησαν προκλητικά τις προειδοποιήσεις των συνδικάτων, αλλά τελικά κατεβάζουν κανονικά στις εκλογές τον Κώστα Καραμανλή, τον υπουργό που κατεξοχήν φέρει την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας.

Τέλος, όλη η Ελλάδα κατάλαβε ότι το μόνο που ενδιαφέρει αυτήν την κυβέρνηση είναι οι “δουλειές” και η εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Στους Ιταλούς της Hellenic Train χάρισαν 700 εκατομμύρια από τις επενδύσεις που υποχρεώνονταν να κάνουν με βάση τη συμφωνία που είχε διαπραγματευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος κατάλαβε και αυτό αναμφίβολα θα επηρεάσει την κρίση του.

Ποιά είναι η άποψη σας για την υπόθεση Γεωργούλη;

Δυο λέξεις: ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ. Εμείς είμαστε με τα θύματα, είμαστε με τις γυναίκες, είμαστε με τον αγώνα ενάντια στην έμφυλη βία και τις διακρίσεις. Γι’αυτό με το που έγινε γνωστό το αίτημα για άρσης της ασυλία τους ο ΣΥΡΙΖΑ απέπεμψε κατευθείαν τον Γεωργούλη από την ευρωομάδα του. Χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς “μα” και “αλλά”, χωρίς την παραμικρή προσπάθεια συγκάλυψης. Ό,τι λέμε, το εννοούμε.

Κατά πολλούς το αποτέλεσμα θα το κρίνουν οι νέοι, άλλοι λένε πως θα το κρίνουν οι συνταξιούχοι. Τι πιστεύετε;

Τόσο οι νέοι άνθρωποι, ακόμα και αυτοί που ψηφίζουν πρώτη φορά, όσο και οι συνταξιούχοι μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν. Η νέα γενιά βρέθηκε 4 χρόνια τώρα στο στόχαστρο της κυβέρνησης, στοχοποιήθηκε ακόμη και για την πανδημία, αφέθηκε βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα στην Παιδεία, καταδικάστηκε σε απλήρωτες υπερωρίες και δωδεκάωρα, της στερήθηκαν τα όνειρα.

Οι συνταξιούχοι, στους οποίους έταζε καλύτερες μέρες η ΝΔ, βρέθηκαν με κομμένη τη 13η σύνταξη, με κλοπή των αναδρομικών τους και με τις όποιες αυξήσεις πήραν να είναι ψηφισμένες από τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2017.